Strašák jménem matematika

Vláda dnes těsnou většinou schválila návrh, podle kterého se bude na většině středních škol v České republice povinně maturovat z matematiky. Gymnázia a lycea to poprvé čeká v roce 2021, střední odborné školy o rok později.

Zda tomu tak stoprocentně bude, ovšem s jistotou říci nelze. Čtyři či pět let je ještě hodně dlouhá doba, během níž může mnohokrát ve vládě či v Poslanecké sněmovně padnout návrh, který by povinnou maturitu z matematiky opět odložil, případně úplně zrušil. Zvláště když již nyní vzbuzuje maturita z královny věd (jak bývá matematika někdy označována) u některých osob téměř až panickou hrůzu.

Například Asociace ředitelů gymnázií chystá proti povinné maturitě z matematiky (výjimku z ní mají mít jen umělecké, zdravotnické a sociální obory) dokonce ústavní stížnost. Vadí jim, že zatímco na gymnáziích musí studenti povinně z matematiky maturovat již v roce 2021, na středních odborných školách to bude až o rok později.

Je asi pravdou, že by bylo rozumnější stanovit všem školám jednotný „startovní rok.“ Ale přesto nechápu, čeho se ředitelé gymnázií tolik bojí. Vždyť absolventi základních škol s nejlepšími studijními předpoklady obvykle chodí právě na gymnázia a na gymnáziích také většinou mají pro výuku matematiky větší hodinové dotace než na mnohých středních odborných školách. Navíc, jak jsem již napsal výše, rozdíl v tom, kdy se z matematiky povinně začne maturovat, je pouhý rok. A nechce se mi věřit tomu, že by se mnozí letošní deváťáci (ti budou skládat zkoušku z dospělosti právě v roce 2021) místo na gympl raději přihlásili na střední odbornou školu jen proto, aby se maturitě z matematiky ještě stihli vyhnout.

Dojalo mne i úsilí ministra zemědělství Jurečky, aby byli od tohoto „strašáku“ osvobozeni studenti středních zemědělských škol. O tom, kolik toho budou zemědělci v profesním životě z matematiky potřebovat, by samozřejmě bylo možné dlouze polemizovat – byť s trochou nadsázky by se dalo říci, že spočítat si, kolik dotací dostane od státu, je pro zemědělce v dnešní době velmi důležité. Ale zrovna tak by mohl ministr vnitra polemizovat o tom, nakolik je matematika potřebná pro budoucí policisty, ministr obrany by zase mohl chtít výjimku pro budoucí vojáky z povolání, určitě by se našel i někdo, kdo by lobboval například pro absolventy obchodních akademií, atd.

Řada oponentů povinné maturity z matematiky bude jistě argumentovat tím, že například logaritmické či kvadratické rovnice, sinovou nebo kosinovou větu většina lidí v praktickém životě nevyužije. Ovšem důležitost matematiky spočívá především v tom, že je to obor, který ze všeobecně vzdělávacích předmětů asi nejvíc rozvíjí logické a analytické myšlení, a toho je potřeba v podstatě v každé profesi. Proto zavedení matematiky jakožto povinné součásti zkoušky z dospělosti vítám. A případným budoucím maturantům bych jenom na úplný závěr vzkázal: ona ta matematika není až tak hrůzostrašná věc, jak vám někteří lidé tvrdí. A že by vám v reálném životě byla úplně na nic, to také není pravdou.

Autor: Josef Nožička | pondělí 20.2.2017 20:22 | karma článku: 37,68 | přečteno: 2532x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik