Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruští sportovci v Riu uspěli. Ruské paraolympioniky pro jistotu vyloučili úplně…

Ačkoliv ruským sportovcům reálně hrozilo, že na olympijských hrách v Riu de Janeiro nebudou vůbec moci startovat, skončila nakonec ruská výprava v medailovém pořadí národů na čtvrtém místě.

Přitom to s účastí ruských sportovců vypadalo opravdu černě. Nejprve světová atletická federace IAAF kvůli dopingovému skandálu plošně potrestala zákazem startu všechny ruské atlety (s výjimkou skokanky do dálky Klišinové, žijící dlouhou dobu mimo Rusko). Toto rozhodnutí nezvrátila ani mezinárodní sportovní arbitráž CAS, ke které se Rusové odvolali s poukazem na nesmyslnost kolektivního trestu.

Jelikož se psalo a mluvilo o státem řízeném dopingu v Rusku (důkazy o něm však de facto vycházely z výpovědí jednoho bývalého ruského činovníka, žijícího nyní v USA) a navíc se objevily i zprávy o tom, že ruské orgány kryly doping některých svých sportovců na posledních zimních olympijských hrách v Soči, očekávalo se, že Mezinárodní olympijský výbor plošně zakáže účast v Riu úplně všem ruským sportovcům. MOV však na svém zasedání 24. 7. tento krok neučinil a ponechal rozhodnutí o účasti ruských olympioniků na jednotlivých sportovních federacích.

Většina z nich ruské sportovce ke startu připustila, i tak však nakonec v Brazílii startovalo přibližně o 100 ruských olympioniků méně, než kolik jich bylo v původní nominaci. Některým z nich (několika plavcům a cyklistům) byl navíc start povolen až den či dva před startem jejich závodu. Přes všechny tyhle problémy získali Rusové na olympiádě v Riu 58 medailí (19 zlatých, 20 stříbrných a 19 bronzových), čímž skončili v celkovém pořadí národů na čtvrtém místě za USA, Velkou Británií a Čínou. Obhájili tak svou pozici z předchozí olympiády v Londýně, kde rovněž byli v pořadí národů čtvrtí. V Londýně sice získali ruští sportovci medailí více (82, z toho 26 zlatých), ovšem když vezmeme v úvahu, že například atleti, kteří nemohli v Riu startovat, měli v Londýně 7 zlatých, jsou to výsledky prakticky srovnatelné.

Jistě se najdou tací, kteří budou tvrdit, že řada ruských medailí byla nepochybně získána zásluhou dopingu. Ovšem fakta jsou taková, že ruští sportovci byli těsně před zahájením olympiády i v jejím průběhu testováni nejvíce ze všech účastníků a žádný jejich test nebyl pozitivní. Samozřejmě, že na některý doping se může dodatečně přijít až za několik let, tak jak tomu bylo v případě některých medailistů z olympiád v Pekingu i Londýně – mezi těmito hříšníky byli i někteří Rusové, ovšem zdaleka nejenom oni. Také je pravdou, že některý sportovec, který byl v Riu „čistý“, mohl brát zakázané prostředky v průběhu přípravy a u některých Rusů to vzhledem k podvodům jejich činovníků zjistit nešlo. Ovšem je otázkou, nakolik účinně Světová antidopingová organizace WADA tyto kontroly provádí, když například moldavský kanoista Tarnovski letos startoval na mistrovství Evropy  či na světovém poháru v Račicích, a doping mu byl odhalen až poté, co v Riu získal na kilometrové trati bronz.

Proti dopingu je třeba účinně bojovat, ovšem kolektivní trest, který byl uplatněn například u ruských atletů, dle mého názoru přijatelný není. Je dobře, že k němu nesáhl i MOV – dnes už víme, že v opačném případě by minimálně v 19 disciplínách nevyhráli na letošní olympiádě ti nejlepší. A i když mnozí Češi tvrdí, že Rusům by ve sportu v životě nefandili, troufnu si říct, že letos při finále ženské tenisové čtyřhry většina českých fanoušků ruskému páru Makarovová-Vesninová v souboji proti švýcarské dvojici Hingisová-Bazsczynská fandila. I já jsem byl rád, když Hingisová s ohledem na velmi nesportovní chování, které předvedla při semifinálovém zápase proti českým tenistkám, zlatou olympijskou medaili nezískala.

Je proto škoda a pro mě trochu nepochopitelná věc, když Mezinárodní paralympijský výbor na rozdíl od MOV plošně všem ruským paraolympionikům účast v Riu zakázal. Je samozřejmě velmi špatné, když se v dnešní době už dopuje i u paraolympioniků. Ale ještě horší je, když je i u těchto lidí, pro které je sport často jedinou věcí, která je drží při životě, uplatňován princip kolektivní viny.

Autor: Josef Nožička | středa 24.8.2016 13:30 | karma článku: 44,32 | přečteno: 4884x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,70 | Přečteno: 1142x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,04 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7254x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik