Zeman versus Kiska na půdě OSN: kdo podle vás obstál lépe?

21. 09. 2017 19:40:00
Jednou z nejdůležitějších politických událostí tohoto týdne nepochybně byla úterní všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Většina státníků, která na půdě OSN vystoupila, se ve svých projevech vyjadřovala především k bezpečnostním otázkám v současném světě. Logicky největší pozornost byla věnována vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten ve své projevu mimo jiné prohlásil, že je na čase bojovat se zeměmi, které financují islámský terorismus. Také se dotkl vyostřených sporů s KLDR a doslovně prohlásil: „Musíme zabránit jadernému konfliktu. Ale pokud budou provokace pokračovat, nezbude nám než Severní Koreu zničit.” Trump rovněž zkritizoval Írán a Venezuelu.

Ohlasy na vystoupení šéfa Bílého domu byly různé. Někteří ho za rázný projev nadšeně chválili, český prezident Miloš Zeman naopak přirovnal Trumpovu řeč k známkování neposlušných žáků ve škole, přičemž mezinárodní společenství by na vztahu žák - učitel založeno být nemělo (viz například odkaz zde). Některé zlé jazyky v Česku tvrdily, že Zeman se touto kritikou americkému prezidentovi mstí za to, že z na jaře avizovaného pozvání do Bílého domu nakonec asi definitivně sešlo. Kritiku Trumpova projevu jsem však zaznamenal i od některých jiných státníků, například švédská ministryně zahraničí Wallstrőmová jej charakterizovala jako „nevhodný proslov, pronesený v nevhodnou dobu před nevhodným publikem.“

Jako občana ČR mě však rovněž zajímalo, co před účastníky Valného shromáždění přednese český prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska. Zejména ti, kteří Miloše Zemana v lásce moc nemají, rádi Zemana s Kiskou srovnávají a často mluví o tom, že Češi mohou Slovákům jejich současnou hlavu státu jen závidět. Zatímco Zeman je jimi obvykle označován jako populista s hulvátským vystupováním, Kiska je naopak líčen jako proevropský politik, který na rozdíl od většiny současných středoevropských státníků populistický není, a má vždy slušné a noblesní vystupování.

Také já, ač jsem český občan a Zemana jsem v roce 2013 na Hrad volil, uznávám, že na Andreje Kisku by se asi těch negativ našlo méně než Zemana. Což však neznamená, že pan Kiska je bez chyb. Ostatně, jeho pověst čestného a slušného politika letos poněkud utrpěla, když veřejně vyšlo najevo, že enormně často využívá vládní letadlo k soukromým cestám do Popradu, kde bydlí jeho rodina. A nedávno pak i to, že jeho firma KTAG neodvedla za rok 2014 řádně daně.

Vraťme se však k proslovům obou státníků na půdě OSN. Zeman svůj projev (který pronesl jako obvykle zpaměti) věnoval výhradně světovému terorismu a způsobu, jakým se proti němu bojuje. A problém popsal dle mého názoru velmi trefně, především svými slovy: „Posíláme kondolence, vyjadřujeme svou solidaritu s oběťmi teroristických činů, organizujeme protesty a demonstrace. Ale bohužel se stále zdráháme bojovat s teroristickou anticivilizací plnou silou.” A také slovy o tom, že mnozí potenciální teroristé jsou ukryti v nynější migrační vlně, mířící do Evropy. Andrej Kiska naopak za největší překážku současného světa označil sobeckost a úzké národní zájmy. Přítomným státníkům pak připomněl morální odpovědnost za osud migrantů, prchajících před válkou.

Kiskova slova jistě mnohým zněla líbivě – možná úplně nejvíc německé kancléřce Merkelové a vrcholným bruselským europolitikům. Já samozřejmě také nemám nic proti tomu, aby se pomáhalo lidem ze zemí, postižených válkou. Ovšem rozhodně ne takovým způsobem, že přijmeme do Evropy každého, kdo se za „uprchlíka před válkou“ vydává, včetně fanatiků, sympatizujících s Islámským státem. Nemohu totiž souhlasit s lidmi, který výrazně zvýšený počet teroristických útoků ze strany radikálních islamistů v Evropě omlouvají v duchu přísloví, že když se kácí les, létají třísky. Proto dle mého názoru měl tentokrát český prezident nad svým slovenským protějškem výrazně navrch.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 21.9.2017 19:40 | karma článku: 41.24 | přečteno: 2005x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 611 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.42 | Přečteno: 6991 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.39 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 7.69 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 187 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.05 | Přečteno: 331 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 463 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...