Jen 9 % nových migrantů má v Německu práci

Není tomu tak dávno, co se psalo a mluvilo o tom, že kvůli stárnutí německé populace je třeba, aby tamní ekonomiku oživil příchod dostatečného počtu migrantů.

Dle toho, co jsem si přečetl v článku zde, však optimistická předpověď ohledně záchrany německé ekonomiky díky novým pracovním silám z Blízkého východu a severní Afriky zatím bere za své. Jak je totiž v článku psáno, v loňském roce německé pracovní agentury registrovaly přes 400 tisíc migrantů, kteří v zemi našeho západního souseda již získali azyl. Práci však sehnalo jen 34 tisíc z nich, což je necelých 9 %…

Německý vzdělávací systém se sice nově příchozím lidem snaží pomáhat a školí je na místa, která ekonomika nejvíce potřebuje. Jak však přiznává i německá ministryně pro migraci Aydan Özoguzová, předpokládá se, že pouhá čtvrtina migrantů vstoupí na pracovní trh v nejbližších 5 letech, u mnoha dalších to pak bude až v horizontu 10 let. Určitým paradoxem tak je, že díky mohutné migrační vlně z posledních 2 let naopak získalo novou práci zhruba 50 tisíc Němců, kteří ji našli v oblastech sociální práce, jazykové výuky či stavebnictví.

Co k těmto číslům dodat? Snad jen to, že na rozdíl od německých politiků či představitelů vrcholných orgánů Evropské unie tuto skutečnost řada „obyčejných“ lidí předpovídala již před 2 lety, kdy první vlna migrantů začala do Německa mířit. Přesto byli tito lidé tenkrát některými označovány za xenofoby či rasisty.

Důležité proto je, aby se z rizik, spojených s přijímáním uprchlíků, poučili i čeští politici a nenechali se ovlivnit například závěry jisté analytické společnosti Cyrrus z loňského roku, podle níž by Česko mělo podpořit řízenou migraci, která by postupně pomohla zaplnit volná pracovní místa (viz odkaz zde). Je samozřejmě pravdou, že v některých regionech se pracovní síly aktuálně nedostává, což je dáno především tím, že nezaměstnanost v České republice je nyní historicky nízká (zhruba 4 %). Ale ani konjunktura nebude trvat věčně, podle vizí některých ekonomů navíc digitalizace a automatizace výroby v blízké budoucnosti (takzvaný Průmysl 4.0) připraví řadu lidí o jejich současné pracovní pozice.

Proto bychom s nějakou řízenou migrací, která pozvedne naši ekonomiku, měli být dle mého názoru opatrní. A po zkušenostech z Německa hlavně přestat naivně věřit tomu, že díky této migraci by k nám z Blízkého východu dorazily tisíce lékařů, inženýrů, IT specialistů a dalších, jejichž profesí se na našem pracovním trhu aktuálně nedostává.  

Autor: Josef Nožička | středa 16.8.2017 19:40 | karma článku: 41,85 | přečteno: 2560x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik