Josef Nožička

Odstraňování křížů na letácích, zákaz vepřového masa ve školách… Kam tohle všechno povede?

6. 09. 2017 17:40:38
Amstetten je dalším rakouským městem, kde jedna z tamních školek nařídila vyřadit z jídelníčku veškeré výrobky z vepřového masa.

Jak je uvedeno v článku zde, vedení městské školky v Amstettenu zdůvodnilo vyřazení vepřového masa odlišnými stravovacími potřebami muslimských dětí. Amstetten přitom není prvním rakouským městem, kde k obdobnému zákazu došlo. Konzumaci vepřového masa už dříve zrušily některé školky či školy v Bregenzu a Salzburgu, ležících v západních oblastech země, kde je koncentrace muslimů největší.

Takový zákaz bych chápal, pokud by do příslušné školky či školy chodily pouze muslimské děti, u kterých je, jak známo, konzumace vepřového masa v rozporu s jejich vírou. Ale jelikož je v článku na Novinkách uvedeno, že „rodiče dětí byli rozhodnutím školy překvapeni a mnozí s ním nesouhlasí,“ tak to nejspíš tento případ nebude. A i kdyby snad muslimských školáků byla většina či výrazná většina, tak je dle mého názoru zcela neakceptovatelné, aby se jim ostatní děti ohledně stravovacích návyků podřizovaly.

Takové ustupování muslimské komunitě mi přijde stejně nesmyslné, jako když začátkem tohoto roku nechal management Realu Madrid odstranit na reklamních předmětech, určených k prodeji na Blízký východ, křesťanský křížek, který je historickou součástí loga tohoto španělského fotbalového velkoklubu. A ještě více nesmyslné a podlézavé vůči muslimským zákazníkům pak asi nejenom mně přišlo vyretušování řeckých pravoslavných křížů na obalech některých potravin, prodávaných německým obchodním řetězcem Lidl. Nebylo proto divu, že jednání Lidlu odsoudili nejen někteří církevní představitelé, ale i mnozí nevěřící.

Někdo samozřejmě může argumentovat tím, že jde o v podstatě „prkotiny“ a komu to vadí, tak může do Lidlu přestat chodit nakupovat nebo Realu Madrid přestat fandit. Rodiče rakouských dětí pak zase mají možnost své děti přihlásit do jiné školky či školy, kde k zákazu výrobků z vepřového masa zatím nepřistoupili.

Ale je opravdu správné, abychom se stále víc podřizovali v Evropě stále se rozrůstající muslimské komunitě a zříkali se svých zcela tradičních věcí? Velmi výstižně to vyjádřil místostarosta rakouského Amstettenu Dieter Funke, když prohlásil: „Myslím, že lidé, kteří k nám přicházejí, se musí přizpůsobit našim hodnotám a naší kultuře, nikoli naopak.“ S takovými slovy nelze jinak než plně souhlasit.

Autor: Josef Nožička | karma: 47.21 | přečteno: 6812 ×
Poslední články autora