Komunisté mohou pane Zieglere za spoustu věcí, za islámský fanatismus však nejspíš ne

28. 07. 2017 14:46:45
Téma smrti české turistky, která zemřela po útoku islámského fanatika v egyptském letovisku Hurghada, zaujalo některé mé kolegy blogery zde na iDNES.

Včera se tomuto věnoval i kolega bloger Jan Ziegler v článku s názvem Smrt mladé české občanky je tragédií, příčiny islámského fanatismu jsou složitější. Se zájmem jsem si ho přečetl a nakonec se rozhodl, že na něj prostředním blogu napíši i reakci.

Na čem se s panem Zieglerem jednoznačně shodnu, je to, že je nesmyslné, když někteří internetoví diskutéři vytýkají zemřelé Češce, že do Egypta na dovolenou vůbec jela. Jak jsem již napsal zde ve svém předchozím článku (kterým se kolega Ziegler dost možná inspiroval), Egypt je sice rizikovou zemí, ovšem v dnešní době se vám to, že se stanete obětí islámského teroristického útoku, zrovna tak může stát i ve Francii, Anglii či Německu. Stačí, když jste ve špatnou dobu na špatném místě.

S panem Zieglerem se naopak neshodnu zejména na pasáži v jeho blogu, v níž píše: „Později však Egypt získal nezávislost a stal se velkým zdrojem zla. Egypťané byli vychováváni v nepřátelství k Izraeli, a jejich prezident Gamal Násir vyhrožoval, že tamní Židy vyvraždí a nahází do moře. Je přirozené, že v takovém prostředí bují sklony k fanatismu, včetně toho islamistického. A tuto atmosféru tam podporovaly i socialistické státy včetně Československa. Byli to komunisté, kteří se tam pokoušeli importovat socialismus, ničili tam místní zavedené struktury, výsledkem byl rozvrat společnosti a také růst islámského radikalismu.“

Ano, egyptský prezident Gamal Násir byl nechvalně známý svým odporem k Izraeli, což nakonec vyvrcholilo v roce 1967 takzvanou šestidenní válkou, v níž Egypt utrpěl drtivou porážku. Násir v době své vlády naopak utužoval přátelské vztahy se Sovětským svazem i Čínou a pokoušel se egyptskou ekonomiku transformovat na socialistický systém. Většina historiků se však shoduje na tom, že Násir nikdy socialismu nedosáhl a navíc 3 roky po šestidenní válce zemřel na infarkt. A po jeho smrti již došlo v egyptské zahraniční politice k zásadnímu obratu, který vyvrcholil uzavřením mírové dohody s Izraelem koncem 70. let.

Je proto smysluplné svádět dnes, téměř 50 let po Násirově smrti, růst islámského radikalismu v Egyptě či v některých jiných zemích Blízkého východu na komunisty? Já se domnívám, že ne, a naopak jsem přesvědčen, že k jeho rozvoji nejvíce přispělo takzvané arabské jaro, které v Egyptě a některých okolních zemích vypuklo v roce 2011, a které bylo naopak podporované Západem.

Samozřejmě, že někteří asi budou argumentovat tím, že i před rokem 2011 se v Egyptě událo několik teroristických útoků – ten s největším počtem obětí 88 byl v roce 2005 v letovisku Sharm El Sheikh (zmiňuje ho ve svém článku i kolega Ziegler). Ovšem když vezmu bilanci teroristických útoků v zemi pyramid za poslední 2 roky: koncem října v důsledku teroristického útoku spadlo nad Sinajským poloostrovem letadlo s ruskými turisty, vracejícími se z dovolené v Egyptě, přičemž nikdo z 224 cestujících nepřežil (někteří tehdy dopředu tvrdili, že pád letadla byl důsledkem katastrofálního technického stavu ruských letadel...). V lednu roku 2016 pronikli islámští fanatici do hotelu v Hurghadě a pobodali zde 3 zahraniční turisty. Letos v dubnu pak v Egyptě zemřelo 44 osob při sérii útoků na křesťanské kostely. A jak známo, po útoku šíleného islamisty před 14 dny v Hurghadě zemřely dvě německé a jedna česká turistka.

Proto, i když rozhodně nejsem zastáncem komunistů (já ani nikdo z mých blízkých příbuzných nikdy v KSČ či KSČM nebyl a ani jsem je nikdy nevolil), s tvrzením Jana Zieglera ohledně jejich viny na rozmachu islámského fanatismu v Egyptě souhlasit nemohu. Je to téměř to samé, jako by komunistům někdo dával za vinu, že včera pršelo nebo že fotbalisté pražské Sparty neuspěli ve včerejším pohárovém zápase v Bělehradě.

Autor: Josef Nožička | pátek 28.7.2017 14:46 | karma článku: 37.43 | přečteno: 1375x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.78 | Přečteno: 1139 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.14 | Přečteno: 5520 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 145 |
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...