Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednotné přijímačky či maturity žádné stádo nevychovávají(polemika s Markétou Šichtařovou)

Asi nejenom mě včera zaujal blog ekonomky Markéty Šichtařové s názvem Návod, jak školou vychovat stádo. 

Blogy paní Šichtařové čtu poměrně často a většinou se mi i líbí. K tomu včerejšímu, věnovanému problematice českého školství, však mám jakožto učitel, který v něm působí již takřka 25 let, řadu výhrad.

Markéta Šichtařová ve svém blogu (možno nalézt zde) kritizuje současné školství za snahu o jakousi uniformitu a ve své kritice se opírá zejména o 3 hlavní body: inkluzi, jednotné přijímací zkoušky a jednotné maturity. V této kritice se však s paní Šichtařovou shodnu pouze v prvním bodě, tedy v otázce inkluze.

Zavedení inkluzivního vzdělávaní opravdu nevidím jako šťastný krok, byt nás ministerstvo školství stále ujišťuje o opaku. Není to tak, že bych byl proti jakémukoliv začleňovaní handicapovaných žáků. Jak jsem zde na blogu již kdysi psal, během své pedagogické praxe jsem učil například žáka, který byl na vozíčku, žáka se zrakovým postižením či žáka, jehož pohybové schopnosti byly po prodělané obrně velmi omezené. A ve všech těchto případech se zmínění žáci dokázali do kolektivu úspěšně začlenit, jejich spolužáci k nim měli velmi hezký vztah a všichni z nich nakonec úspěšně složili maturitní zkoušku. Ale je přece jen něco jiného, když má do běžné třídy chodit žák s mentálním poškozením či těžkým autismem. Jak píše i paní Šichtařová, takovéto násilné začleňování je pak neštěstím v první řadě pro samotného postiženého žáka a jeho rodiče, ale také pro učitele a ostatní žáky ve třídě.

Ohledně jednotných přijímacích zkoušek a části zkoušek maturitních to však vidím jinak. Začnu maturitami. Paní Šichtařová se ve svém blogu například ptá: „Proč si stát myslí, že budoucí jaderný inženýr musí umět stejně dobře česky jako budoucí televizní moderátor, a budoucí moderátor musí umět stejně dobře počítat jako budoucí astrofyzik?“

Já jsem ale přesvědčen, že si nikdo nic takového nemyslí. Ve státní části maturitní zkoušky sice všichni povinně maturují z českého jazyka a druhý povinný předmět si studenti dosud vybírají mezi matematikou a cizím jazykem, přičemž od roku 2022 mají být povinné všechny tři zmíněné předměty, tedy český jazyk, cizí jazyk i matematika. To však přece neznamená, že kdo chce odmaturovat z češtiny, musí ji umět stejně dobře jakou budoucí televizní moderátor nebo novinář, a kdo chce odmaturovat z matematiky, musí být schopen spočítat toho tolik jako budoucí jaderný fyzik nebo strojní inženýr.

Společná část maturitní zkoušky pouze testuje, jestli absolvent střední školy zvládne v češtině i matematice aspoň určitou minimální úroveň znalostí (kterou by mimochodem před léty bez problémů zvládla většina absolventů škol základních).  A i budoucí jaderný fyzik či strojní inženýr by měl při zkoušce z českého jazyka prokázat schopnost srozumitelně se vyjadřovat, a budoucí právník, novinář i historik zase při maturitním testu z matematiky prokázat schopnost logického a analytického myšlení.

K jednotným přijímačkám: ty byly letos znovu zavedeny po mnoha emotivních debatách a jako středoškolský učitel jsem tomu rád. Úroveň žáků, kteří na střední školu přicházejí ze základek, totiž již řadu let rok od roku klesala. Naopak poté, co je Zlínský kraj (v němž působím) s předstihem povinně zavedl pro všechny střední školy, které zřizuje, se nejenom dle mých zkušeností tento stav přece jen začal mírně zlepšovat. Žáky v deváté třídě totiž povinnost konat přijímací zkoušky přece jen přiměje k většímu úsilí. Mimochodem, ve středu jsem přijímací zkoušky z matematiky i češtiny zadával a po zběžném nahlédnutí na jejich zadání jsem na rozdíl od paní Šichtařové rozhodně neměl pocit, že by svým pojetím připomínaly IQ testy.

Paní Šichtařová ve svém blogu dále píše o tom, že současné české školství dokonale zabíjí jakékoliv individuality a talenty. I zde uvedu jeden „antipříklad.“ Shodou okolností včera se ve Zlínském kraji konalo krajské kolo Středoškolské odborné činnosti. Jde o soutěž, při níž středoškolští studenti vytvářejí práce z mnoha oblastí, které pak prezentují před komisí, složenou z pedagogů či odborníků z praxe. Byl jsem zde členem hodnotící komise pro obor informatika. A mohu říci, že převážná většina soutěžních prací v tomto oboru (ať už jejich autory byli studenti z průmyslovek, gymnázií nebo obchodních akademií) byla na vysoké úrovni, byla prakticky využitelná a co do náročnosti by si v některých případech v ničem nezadala s diplomovými pracemi na mnohých vysokých školách. Jde tedy o důkaz, že navzdory mnohým mediálním proklamacím současné školství talentované žáky neničí či nebrzdí (musí se samozřejmě vždy najít zapálení učitelé, ochotní se těmto talentovaným žákům věnovat…)

Určitě tímto článkem netvrdím, že v českém školství funguje vše ideálně. Naopak za posledních 15–20 let se jeho úroveň v řadě oblastí spíše zhoršovala, což dokazují i výsledky mnohých mezinárodních testování. V případě jednotných přijímacích zkoušek a maturit jsem však na rozdíl od paní Šichtařové i různých "mediálních odborníků“ přesvědčen, že bez jejich zavedení by na tom za pár let bylo naše školství ještě hůř než nyní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | sobota 22.4.2017 14:52 | karma článku: 34,58 | přečteno: 1785x
  • Další články autora

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 16,73 | Přečteno: 217x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 39,94 | Přečteno: 1221x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,70 | Přečteno: 3744x | Politika

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 42,34 | Přečteno: 4113x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:29

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1588
  • Celková karma 39,21
  • Průměrná čtenost 3229x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik