Za všechno může Václav Havel? To přece nikdo netvrdí

5. 10. 2016 13:20:00
K tématu 80. výročí narození našeho prvního polistopadového prezidenta Václava Havla jsem se nepřímo vyjádřil již ve svém včerejším blogu a původně jsem neměl v úmyslu se k němu již více vracet...

Ovšem na dnešní blog pana Tomáše Vodvářky s názvem Za všechno může Václav Havel cítím určitou potřebu reagovat. Pan bloger Vodvářka je velmi inteligentní člověk s velmi dobrým rozhledem a prokázal to ostatně i v dnešním článku. Vcelku věrohodně v něm popsal to, co se v Československu odehrávalo v období od roku 1968 do roku 1989 a také v něm ocenil roli Václava Havla v boji za pád komunistického režimu u nás. S tím skutečně žádný problém nemám a pod tuto část článku bych se klidně i podepsal. Ovšem ne zcela souhlasím s tím, co je napsáno v závěru blogu pana Vodvářky a především s jeho nadpisem.

Jak osobnost Václava Havla vnímám já? Listopad roku 1989 i období těsně po něm jsem prožil na vysoké škole v Brně. A dodnes moc rád vzpomínám na to, jak jsme se svými spolužáky ze školy chodili každodenně demonstrovat na brněnské náměstí Svobody, jak jsme se podíleli na vytvoření zhruba pětikilometrové lidského řetězu, jehož účelem bylo demonstrovat za propuštění disidenta Petra Cibulky a především na obrovské nadšení z toho, když totalitní režim konečně padl.

Jak asi všichni ví, Václav Havel se krátce poté stal v prosinci roku 1989 československým prezidentem a v červnu následujícího roku přivedl naši zemi ke svobodným volbám. Nadšení z tohoto období bylo u většiny lidí obrovské a Václav Havel byl pro mnohé z nich takřka nedotknutelnou modlou. Některým lidem tohle nadšení z našeho prvního porevolučního prezidenta a bezpochyby významné osobnosti našich moderních dějin vydrželo až do konce jeho politické kariéry, jiní z něho postupem času méně či více „vystřízlivěli.“

Tak jako všichni ostatní lidé, ani Václav Havel totiž nebyl bez chyb. Zkusím zde některé z nich vyjmenovat. Havel se po roce 1989 (tak jako většina ostatních tehdejších politiků) až příliš rychle uspokojil s tím, že lidé na rozdíl od minula mohli říkat nahlas své názory, cestovat na západ a začít podnikat. Začal ale rezignovat na to, že bývalé nomenklaturní kádry sice ztratily moc politickou, ale získaly moc ekonomickou, že docházelo k novým nespravedlnostem a především k ovládání české ekonomiky podezřelými finančními skupinami. Hlasitě proti tomu vystoupil až ve svém projevu k poslancům a senátorům v prosinci 1997 (kdy mimo jiné použil slova o vytunelované zemi), což ovšem tehdy už bylo de facto s křížkem po funuse. A i přesto označil Havel o pár let později za svou největší politickou chybu to, že v roce 1990 ostře nevystoupil proti stavbě Temelína...

Václav Havel navíc několikrát uškodil i své pověsti člověka, pro kterého je za každých okolností na prvním místě morálka. To když udělil prezidentskou milost své známé Martě Chadimové, stíhané za restituční podvod, nebo synovi své poradkyně Věry Čáslavské Martinu Odložilovi, kterého soud odsoudil ke čtyřletému trestu za zabití svého otce. Mě osobně pak nejvíce lidsky zklamal v roce 1999, když obhajoval tehdejší bombardování bývalé Jugoslávie vojsky NATO a dokonce jej označil absurdním termínem „humanitární bombardování.“

To, co jsem uvedl výše, samozřejmě neznamená, že bych si Václava Havla zcela přestal vážit, že bych popíral jeho zásluhy na pádu komunistického režimu v roce 1989 nebo že bych snad tvrdil, že za všechno, co se nám od té doby nepovedlo, může Václav Havel. A domnívám se, že i převážná většina českých občanů si v současné době nic takového nemyslí.

Pouze ne každý se domnívá, že Václava Havla je nutno pouze chválit, ne každý je zastáncem toho, aby se po něm v masovém měřítku přejmenovávaly ulice, náměstí či školy. Přičemž se domnívám, že ti, kteří nejhlasitěji kritizují každého, kdo si v této souvislosti dovolí projevit nesouhlasný názor, nejvíce škodí především samotnému Václavu Havlovi.

Autor: Josef Nožička | středa 5.10.2016 13:20 | karma článku: 42.47 | přečteno: 4167x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.19 | Přečteno: 1101 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.04 | Přečteno: 5456 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5049 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.82 | Přečteno: 685 |

Další články z rubriky Společnost

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 7.37 | Přečteno: 98 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 322 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jaroslav Herda

Proč má naše vláda vždycky pravdu?

Pokusím se odhadnout prapříčinu motivů vedoucích pisatele k ironicky míněným výrokům, podobným titulku blogu paní Valíkové Šubové.

27.3.2024 v 12:00 | Karma článku: 15.06 | Přečteno: 499 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.53 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...