Chválit Rusko se nejenom v českých médiích nesmí…

Jak asi nejenom fotbaloví fanoušci vědí, Rusko bude hostit v příštím roce mistrovství světa ve fotbale. Generálkou na šampionát byl takzvaný Konfederační pohár FIFA.

Ti, co fotbal sledují, vědí, že Konfederační pohár se odehrál na přelomu června a července ve 4 ruských městech a ve finále zdolal úřadující mistr světa Německo nejtěsnějším poměrem 1:0 fotbalisty Chile. Většinu lidí však spíše zajímalo, jak Rusko coby jeho hostitel zvládlo organizaci turnaje.

Dle toho, co je napsáno zde na iDNES v komentáři redaktora Jana Paličky, jsou na tuto otázku odpovědi různorodé. Například kapitán fotbalistů Německa Julian Draxler hovoří v této souvislosti v superlativech: „Děkujeme za brilantní organizaci. Cítili jsme se skvěle a bezpečně,“ prohlásil doslovně. A přidal se i šéf FIFA Gianni Infantino: „Poslouchali jsme o násilí, o incidentech, o chuligánech, o rasismu. A nic z toho se nestalo.“

Přesto redaktor MF DNES uzavírá svůj komentář slovy: „generálka na mistrovství světa nenadchla, ale copak se čekalo víc?“ Důvod? Pan Palička poukazuje na to, že známý německý deník Bild zhodnotil turnaj v Rusku velmi kriticky. Konkrétně zkritizoval, že velmi málo Rusů ovládá nějaký cizí jazyk a také že o turnaj nebyl mezi lidmi příliš velký zájem – jen 3 ze 16 odehraných zápasů byly vyprodány.

Tak nevím. V Rusku jsem nikdy nebyl, takže nemohu posoudit, jak to tam je s jazykovou gramotností místních lidí. Ovšem na druhou stranu, je pan redaktor opravdu přesvědčen, že u nás v Česku takový problém není a když by se zahraniční divák, který k nám přijede na mistrovství světa v hokeji, mistrovství Evropy v basketbale nebo třeba na letos konající se mistrovství světa v rychlostní kanoistice, zeptal na něco náhodného Čecha anglicky či německy, tak by se vždy dočkal požadované odpovědi?

A ohledně malého zájmu diváků o Konfederační pohár - i zde je vysvětlení dle mého názoru vcelku logické. Kromě pořádajícího Ruska se ho zúčastnilo dalších 7 mužstev, ovšem za týmy, patřící k současné světové špičce, lze z nich označit jen Německo, Chile a Portugalsko. Přičemž například Chilané si právo účasti na turnaji vybojovali jako úřadující mistři Jižní Ameriky, ovšem pro většinu fotbalových fanoušků přece jen není Chile tak fotbalově atraktivní mužstvo jako třeba Argentina nebo Brazílie. Úřadující mistři světa Němci zase přijeli téměř s „B mužstvem“, když nechali odpočívat největší hvězdy jako Neuera, Kroose, Khediru a další (že to i tak na vítězství v celém turnaji stačilo, je věcí druhou). Zkrátka letošní Konfederační pohár se pro fotbalového fanouška co do atraktivity nedá srovnávat s šampionátem v příštím roce, na který kromě zmíněných Argentinců a Brazilců přijedou s největší pravděpodobností i fotbalisté z Francie, Španělska, Anglie (jen u českých fotbalistů se obávám, že v Rusku chybět budou…)

Každopádně bych z mého pohledu přece jen bral jako prioritu, že organizačně ruským pořadatelům dle očitých svědků vše klapalo, hrálo se na nových moderních stadionech a bezpečnost všech účastníků byla dobře zajištěna (což v dnešní době považuji při pořádání jakékoliv velké akce za to vůbec nejdůležitější). Ale tak jak u našich médií má člověk někdy dojem, že u Ruska se rozhodně nemá šetřit kritikou a chválit ho je téměř zakázané, tak ani v sousedním Německu to podle reportáže z deníku Bild asi nebude jiné.

Na závěr ještě přidám jeden vtip z doby socialismu, na který jsem si v této souvislosti vzpomněl: „V závodě na 100 metrů startují pouhé dvě atletky – americká a sovětská. Americká atletka s přehledem zvítězí. Následujícího dne vydá sovětská tisková agentura TASS zprávu: Známá americká atletka skončila v závodě na 100 metrů předposlední.“ Někdy mám totiž pocit, že obdobným stylem, akorát v opačném gardu, občas informují i některá dnešní média…

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 6.7.2017 19:01 | karma článku: 42,20 | přečteno: 3112x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik