Trestný čin hanobení prezidenta je nesmysl, trenky na Bílý dům by však někdo těžko pověsil

16. 11. 2016 13:20:00
Velkou odezvu vyvolal včera v médiích i zde na blozích iDnes záměr skupiny poslanců vrátit do trestního zákoníku trestní čin hanobení prezidenta republiky. V případě jeho naplnění by dotyčnému hrozil až jeden rok vězení.

V návrhu, který předložil poslanec KSČM Ondráček a podepsalo se pod něj dalších 63 poslanců (z KSČM, ČSSD, ANO a Úsvitu), je konkrétně uvedena pasáž: „Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci,“ (viz odkaz zde).

Ačkoliv je mi mými věrnými názorovými oponenty v diskusích občas předhazováno, že jsem nekritickým a tvrdošíjným zastáncem současného prezidenta Miloše Zemana (což si mimochodem nemyslím), se zmiňovaným návrhem nesouhlasím. Že je u nás určitá skupina lidí, která se ani po 3 a půl letech nesmířila s tím, že v přímé prezidentské volbě zvítězil Miloš Zeman a nikoliv jejich favorit Karel Schwarzenberg, je pravdou. A část z nich si žádné servítky nebere a jejich veřejné projevy na adresu současné hlavy státu jsou dost často za hranicí slušnosti. Ale vyřešil by to chystaný zákon?

Myslím si, že ne. Docela totiž věřím i tomu, že někteří političtí aktivisté nebo politici, kteří momentálně nejsou „in“, by se kvůli svému zviditelnění předháněli v tom, kdo z nich zákon nejdříve poruší, bude kvůli němu souzen a stane se tak z něj „národní mučedník.“ Také by mohlo hrozit, že zákon bude zneužit i v takových případech, kdy třeba někdo bude rozesílat přes sociální sítě o prezidentovi trochu drsnější vtípek. Ne, opravdu nejsme Turecko nebo KLDR, abychom tyhle věci trestali takto represívně. Což ovšem ale na druhou stranu neznamená, že bychom měli zcela rezignovat i na projevy, které jsou již za hranou demokracie a které ohrožují práva druhých.

Uvedu dva konkrétní příklady. Jak si jistě téměř všichni pamatují, před 2 lety došlo 17. listopadu na pražském Albertově k mohutným protestům proti českému prezidentovi, které vyvrcholily házením vajíček a rajčat. Vyšetřování tohoto incidentu není stále po 2 letech uzavřeno. Jistému pánovi z Kladna kvůli tomu hrozí trestní stíhání a v mnohých médiích je kvůli tomu patřičně „oslavován.“ Ne, nemyslím si ani v tomto případě, že by vrhači vajec měli být posíláni do vězení. Ale na druhou stranu jsem považoval za absurdní, když úředníci z městské části Praha 2 původně šetření tohoto incidentu uzavřeli s tím, že ani nedošlo k přestupku.

Chápu, že současný prezident některými ne zrovna uváženými výroky mnoho lidí štve, ale protest proti němu se dá vyjádřit i jinak než házením vajec nebo rajčat. Na Albertov navíc kromě Zemanových odpůrců tenkrát jistě přišla i řada lidí, která si chtěla připomenout výročí 17. listopadu 1939 i 1989 a vyslechnout si projevy českého prezidenta i některých dalších státníků.

Další případ, který považuji za hranou, je známá kauza vyvěšení červených trenek „uměleckou“ skupinou Ztohoven z loňského roku. Tohle je už závažnější věc než házení vajec – došlo zde ke krádeži prezidentské standardy, poškození cizího majetku a v důsledku hrdinného činu těchto recesistů je navíc nyní každý návštěvník Pražského hradu nucen před vstupem do jeho areálu podstoupit osobní prohlídku. Proto moc nechápu, proč tolik lidí čin skupiny Ztohoven obhajuje a to, že jim za jejich „umělecký projev“ nyní hrozí trest, označuje za totalitní projev, srovnatelný s praktikami komunistických či jiných diktatur. Dovede si mimochodem někdo z těchto obhájců Ztohoven představit, jak by asi dopadl ten, kdo by se pokusil ve Washingtonu ukrást americkou vlajku ze střechy Bílého domu a místo ní tam vyvěsit symbol, narážející na Baracka Obamu či Donalda Trumpa?

Autor: Josef Nožička | středa 16.11.2016 13:20 | karma článku: 33.26 | přečteno: 918x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1135 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5509 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 307 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 645 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...