Už jenom rok. Nebo ještě šest?

9. 03. 2017 21:04:56
Jak převážná většina české veřejnosti očekávala, Miloš Zeman dnes při příležitosti 4. výročí své inaugurace oficiálně oznámil, že se v příštím roce bude o prezidentský post ucházet znovu.

Jak jsem se nedávno zmiňoval v jednom z mých předchozích blogů, při Zemanově návštěvě Karlovarského kraje, uskutečněné v minulém týdnu, ho někteří odpůrci vítali transparentem „Sláva, už jen rok!“ Měli tito protestující aktivisté pravdu nebo v jejich případě platilo to známé „přání bylo otcem myšlenky“? Neboli, bude Miloš Zeman na Pražském hradě už pouze rok nebo ho zde budou muset jeho odpůrci strpět ještě dalších 6 let? V tomto blogu se pokusím o jakousi analýzu toho, zda je pravděpodobnější první či druhá možnost.

Tak tedy, jaké jsou hlavní důvody pro to, že by Miloš Zeman příštím prezidentem již býti neměl? Řadě lidí vadí především to, že společnost rozděluje (byť je otázkou, zda na této skutečnosti nese vinu pouze jen on sám), že na veřejnosti mluví vulgárně a není schopen přiznat, když se v nějakém svém výroku občas splete. Mnozí občané také oprávněně kritizují jeho tým nejbližších spolupracovníků, především pak to, že jeho kancléř vykonává již 4 roky svou funkci bez toho, že by splnil bezpečnostní prověrku. V zahraniční politice některým vadí jeho přílišná orientace na Východ. A nemálo je jistě i těch, pro které je největším problémem Zemanův zdravotní stav a s tím související otázka, zda by v případě opětovného zvolení byl schopen plnohodnotně vykonávat prezidentský mandát ještě dalších 5 let.

I přes tato negativa (kterých by nejspíš bylo možno nalézt ještě více) se však důvěra českých občanů v současného prezidenta obvykle pohybuje nad hranicí 50%. A také pro bookmakery většiny sázkových kanceláří je zatím jasným favoritem příštích prezidentských voleb Miloš Zeman. Kurzy na jeho vítězství se aktuálně pohybují v rozmezí 1,8-2:1, zatímco pro jeho dosud největšího konkurenta Michala Horáčka jsou přibližně kolem 3,5:1.

Mezi hlavní důvody toho, proč je pro řadu lidí Zeman stále nejpřijatelnějším kandidátem na příští hlavu státu, patří jeho jasný postoj k otázce islámu a případného (ne)přijímání uprchlíků z muslimských zemí. Tohle téma nepochybně je pro mnohé voliče důležité, nemyslím si však, že se dají vyhrát volby v ČR pouze s ním. Jako další přednost Zemana vidím v tom, že zejména v mezinárodní politice dovede jít proti proudu a příliš si nedělá starosti s tím, co jeho slovům či činům řeknou v Bruselu, Berlíně nebo Washingtonu (byť tam současný český prezident po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu zase tak špatné jméno nemá).

Hlavní důvod toho, proč je zatím Miloš Zeman největším favoritem pro prezidentské volby v roce 2018, však vidím jednoduše v tom, že z těch, kdo již kandidaturu ohlásili, zatím nikdo silným protikandidátem není. Zejména to platí o těch, které měla zplodit takzvaná Kroměřížská výzva. Samozřejmě, že mnozí teprve mohou kandidaturu do boje o Hrad ohlásit. Dnes jsem například zaregistroval zprávu o tom, že předseda KDU-ČSL Bělobrádek by chtěl, aby se prezidentem stal bývalý premiér a předseda senátu Petr Pithart. Ten se však zatím nerozhodl, zda výzvu ke kandidatuře vůbec přijme, a já osobně bych mu moc velké šance nedával.

Úvahy o tom, že by měli postavit vlastního kandidáta, lze v poslední době stále častěji slyšet z úst politiků z hnutí ANO. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o současném ministru obrany Martinovi Stropnickém, poslanec za ANO a bývalý novinář Martin Komárek pak v nedělním pořadu 168 hodin prohlásil, že „Babišovci“ mají ve svém středu nejméně 10-15 osobností, které mají na to, aby se v prezidentské volbě probojovaly do druhého kola. Já osobně se však domnívám, že ze strany Babišova ANO jde pouze o taktický manévr, aby mohli kvůli podpoře Zemana dělat „drahoty.“ Jako nejvážnější Zemanův protikandidát proto asi nejenom mně vychází předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš. Je však otázkou, zda bude pro většinu voličů přijatelný někdo, kdo dosud žádné zkušenosti s politikou nemá.

Samozřejmě, že téměř rok do voleb je dlouhá doba a nějaký silný kandidát se ještě objevit může. Také je možné, že Zeman sice vyhraje první kolo volby, ale ve druhém kole bude nadpoloviční většina těch, co přijdou k volebním urnám, ani ne tak volit Drahoše, Stropnického, Horáčka..., jako spíše volit proti Zemanovi. Takže i když bych nyní ve Fortuně či jiné sázkové kanceláři nejspíš vsadil na to, že Zeman bude prezidentem ČR ještě 6 let, jistého zdaleka není nic.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 9.3.2017 21:04 | karma článku: 30.62 | přečteno: 3328x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.78 | Přečteno: 1140 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.14 | Přečteno: 5522 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 291 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 20.36 | Přečteno: 760 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...