Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sáblíková a Rio – telenovela se špatným koncem

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro se dnes mimo jiné pojede cyklistická časovka. Jak asi již všichni vědí, Martina Sáblíková v ní bohužel startovat nebude.

Výkonnostně přitom Sáblíková na olympijské hry nepochybně patří. Přestože je trojnásobnou olympijskou vítězkou i mnohonásobnou mistryní světa v rychlobruslení a cyklistiku má pouze jako doplňkový sport, na loňském mistrovství světa v americkém Richmondu obsadila v cyklistické časovce 12. místo (a 9. místo v redukovaném pořadí závodnic). Na olympijských hrách přitom startuje v této disciplíně závodnic 25. Téměř všichni v České republice, včetně cyklistických funkcionářů i členů realizačního týmu kolem Sáblíkové, byli tenkrát přesvědčeni, že si Martina díky svému výsledku v Richmondu start na olympiádě vybojovala.

Kruté vystřízlivění však přišlo začátkem června letošního roku, kdy Česká republika na oficiální listině UCI (mezinárodní cyklistické federace), rozdělující 25 míst pro start v olympijské časovce, chyběla. Ukázalo se, že čeští cyklističtí funkcionáři bohužel špatně pochopili pravidla (nebo je nečetli vůbec?) a Martina Sáblíková tak právo startu na letošní olympiádě nemá. Podle komplikovaných a poněkud nesmyslných pravidel bylo totiž podmínkou startu v časovce, aby si příslušná země vyjela právo startu i v silničním (hromadném) závodě, které bylo zaručeno prvním 22 zemím na žebříčku UCI (detailně je to popsáno například v článku zde). A naše země (i s ohledem na to, že rychlobruslařka Sáblíková zpravidla poráží české cyklistky-specialistky rozdílem dvou tříd) byla na daném žebříčku až 46.

Tým Sáblíkové přesto její účast nevzdal a najal si známého odborníka na sportovní právo Jana Šťovíčka. Se žádostí o takzvanou divokou kartu pro Martinu se na Mezinárodní olympijský výbor obrátili někteří naši bývalí vynikající sportovci (Věra Čáslavská či Jiří Daler) i český prezident Miloš Zeman. Ani oni však nepochodili a tak poslední nadějí mělo být podání žaloby k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS přímo v Riu. Kvůli tomu Martina i se svým trenérem Novákem odletěla do dějiště olympiády, ačkoliv neměla účast jistou a nemohla tak ani pobývat v olympijské vesnici.

K podání žaloby den po zahájení olympiády skutečně došlo a pak už se z této záležitosti stala určitá „telenovela“, kdy se každý den v českých médiích objevovaly zprávy o tom, jak Martina v okolí Ria pilně trénuje, její trenér i pan právník Šťovíček stále doufají v úspěch, ovšem CAS v této kauze dosud stále nerozhodla. K rozhodnutí došlo, jak známo, až včera – pouhý den před startem časovky a na rozdíl od většiny klasických telenovel, tahle skončila špatně. Jak většina lidí včetně mě očekávala, CAS Sáblíkovou na start olympijské časovky nepustila.

V médiích i na mnohých internetových diskusích se nyní rozebírá, kdo celou, v závěru až trapnou záležitost, zavinil. Souhlasím s tím, že hlavní vina padá na české cyklistické funkcionáře, kteří si nebyli schopni správně nastudovat pravidla UCI, a poněkud se divím tomu, že Český cyklistický svaz v této záležitosti dosud nikoho z nich nepotrestal. Na druhou stranu je faktem i to, že pravidla pro start v časovce, které vyplodila mezinárodní cyklistická federace, byla mírně řečeno hloupá. Je to něco podobného, jako kdyby například česká oštěpařka Barbora Špotáková, která patří ve své disciplíně k nejlepším na světě, nemohla v Riu startovat, protože si žádná z českých atletek nevybojovala nominaci v hodu diskem či vrhu koulí.

Také moc nechápu, proč CAS nebyla schopna o startu Sáblíkové rozhodnout dřív, ponechala si svůj verdikt až na poslední možný den a zbytečně tak nechávala českou reprezentantku i její realizační tým v napětí. „Papaláši“ asi holt mají stejné manýry, ať už se jedná o ty české nebo o ty mezinárodní.

I když tahle kauza asi rozladila řadu českých sportovních fanoušků, pevně věřím, že si jí nenechali vzít chuť do sledování letošních olympijských her. A i když má olympiáda za sebou pouhé 4 soutěžní dny, sportovním fanouškům již řadu zážitků nepochybně přinesla. Za všechny bych jmenoval například mužské i ženské hromadné závody v silniční cyklistice, dramatické a napínavé až do samotného konce, nebo včerejší statečný boj české tenistky Petry Kvitové s Ruskou Makarovovou, při jehož závěru se o mnohé české fanoušky nejspíš pokoušel infarkt. Na další napínavé boje se těším i dnes a nejspíš nevynechám ani ženskou cyklistickou časovku – byť ji asi budu sledovat s určitým pocitem hořkosti.

Autor: Josef Nožička | středa 10.8.2016 13:20 | karma článku: 28,94 | přečteno: 2069x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1118x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,95 | Přečteno: 1514x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7252x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,85
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik