Josef Nožička

Pelta je mrtev, ať žije Berbr!

6. 06. 2017 13:40:09
Vazebně stíhaný Miroslav Pelta dnes konečně rezignoval na pozici předsedy Fotbalové asociace České republiky.

Miroslav Pelta stál v čele Fotbalové asociace České republiky (dále FAČR) od roku 2011. Do funkce jejího předsedy byl tehdy zvolen i přesto, že měl za sebou ne zrovna bezproblémovou minulost. Ti, kteří fotbal sledují, si nejspíš dobře pamatují jeho legendární výrok „Celé jaro bylo cinklé, vole!“, zaznamenaný v policejních odposleších při korupční aféře v roce 2004. Pelta tenkrát působil na pozici generálního ředitele pražské Sparty, po odchodu z této funkce působil 2 roky jako obchodní ředitel marketingové společnosti STES a poté se vrátil do představenstva svého fotbalového klubu FK Jablonec.

Majitelem tohoto severočeského klubu mimochodem Miroslav Pelta zůstal po celou dobu, kdy byl i předsedou fotbalové asociace, což by byla v civilizovaných zemích nejspíš věc nemyslitelná. Peltovi nezlomila vaz ani řada různých afér a permanentní kritika velké části fotbalové veřejnosti. Určitě mají mnozí v paměti období přibližně před 2 lety, kdy se pokřik „Pelta ven!“ pravidelně ozýval z ochozů většiny českých a moravských fotbalových stadionů (za což tehdy hrozilo fotbalistům i jejich fanouškům ze strany fotbalových papalášů přerušení či rovnou ukončení zápasu). Že by takto nenáviděný a ze všech stran kritizovaný šéf fotbalu projevil určitou soudnost a dobrovolně ze své funkce odstoupil? Ve světě by tomu tak asi bylo, ovšem u nás nejenom, že Pelta zůstal v čele FAČR, ale dokonce byl v loňském roce zvolen i místopředsedou Českého olympijského výboru...

Kontroverznímu funkcionáři se stal osudným až policejní zásah začátkem května letošního roku, při němž byla kvůli dotačním podvodům kromě Pelty obviněna a zadržena i náměstkyně ministryně školství Kratochvílová. Oba tak skončili ve vyšetřovací vazbě (odkud byl Pelta posléze kvůli zdravotnímu stavu převezen do věznice s nemocnicí). Zatímco ministryně školství Valachová podala kvůli této kauze demisi téměř záhy (byť k ní nejspíš byla dotlačena svým stranickým šéfem Sobotkou a dost možná toho nyní lituje), Pelta rezignoval na funkci předsedy fotbalové asociace až dnes (viz odkaz zde), tedy více než měsíc po jejím vypuknutí. Aféra přitom měla za následek odchod generálního sponzora (firmy ePojisteni.cz) z nejvyšší domácí fotbalové soutěže a také pozastavení dotací do fotbalu i do řady jiných sportů ze strany MŠMT.

Proto by po dnešku mohl český fotbalový fanoušek říci, že aféra kontroverzního Miroslava Peltu konečně semlela a nyní již nic nebrání tomu, aby český fotbal provedl tolik potřebný očistec, v jehož důsledku skončí v našem nejsledovanějším sportu rozsáhlé podvody a nejvyšší liga i nižší soutěže opět získají důvěru fotbalového diváka. Jenže problém je v tom, že po Peltově rezignaci se hlavním vládcem fotbalové asociace stává jeho místopředseda Roman Berbr, což je osoba se snad ještě víc kontroverzní pověstí, než byl Pelta. Pro fotbalově úplně neznalé: jde o člověka, který byl před rokem 1989 příslušníkem SNB i agentem Státní bezpečnosti, v současné době je pak označován za šedou eminenci českého fotbalu či za nesmlouvavého diktátora, který dokáže rázně zatočit se všemi kritiky uvnitř FAČR.

A jelikož se delegáti víkendové valné hromady FAČR nedokázali shodnout na svém novém předsedovi (čeští delegáti prosazovali kandidáta, blízkého Berbrovi, moravští jej byli ochotni podpořit jen tehdy, když Berbr nebude znovu kandidovat na místopředsedu svazu, na což čeští delegáti nepřistoupili...), lze současnou situaci v čele českého fotbalu asi nejvýstižněji charakterizovat slovy, použitými již v nadpisu blogu: Pelta je mrtev, ať žije Berbr!

Autor: Josef Nožička | karma: 37.04 | přečteno: 3383 ×
Poslední články autora