Zaorálek a část naší „umělecké fronty“ si ohledně agitování nemají co vyčítat

11. 09. 2017 18:10:00
Představitelé Národního divadla včetně některých jeho herců jsou rozhořčeni tím, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek údajně zneužil nejznámější divadlo v naší zemi k předvolební agitaci.

V otevřeném dopise, který představitelé Národního divadla ministrovi zahraničí a volebnímu lídru ČSSD adresovali (jeho text lze najít zde na Lidovkách), se píše o tom, že Lubomír Zaorálek navštívil Národní divadlo služebním vchodem v době, kdy bylo pro veřejnost uzavřené a část jeho členů zde prováděla nácvik na premiéru Verdiho opery. „Přerušil jste práci zpěváků na jevišti. Uprostřed zkoušky orchestru jste přednesl agitační projev,“ píše se doslovně v dopise. Dále je Zaorálkovi například vytýkáno, že do divadla přišel na pozvání odborů a neprojevil žádnou snahu sejít se také s vedením divadla (situace v Národním divadle je napjatá od června letošního roku, kdy se odboráři nedohodli s vedením naší první scény na kolektivní smlouvě a vyhlásili stávkovou pohotovost).

Zaorálek kritiku ohledně předvolební agitace odmítá, tvrdí, že se umělcům za narušení zkoušky úzkostlivě omluvil (celá jeho návštěva prý trvala přibližně 15 minut) a to, že se jednání nezúčastní ředitel Národního divadla Jan Burian, se dozvěděl až na místě. Což potvrdil i předseda Unie profesionálních zpěváků v ČR Jakub Hrubý, který se jednání rovněž zúčastnil (viz odkaz zde).

Těžko říci, na čí straně je pravda - v Národním divadle jsem v době, kdy tam zavítal pan Zaorálek, pochopitelně nebyl. Přesto si dovolím sdělit zde na celou záležitost svůj názor. Samozřejmě je asi nejenom mně divné, proč se ve sporu sboristů s vedením naší první scény angažuje zrovna ministr zahraničí, a nikoliv ministr kultury, kterým je Daniel Herman. Parlamentní volby se zkrátka kvapem blíží a tak představitelé de facto všech politických stran jsou abnormálně často vidět nejenom na významných společenských akcích, ale i při návštěvách firem, škol či divadel (kde se jinak během 4 let objeví jen velmi zřídka). A ani Lubomír Zaorálek jakožto volební lídr ČSSD nechce být výjimkou, zvlášť když jeho strana má v preferencích stále co dohánět.

Jinou věcí však je, nakolik je reakce představitelů Národního divadla (kromě nich jsou pod dopisem podepsáni i ředitelé některých jiných divadel nebo představitelé DAMU) přiměřená a zda Zaorálkův „prohřešek“ opravdu vyžadoval zaslání otevřeného dopisu. Asi nikdo nemá moc rád, když ho někdo jiný přeruší při práci. Na druhou stranu, když jsem jednou za čas nucen kvůli návštěvě nějakého politika ve škole přerušit nebo zkrátit vyučovací hodinu, tak nemám potřebu kvůli tomu někam psát rozhořčený dopis. A myslím,že většina kolegů učitelů nebo lidí, pracujících ve firmách, je na tom stejně.

Případná politická agitace je už samozřejmě vážnější problém. Ovšem je otázkou, zda zrovna někteří signatáři otevřeného dopisu mají současnému ministrovi zahraničí v tomto směru co vyčítat. Pod dopisem jsou podepsáni například šéf Národního divadla Jan Burian a herec i zpěvák Vojtěch Dyk. A jak si nejspíš někteří čtenáři vzpomínají, zrovna tihle dva pánové vyzývali spolu s Jiřím Bartoškou vloni v říjnu k takzvanému občanskému neklidu na protest proti prezidentovi Zemanovi (kterému tenkrát vytýkali neudělení státního vyznamenání panu Bradymu či příliš vstřícnou zahraniční politiku vůči Čině). Jiný signatář, režisér Břetislav Rychlík, zase patřil před prezidentskou volbou v roce 2013 k nejhlasitějším podporovatelům Karla Schwarzenberga. Politickou angažovanost (například při podpoře stavby amerického radaru v Brdech) v minulosti dost často projevoval i bývalý senátor a nynější ředitel Divadla Na Vinohradech Tomáš Tőpfer. A mohl bych možná pokračovat.

Zkrátka si myslím, že ohledně té agitaci si opravdu nemají pan Zaorálek a někteří představitelé naší „umělecké fronty“ moc co vyčítat. A také bych byl zvědavý na to, zda by reakce umělců byla stejně hlasitá i v případě, kdy by Národní divadlo „zneužil k předvolební agitaci“ například politik z TOP 09 nebo Strany zelených.

Autor: Josef Nožička | pondělí 11.9.2017 18:10 | karma článku: 33.98 | přečteno: 1182x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1135 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5509 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 739 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.46 | Přečteno: 2726 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 318 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...