Dubaj – město, kde je všechno „nej“

Jak jsem již slíbil minule, v dnešním blogu se s vámi podělím o zážitky z výletu do nejlidnatějšího a nejznámějšího města Spojených arabských emirátů – Dubaje.

I když fotoblogy nejsou mou doménou a mezi zdejšími kolegy blogery je jistě spousta lepších fotografů než jsem já, mé zážitky z návštěvy Dubaje jsou natolik silné, že jsem se rozhodl podělit se o ně s vámi v dnešním blogu (pokud statistiky neklamou, mém jubilejním osmistém zde na iDNES…)

Dubaj1

Naše pouť začala ve staré části Dubaje – čtvrti Dubaj Creek, kde jsme se přes tamní kanál přeplavili na tradiční arabské lodičce.

Dubaj2

Tohle je foto ze zdejšího trhu s kořením.

Dubaj3

A zde je pro změnu obrázek z místního trhu se zlatem, přičemž za výlohou je vidět největší prsten na světě, vyrobený z 21 karátového zlata a vážící přes 64 kilogramů.

Dubaj5

Po obhlídce zlatého trhu jsme se již přesunuli do nové části Dubaje – začali jsme v městské části Dubaj Marina.

Dubaj13

Jedná se o přístaviště, kde se nachází spousta mrakodrapů i hotelových komplexů s jedinečnou architekturou.

Dubaj6

 K nejmalebnějším částem Dubaje patří takzvané „Dubajské Benátky“…

… nepochybně i proto, že je zde k vidění známý hotel Burj al Arab, postavený již v roce 1999.

Dubaj8

Tohle je již foto z interiéru Dubaj Mall - největšího obchodního centra na světě. Najdete zde pod jednou střechou 1200 obchodů, 120 restaurací a také spoustu zajímavých atrakcí.

Dubaj9

Asi nejvíce mě zde zaujalo obří akvárium (jeho objem  je přes 10 milionů litrů vody), ve kterém je k vidění spousta mořských živočichů, včetně žraloků či rejnoků. Je možné si v něm v potápěčské výstroji i zaplavat, ale na to jsem neměl odvahu ani peníze…

Dubaj10

A když už vás Dubaj Mall omrzí (nebo utratíte všechny peníze), stačí vyjít jedním z jeho východů a ocitnete se ve čtvrti Dubaj DownTown, kde je k vidění řada unikátních budov.

Dubaj13

Tou nejznámější samozřejmě je Burj Khalifa, současná nejvyšší budova světa. Na foto je z ní vidět jen kousek vpravo - 830 metrů je přece jen hodně…

Dubaj12

Náš výlet jsme zakončili pohledem na krásnou zpívající fontánu, která je poblíž vchodu do Dubaj Mall k vidění každou hodinu. A jak jinak, jedná se o největší systém zpívajících fontán na světě…

Co dodat závěrem? Spojené arabské emiráty rozhodně stojí zato navštívit - nejenom kvůli Dubaji. Na rozdíl od Egypta či některých jiných zemí Blízkého východu je zde v současné době kvůli stabilnímu politickému systému (takzvané Arabské jaro před 6 lety se SAE naštěstí nedotklo) opravdu bezpečno, taxikáři vás zde neošidí, v obchodech či na hotelových recepcích pracují převážně lidé z východní Asie, s kterými se anglicky bez problémů domluvíte. Ženy se určitě nemusí bát toho, že by se v SAE nemohly na pláži koupat v bikinách nebo chodit na veřejnosti v šortkách či krátké sukni. Jen horko je zde opravdu velké, ale dá se to vydržet…

Autor: Josef Nožička | pátek 21.7.2017 11:10 | karma článku: 24,92 | přečteno: 1382x