Maturanti se odvolávají, stát si dovoluje jejich odvolání zamítat…

15. 04. 2018 9:22:05
Ve středu začaly pro zhruba 70 000 českých středoškoláků maturity. A i letos nejspíš dojde v médiích k diskusím ohledně toho, jaké nedostatky v maturitních testech byly a zda nebylo mnohým maturantům ublíženo.

Od roku 2011, kdy maturity nejsou pouze v režii jednotlivých škol, ale mají i takzvanou společnou (státní) část, se počet těch, kteří u zkoušky z dospělosti neuspěli, poměrně výrazně zvýšil. Na některých školách je v jarním termínu neúspěšných i více než 50 % maturantů. Je proto logické, že se úměrně s počtem propadlíků navyšuje i počet těch, kteří se proti výsledkům maturitní zkoušky odvolávají.

Jak je psáno v dnešním článku redaktorky Radky Hrdinové na iDNES, například v loňském roce se po jarním termínu proti výsledkům státní části odvolalo kolem 2 500 studentů. Cermat, tedy společnost, která má organizaci maturit na starosti, však vyhověl pouze 18 z nich. S odvoláním tak v průměru uspěl pouze jeden student ze 139. Ještě nižší byl tento poměr po podzimních opravných termínech, kdy uspělo přibližně jen jedno odvolání z 200.

Když si taková čísla čtenáři iDNES přečtou, tak si dost možná někteří z nich řeknou, že je to další důkaz arogance či nekompetentnosti ze strany Cermatu. Tedy státní organizace, která je v souvislosti s organizací maturit v médiích každoročně kritizována, a jejíž zaměstnanci jsou přitom placeni z našich daní. Ne, že by ta kritika Cermatu nebyla občas oprávněná. Ostatně i letos se hned po prvním maturitním testu, kterým byla písemná práce z českého jazyka, objevily organizační problémy, když kvůli selhání softwaru na straně Cermatu měly mnohé školy problémy s odesíláním naskenovaných maturitních prací.

V případě odvolávání se proti výsledkům maturitní zkoušky však nevidím problém v tom, že by představitelé Cermatu nebyli ochotni přiznat chyby nebo snad nepřáli studentům. Jako středoškolský učitel, který v minulých letech již mnohokrát maturitní testy zadával a byl členem zkušební komise u ústních maturit totiž na rozdíl od novinářů vím, že převážná většina odvolání je ze strany studentů skutečně neoprávněná a neúspěšní studenti dost často jen zkoušejí, jestli se po jejich námitce nějaký ten bodík, chybějící ke čtyřce či lepší známce, přece jen nenajde.

Proto neúspěšní maturanti dost často píší do svých odvolání i takové absurdity jako například: "Během maturitního testu jsem byl trvale rušen studentem přede mnou, který si stále cvakal propiskou.“, případně "V maturitní místnosti bylo příliš velké horko.“ Studenti přitom mají od loňského roku možnost vznést ihned po absolvování každého testu námitku k organizaci zkoušky, kterou je zadavatel povinen zapsat do maturitního protokolu. Jestliže tak student neučiní a až poté, co se dozví, že v maturitním testu neuspěl, si vzpomene, že v době konání zkoušky byl ve třídě hluk nebo naopak příliš velké ticho, pak to opravdu působí ne moc důvěryhodně.

Nechci přitom všechny maturanty, kteří se proti výsledkům zkoušky odvolávají, házet do jednoho pytle a rozumím například tomu, pokud vznášejí námitku proti tomu, že některá otázka v testu nebyla položena zcela srozumitelně, případně odpověď na ni nebyla jednoznačná (což se v minulosti párkrát opravdu stalo). Pobavilo mě však, když naše ochránkyně práv Anna Šabatová vznesla loni námitku proti obsahu maturitního testu z matematiky s poukazem na to, že test obsahoval i otázku na logaritmické funkce, které se podle Šabatové na všech středních školách neučí. Jednak totiž existuje pro každý maturitní předmět takzvaný katalog požadavků a u matematiky v něm jsou logaritmické funkce výslovně zmíněny. Navíc si vzpomínám, že v době mých středoškolských studií jsem speciálně z logaritmů doučoval i mého bývalého spolužáka ze základky, který chodil na učiliště (na nematuritní obor)...

Všem letošním maturantům (zejména pak těm, s kterými jako jejich třídní učitel budu „maturovat“ i já ) moc přeji, aby se jim maturitní zkouška vydařila a aby ji nejlépe nikdo z nich nemusel opakovat. Ale i v případě, kdy se to někomu nepodaří, se nedomnívám, že je správnou cestou radit mu, aby zkusil formou odvolání nebo dokonce soudní cestou napadnout i to, v čem evidentně ze strany školy či tvůrců testu problém nebyl. Jako určitě rozumnější v tomhle případě vidím povzbudit neúspěšného studenta, aby to nevzdával a na podzimní opravný termín se lépe připravil.

Autor: Josef Nožička | neděle 15.4.2018 9:22 | karma článku: 32.90 | přečteno: 1555x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1126 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5501 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 26.07 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...