Příběh muslimky, odmítající při pohovoru podat ruku – jde opravdu o malichernost?

17. 08. 2018 18:10:00
Švédský soud se tento týden zastal muslimky, která při pracovním pohovoru odmítla přítomnému muži podat ruku, a přiznal jí odškodné ve výši 40 tisíc švédských korun.

Asi nejenom mne zaujal příběh švédské muslimky, o kterém jsem se včera dočetl zde na iDNES. Farah Alhajehová se ucházela o místo překladatelky (šlo o tlumočení přes telefon) u jedné firmy ve švédském Upsalle. Když však při pracovním pohovoru odmítla podat ruku muži, který byl členem výběrové komise, zaměstnavatel schůzku s ní okamžitě ukončil. Švédský ombudsman pro diskriminaci se ovšem rozhodl dát případ k soudu a tam Alhajehová vysoudila na firmě odškodné ve výši 40 tisíc švédských korun (v přepočtu zhruba 100 tisíc českých korun).

Názory na to, zda švédský soud rozhodl správně či nikoliv, budou nejspíš různé (ostatně, jak je psáno zde, bylo i hlasování soudního tribunálu těsné – poměr hlasů byl 3:2 ve prospěch žalující strany). Zastánci muslimky budou jistě argumentovat tím, že by měla být chráněna náboženská svoboda , a muslimové, jak známo, mají s podáním ruky osobě opačného pohlaví problém. Navíc se ucházela o pozici tlumočnice přes telefon, tedy o pracovní místo, kde by neochota k podávání rukou neměla příliš vadit.

To je asi pravda, ovšem na druhou stranu pro firmu, která zaměstnání nabízí, mohou být důležité i takové věci, zda uchazeč o pracovní pozici dobře zapadne do pracovního kolektivu, zda bude ochoten přizpůsobit se firemní kultuře, a podobně. A to u někoho, kdo odmítá podávat ruku osobám opačného pohlaví, opravdu příliš pravděpodobné není.

Můj názor na celou kauzu je proto následující: respektují, pokud je pro zřejmě ortodoxní muslimku nepřijatelný jakýkoliv fyzický kontakt s cizí osobou opačného pohlaví, včetně podání ruky. Ale zároveň by mělo být respektováno právo zaměstnavatele rozhodnout si o tom, zda tato zásada bude či nebude pro možné zaměstnání takové osoby překážkou. Švédský zaměstnavatel rozhodl, že by to pro něho problém byl. Což měla Farah Ajhajehová respektovat a pokud je pro ni její víra důležitější, měla zkusit ucházet se o takové pracovní místo, kde by její ortodoxní zásady potenciálnímu zaměstnavateli nevadily. Že švédský soud dal v tomhle případě muslimské dívce za pravdu a přiznal ji odškodné, považuji proto za špatné rozhodnutí.

Ve Švédsku ostatně nejde o první případ, kdy odmítání podat ruku svým kolegům zkomplikovalo pracovně-právní vztahy. Například před 2 lety dostal ve švédském Helsingborgu výpověď ze zaměstnání muslim, který odmítal podat při pozdravu ruku svým kolegyním. A shodou okolností rovněž v Helsingborgu muslimská učitelka odmítala podávat ruku svým kolegům – mužům. Když ji za to vedení školy káralo, raději sama dala výpověď a ze školy odešla.

Možná si někdo řekne, že odmítání podat ruku zase takovou katastrofou není, a na rozdíl od toho, když islámští přistěhovalci někde v Evropě pokládají bomby nebo zapalují auta, je tohle vcelku malichernost. To je samozřejmě pravda, ovšem na druhou stranu se domnívám, že pokud se někdo přistěhuje do cizí země, měl by počítat s tím, že se bude muset přizpůsobit některým zdejším zvyklostem. Pokud je tedy pro někoho nepředstavitelný problém i podání ruky osobě opačného pohlaví, bylo by asi rozumnější, kdyby si za svůj domov vybral jiné místo než Evropu.

Autor: Josef Nožička | pátek 17.8.2018 18:10 | karma článku: 48.24 | přečteno: 13658x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 611 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.41 | Přečteno: 6989 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 81 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 163 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 535 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 567 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...