Hurá, maturanti se v matematice o 1,5% zlepšili!

Jak včera oznámila ministryně školství Kateřina Valachová, čeští maturanti se oproti loňsku mírně zlepšili v matematice. Přesto jich i letos v tomto předmětu neuspělo více než 20%.

Přesné statistiky, zveřejněné na stránce ministerstva školství, říkají, že z 16 007 studentů, kteří maturitní test z matematiky letos konali, jich uspělo 78,3%, což je o 1,5% více než loni. Naopak hůře dopadl didaktický test z českého jazyka a literatury, v němž sice byla úspěšnost 90,3% a maturanti zde tak byli lepší než v matematice, ovšem oproti loňsku je v češtině o 1,3% propadlíků více.

Dosluhující ministryně školství Kateřina Valachová výsledky v matematice okomentovala slovy „Ukazuje se, že žáci se s matematikou vypořádávají statečně, byť možná není oblíbená, a jsem ráda, že se v ní mírně zlepšili.“  Jsou však tato slova chvály opravdu na místě?

Jak už jsem uvedl výše, počet propadlíků z „královny věd“, jak je matematika občas nazývána, se v porovnání s loňským rokem o 1,5% snížil. Avšak zarážejících je několik dalších věcí. Především skutečnost, že z celkového počtu 62 000 studentů, kteří maturitní testy psali, si jich matematiku vybralo pouze 16 000 (tedy jen něco málo přes 25%). Jak známo, studenti nyní ve společné části maturitní zkoušky  povinně maturují z českého jazyka a druhý předmět si volí mezi matematikou a cizím jazykem. Ovšem od roku 2021 se má z matematiky povinně maturovat na gymnáziích a lyceích, a o rok později i na většině středních odborných škol.

Ještě více alarmující je dle mého názoru fakt, že přes malinké zlepšení maturitní test z matematiky i letos přes 20% studentů nezvládlo. Přitom kolegové matematici většinou tvrdili, že letošní zadání bylo za posledních několik let nejlehčí a ten, kdo si test sám vyzkoušel (možno nalézt například zde), jim nejspíš dal za pravdu. Především lidé, kteří maturovali před 20 a více lety, asi musí kroutit hlavou nad tím, že se našla více než pětina maturantů, která ho na požadovaných 33%  (což byla minimální hranice na projítí) nezvládla. Přitom s řadou v testu obsažených úloh by si měli bez problémů poradit i absolventi základní školy.

Ukazuje se zkrátka, že úroveň řady dnešních maturantů je velmi nízká, nároky na ně se stále snižují a s ohledem na to, že na maturitní obory se v současné době hlásí až 70% žáků z populačního ročníku, tak to logicky ani jinak být nemůže. Proto bychom v reakci na letošní výsledky neměli volat po tom, ať se plánovaná povinná maturita z matematiky zruší nebo aspoň odloží, ale spíše se zamyslet nad tím, jestli stávající počet maturantů opravdu odpovídá celkové inteligenci národa. Především pak, zda je opravdu nutné, aby maturitu měli i budoucí kadeřnice, kosmetičky či číšníci. 

Autor: Josef Nožička | sobota 20.5.2017 12:32 | karma článku: 25,56 | přečteno: 699x