Česká miss, turecká miss a saúdskoarabská miss

24. 09. 2017 11:10:00
Soutěže ženské krásy mají v mnoha zemích světa jak řadu obdivovatelů, tak i odpůrců. V některých zemích však při těchto soutěžích nemusí být krása to rozhodující, co rozhoduje o vítězství.

Jak jsem se dnes ráno dočetl na internetu, Českou miss pro rok 2017 se včera v Brně stala Michaela Habáňová ze Zlína. Finále soutěže letos proběhlo netradičně až na podzim a nepřenášela ho žádná větší televize. Jak je totiž popsáno v článku zde, důvodem byly spory nových organizátorů soutěže s jejím bývalým vedením, v důsledku nichž daly od soutěže ruce pryč některé známé tváře, které se soutěží spojily své jméno a nesouhlasily s jejím novým pojetím. Odstoupily také některé soutěžící dívky a tak jich ve finále oproti původně plánovanému počtu 16 nakonec soutěžilo jen 12.

Spory mezi organizátory těchto soutěží nejsou v naší zemi ničím novým (z minulosti je v této souvislosti znám například spor o užívání názvu soutěže mezi Milošem Zapletalem a Michaelou Maláčovou Bakala, který musel řešit až Nejvyšší soud) a asi to bohužel patří k české národní povaze. Ale pro příznivce této soutěže a především samotné soutěžící je to nepochybně škoda. Soutěže královny krásy sice ne každého zajímají a ani já nepředpokládám, že bych včera večer dal přednost eventuálně vysílanému finálovému večeru před tenisovým Laver cupem. Ale na druhou stranu má Česká miss i určitý společenský význam, její vítězka bude naši zemi reprezentovat na Miss Universe a i případný úspěch v této soutěži se ve světě určitým způsobem cení.

První tři dívky z České miss 2017 (uprostřed vítězná Michaela Habáňová)

Veškeré spory kolem České miss se však jeví jako malicherné v porovnání s tím, co se odehrálo při soutěži ženské krásy v Turecku, respektive těsně po jejím skončení. Jak je psáno zde na iDNES, její vítězka přišla dodatečně o svůj titul kvůli politicky nevhodnému prohlášení na adresu lidí, kteří byli v Turecku vloni v létě zabiti při pokusu o převrat. Osmnáctiletá Itir Esenová totiž na Twitter napsala: „Dostala jsem menstruaci ráno 15. července na den mučedníků. Připomínám si ten den krvácením, které představuje prolitou krev mučedníků.“ Přičemž mučedníky jsou myšleni Erdoganovi stoupenci, kteří vloni v červenci zahynuli při pomoci puči zabránit.

Řada diskutérů označuje za tato slova tureckou miss jako hrdinku, já si nejsem úplně jist, zda si naopak těmito slovy nechtěla u vládnoucího Erdoganova režimu šplhnout a pouze jí nedošlo, že to přirovnání k menstruaci je trochu hloupé. Každopádně je ale především projevem totality, která od nástupu prezidenta Erdogana v Turecku panuje, když je vítězka soutěže krásy dodatečně diskvalifikována za slova, napsaná na sociální síti.

Diskvalifikovaná turecká miss Itir Esenová

Byť na druhou stranu možná mohou být dívky v čím dál víc islamistickém Turecku rády za to, že zatím nemusí být při soutěži miss zahalené v hidžábech či burkách. Když se totiž před 8 lety konal v Saúdské Arábii druhý ročník soutěže krásy, tak musely tamější dívky především prokázat oddanost k islámským hodnotám a nesoutěžily tak v plavkách ani ve večerních róbách, nýbrž zcela zahalené (viz odkaz zde). Informaci o tom, zda se od té doby v Saúdské Arábii soutěž miss znovu konala a v jaké podobě, jsem na internetu nenalezl...

Ilustrační záběr ze soutěže krásy v Saúdské Arábii

Autor: Josef Nožička | neděle 24.9.2017 11:10 | karma článku: 23.70 | přečteno: 1616x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.39 | Přečteno: 6965 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 470 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 223 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4694 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...