Trump má asi smůlu: stavba mexické zdi by prý ohrožovala vzácné motýly

Americký prezident Donald Trump to od svého nástupu do úřadu opravdu nemá lehké. A mnohé jeho odvážné plány, které sliboval v předvolební kampani, dostávají vážné trhliny…

Nejenom, že americké soudy zablokovaly Trumpův dekret, který zakazoval občanům 7 převážně muslimských zemí vstup do USA. Nejenom, že Trump čelí prakticky od své inaugurace mohutným pouličních protestům, ve kterých se výrazně angažují zejména celebrity ze světa umění. Ale teď to dokonce vypadá, že nový americký prezident asi bude muset ustoupit od dalšího ze svých předvolebních slibů: stavbě 3 200 kilometrů dlouhé zdi na hranicích s Mexikem.

Trump sice podepsal exekutivní příkaz ke stavbě zdi již 25. ledna, tedy 5 dnů po svém nástupu do úřadu. Jenže kromě mohutných protestů obyvatel Mexika brání stavbě další vážný problém. Jak jsem si totiž o víkendu přečetl v článku na iDNES, v severní Americe je ohrožena populace vzácných motýlů, takzvaných monarchů stěhovavých. Tito černooranžoví motýli se každoročně na zimu stěhují z USA či Kanady do Mexika a na jaře se zase vracejí zpět na sever. Jenže kvůli tuhým zimám v mexickém pohoří Sierrra Nevada populace těchto vzácných motýlů v posledních letech poklesla a teď jí ohrožuje další velký problém: jak vyzkoumali někteří ochránci přírody, pokud by byla zeď na hranicích USA s Mexikem vybudována, ztratili by vzácní motýli orientační body, kterými se při své migrační trase řídí.

Že jde jenom o motýly a Trump může být ohledně svého plánu postavit mexickou zeď v klidu? Být to u nás, tak by asi v klidu nebyl... Například v regionu, kde žiji, je již řadu let v plánu výstavba rychlostní silnice R55 mezi Přerovem a Břeclaví, která by výrazně ulevila dopravě zejména v Otrokovicích, Uherském Hradišti a Kunovicích (kdo těmito místy občas projíždí, nejspíš ví, o čem mluvím). Výstavba jde však velmi pomalu a kromě peněz (ty by prý již problémem být neměly – možná i proto, že současný ministr dopravy je rodákem ze zdejšího regionu…)  se jako největší překážka stále jeví boj s některými ekologickými iniciativami.

Trasa R55 by totiž mimo jiné měla vést přes část chráněného území Bzenecká Doubrava a stavba rychlostní silnice by tak podle ekologů ohrozila populaci dvou ptačích druhů: lelka lesního a skřivana lesního (viz odkaz zde). Takže motoristé i obyvatelé Uherského Hradiště a jeho okolí mají zkrátka smůlu: záchrana lelka lesního je prostě důležitější.

Pokud to tedy v USA chodí stejně jako u nás, tak nejtvrdším problémem pro Donalda Trumpa v souvislosti s mexickou zdí zřejmě nebudou obhájci lidských práv či příznivci poražené Hillary Clintonové, ale monarcha stěhovavý…

Autor: Josef Nožička | pondělí 13.2.2017 13:33 | karma článku: 38,29 | přečteno: 2402x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik