Josef Nožička

Vybudovat vinařské stezky a následně trestat cyklisty za alkohol = Kocourkov v praxi

1. 05. 2017 20:25:00
Tradičního otvírání vinařských stezek, které se uskutečnilo v sobotu na Uherskohradišťsku, se v porovnání s loňskými ročníky zúčastnilo mnohem méně cyklistů.

Zatímco loni se této akce, spojené s putováním moravskými vinohrady i ochutnávkou vín v tamějších sklípcích, zúčastnilo zhruba 1400 lidí, letos jich podle organizátorů akce nebyla ani polovina. Příčinou bylo s největší pravděpodobností to, že policisté na Slovácku s předstihem ohlásili, že účastnici akce budou intenzívně kontrolováni, zda před jízdou na kole nepožili alkoholické nápoje (viz odkaz zde).

Celý problém se opět odvíjí od skutečnosti, že v České republice v jako jedné z mála evropských zemí platí nulová tolerance alkoholu nejen pro řidiče motorových vozidel, ale i pro cyklisty. Přitom například v sousedním Německu, které je nám tak často dáváno za vzor, je pro cyklisty tolerance alkoholu až do výše 1,6 promile, cyklista pouze musí vždy prokázat, že je schopen bezpečné jízdy. Ledy se trochu pohnuly až v uplynulém roce, kdy Senát schválil těsnou většinou návrh zákona, podle kterého by bylo možné mít při jízdě na kole na cyklostezkách a silnicích třetí třídy až 0,8 promile alkoholu v krvi.

Příslušný návrh zákona však stále čeká na projednání Poslaneckou sněmovnou a není zdaleka jisté, že schválen bude. Proti jeho schválení jsou totiž ministerstvo dopravy, organizace BESIP i někteří politici napříč politickými stranami. A také mnozí „snaživí“ novináři, kteří straší čtenáře svých novin tím, že při schválení určité tolerance alkoholu budou čeští a moravští občané ohrožováni vrávorajícími cyklisty.

Je pravdou, že autoři zmíněného návrhu asi měli stanovit hranici, která bude policisty tolerována, o něco nižší – například 0,5 promile, což přibližně odpovídá konzumaci 2 piv či skleniček vína. Na rozdíl od těch, kteří nulovou toleranci alkoholu obhajují, se totiž domnívám, že mnohem více než cyklisté s 0,5 promile ohrožují ostatní jezdce na stezkách ti, kteří jezdí na kolech za tmy bez osvětlení, kteří při hustém provozu nebezpečně a bezohledně předjíždějí nebo jezdci na kolečkových bruslích s rozevlátým stylem jízdy přes celou stezku. A zatímco cyklistům, kteří si při jízdě na kole dopřejí jedno či dvě piva, hrozí dle dosud platného zákona až dvacetitisícová pokuta, ty výše jmenované naši strážci zákona zpravidla nijak nepostihují.

Ještě více mi pak nejde do hlavy, k čemu tedy byla u nás v rámci projektu „Moravské vinné stezky“, dotovaným z velké části penězi z Evropské unie, zbudována celkem 1200 kilometrů dlouhá síť vinařských stezek (především na Uherskohradišťsku, Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku). Jelikož dle mých zkušeností je dosud využívají především cyklisté (pěších turistů po nich chodí málo), kteří si oficiálně nemohou před jízdou dát ani půldecku vína, tak pro koho budou vinné sklípky či stánky na těchto trasách otvírané?

Je pravdou , že v některých jiných regionech jsou policisté rozumnější než na Uherskohradišťsku a cyklisty, kteří při putování moravskými vinohrady neodolají možnosti ochutnávky vína v rozumném množství, zde „nebuzerují .“ Ale nebylo by přece jen lepší, kdyby naši zákonodárci zákon, povolující konzumaci v rozumné míře, konečně schválili?

Shodou okolností jsem o uplynulém víkendu s partou známých putování po některých vinařských stezkách absolvoval, což dokládám 2 fotografiemi níže. Kde konkrétně, pro jistotu říkat nebudu - aby to tamní policisté od nějakého „hujera“ neschytali za to, že občany málo chrání před nebezpečnými cyklisty, chtivými ochutnání dobré rulandy, tramínu či ryzlinku. Ostatně, bylo tam moc hezky a žádného vrávorajícího cyklistu jsem po cestě nezaregistroval. A abych uklidnil i pana Babiše: i v tom vinném stánku na horním snímku fungovala EET...

Autor: Josef Nožička | karma: 41.94 | přečteno: 4874 ×
Poslední články autora