Firma Nike bude vyrábět sportovní hidžáby – je na místě kritika či chvála?

Nedávno mě na internetu zaujala zpráva o tom, že jeden z nejznámějších výrobců sportovního oblečení na celém světě, americká firma Nike, se chystá v příštím roce prodávat sportovní hidžáby.

Jak se píše například zde na serveru Aktuálně.cz, světoznámá firma chce sportujícím muslimkám v souladu s jejich vírou zahalit vlasy do moderního prodyšného materiálu, který je navržený tak, aby neomezoval výkon sportovkyň. Nike v reklamní kampani spolupracovala s krasobruslařkou se Spojených arabských emirátů Zahrou Lari, která tento počin komentuje slovy: "Jsem zahalená, jsem muslimka, pocházím z pouštní země a dělám zimní sport. Můžu dělat cokoliv."

Ne všechny ohlasy na záměr americké firmy jsou však tak pozitivní jako ten od krasobruslařky Zahry Lari. Na internetových diskusích se ne zřídka objevují názory, že jde od světoznámého výrobce sportovního oblečení o nechutný marketingový tah, o podbízení se muslimům či dokonce, že Nike tímto podporuje utlačování žen v islámských zemích. Jsou i takoví, co rozhořčeně prohlašují, že odteď si přestanou výrobky firmy Nike kupovat.

Můj názor v tomto případě tak jednoznačný není. Je samozřejmě jasné, že americké firmě jde v první řadě o obchodní zisk. Ale přece jen v tomhle počinu nevidím takové podbízení či nadřazenost obchodního zisku nad zradou tradičních hodnot jako tomu bylo v případě, kdy činovníci španělského fotbalového velkoklubu Real Madrid před nedávnem rozhodli, že na reklamních předmětech, které nabízí v prodeji fanouškům v některých zemích na Blízkém východě, smažou z historického loga klubu jeho tradiční součást: malý kříž, který je symbolem křesťanské víry a mohl by tak muslimské fanoušky dráždit (o čemž jsem před časem psal na blogu zde).

Samozřejmě, že ani mně se povinné zahalování žen nelíbí a zvláště mě štve, když vidím v parném létě chuderu ženu, zahalenou v černém hábitu od hlavy až po paty, a vedle ní kráčí její partner v tričku a kraťasích. Ale na druhou stranu vidím přece jen mírný pokrok v tom, když je muslimským ženám aspoň umožněno sportovat. A pokud jim k tomu firma Nike nebo někdo jiný vyrobí sportovní oděv, který nebude odporovat jejich víře a přitom bude z pohodlného materiálu, tak proč ne.

Na závěr ještě přidám pár ilustrativních fotografií:

muslimská atletka

radující se bahrajnská atletka

Zahra Lari

v článku zmíněná krasobruslařka Zahra Lari z SAR

Carolina Kostner

známá italská krasobruslařka Carolina Kostner

Eliška Březinová

a na závěr česká krasobruslařka Eliška Březinová

Asi se zejména s převážnou většinou chlapů shodnu na tom, že na evropské sportovkyně je samozřejmě hezčí pohled a ty muslimské působí poněkud legračně. Ale dokud nebudou sportovní činovníci z radikálních islámských zemí požadovat, aby se evropské či americké sportovkyně svým oblečením přizpůsobovaly těm muslimským, nebudou ani mně vadit muslimské sportovkyně v šátku či sportovním hidžábu.

 

Autor: Josef Nožička | neděle 19.3.2017 18:20 | karma článku: 27,73 | přečteno: 2230x