Český lev 2018, aneb jak se naši umělci předháněli v politické uvědomělosti

11. 03. 2018 9:42:59
V pražském Rudolfinu byly včera slavnostně oceněny nejlepší české filmy, uvedené do kin v minulém roce.

Slavnostní vyhlašování filmových cen Český lev nesleduji pravidelně, byť několik předchozích ročníků jsem viděl. Některé byly povedenější, jiné méně. A byť jsem včera v 8 večer zapnul první program České televize především proto, že vzhledem k mému aktuálnímu zánětu průdušek se moc jiných alternativ nenabízelo, nesouhlasím s názory, že pořady tohoto typu žádný smysl nemají a měly být už dávno zrušeny (jak tvrdí někteří lidé na internetových diskusích a občas i někteří novináři).

Pokud ovšem tento slavnostní večer pojmou někteří ocenění režiséři, herci či filmoví producenti především jako ideální příležitost k politické agitaci před televizními kamerami, pak se takovým kritickým názorům ani nelze divit. A to se bohužel včera v Rudolfinu dělo v míře vrchovaté. Již vítězka první vyhlašované kategorie, režisérka Olga Sommerová (Českého lva získala za nejlepší dokumentární film), při své děkovné řeči prohlásila: „Tento slavnostní večer vysílá Česká televize, která nepatří žádnému oligarchovi, ale nám občanům. V případě, že by někdo chtěl zničit svrchovanost televize veřejné služby, vyzývám všechny občany a přátele demokracie, abychom se proti tomu společně a důrazně postavili.“

A ačkoliv vzápětí moderátorka Českých lvů Adela Banašova-Vinczeová, kterou z pro mě nepochopitelných důvodů mnozí lidé vloni kritizovali za to, že během večera mluvila slovensky, prohlásila, že jsme tu dnes večer především proto, abychom si užili umění, někteří další ocenění rovněž neodolali tomu, aby projevili svoji „politickou uvědomělost.“

Například producentka Kateřina Ondřejková prohlásila: „Přála bych si, aby lidé, kteří dávají prostor umělcům tvořit v České televizi, mohli ve své práci pokračovat navzdory těm, kteří by je chtěli zastavit.“ Za úplně stupidní jsem pak považoval gesto režiséra Marka Najbrta, který poté, co obdržel Českého lva za nejlepší televizní seriál, pronesl na kameru: „Nevolte Miloše Zemana.“ To je pan režisér opravdu takový politický analfabet, který neví, že Miloše Zemana už nikdo víckrát volit nebude jednoduše proto, že dle české Ústavy už potřetí za sebou prezidentem být nemůže? Anebo to ví, ale svou zášť z toho, že i přes doporučení mnohých osobností z oblasti kultury lidé v letošních volbách opět Zemana prezidentem zvolili, prostě veřejně ukázat musel?

Co se týká prezidenta Miloše Zemana a jeho čtvrtečního projevu při slavnostní inauguraci: i já souhlasím s tím, že témata typu kritika České televize i některých dalších médií se do inauguračního projevu příliš nehodí a Zeman si je měl eventuálně nechat pro jiné příležitosti. Což ovšem neznamená, že by mělo být kterémukoliv politikovi zakazováno vyjadřovat se kriticky k veřejnoprávní televizi. Zvlášť když hlava státu nejspíš nemířila svou kritikou na její programovou skladbu jako takovou, ale na objektivitu některých jejích politických pořadů nebo na vyváženost (či spíše nevyváženost) toho, jak často jsou někteří politici zváni do jejích diskusních pořadů.

Někteří čeští umělci by si proto měli uvědomit, že i kritika veřejnoprávní televize nebo kteréhokoliv jiného média patří ke svobodě projevu. A především je škoda, že slavnostního předávání Českého lva nevyužili místo politických agitek spíše k oslavě české kinematografie.

Autor: Josef Nožička | neděle 11.3.2018 9:42 | karma článku: 48.58 | přečteno: 16143x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1126 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5501 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...