Syřané a Afghánci prý plní německé učňáky, učitelů však v Německu ubývá

27. 08. 2018 6:10:00
Výrazný nárůst počtu imigrantů v posledních letech přináší problémy a starosti i pro současné německé školství.

Velké množství imigrantů, které přišlo do sousedního Německa v posledních třech letech (ale i v letech předcházejících), poznamenává určitým způsobem i tamější školství. Před časem jsem zde psal například o tom, jaké ještě donedávna nemyslitelné problémy způsobuje na německých školách období ramadánu, během něhož někteří muslimští žáci dodržují přísný zákaz pití a jídla během dne.

Nedávno jsem se však dočetl na iDNES i o tom, že příliv migrantů z Blízkého východu začíná Německu přinášet i jistá pozitiva. V článku s titulkem Německé učňáky plní Afghánci a Syřané, Merkelové to může pomoci jsem se totiž dočetl, že za poslední dva roky přilákalo německé odborné školství více než trojnásobný počet žadatelů o azyl. Konkrétně je zde uvedeno, že zatímco v roce 2016 začalo chodit do učení kolem 3 000 Afghánců a Syřanů, v loňském roce už jich bylo zhruba 10 000.

O kousek dál je pravda v textu uvedeno, že vloni bylo v Německu celkem uzavřeno 515 tisíc nových učňovských smluv, takže každý, kdo zvládá elementární matematiku, si snadno spočítá, že těch deset tisíc Syřanů a Afghánců činí necelá dvě procenta z celkového počtu nových učňů. Proto mi výrok ohledně toho, že migranti z těchto zemí „plní německé učňáky“ přece jen přijde malinko nadnesený, a navíc je ještě třeba vyčkat, kolik z nich se zdárně vyučí a kolik z nich následně nastoupí do práce a pomůže tak německé ekonomice zaplnit chybějící místa na pracovním trhu. Přesto však rostoucí zájem některých migrantů o učební obory pozitivem je.

Co naopak začíná německé školství výrazně trápit, je klesající počet učitelů a snižující se kvalita vzdělávání. Jak jsem se dočetl ve včerejším článku na iDNES, na německých školách chybí v současné době až 40 tisíc učitelů. Často za ně musí zaskakovat lidé, kteří nemají odpovídající vzdělání ani zkušenosti. A v souvislosti s tím podle studie ekonomického institutu v Kolíně nad Rýnem klesá v Německu i kvalita vzdělávání, což se projevuje například na výsledcích srovnávacích testů nebo na počtu žáků, kteří školu vůbec nedokončí.

Důvodů, proč z německého školství učitelé odcházejí a ti nově vystudovaní se tam nehrnou, je více. Jedním z nich je i přibývající počet imigrantů, což je v článku na iDNES doloženo slovy: „Přibývá žáků, jež vyžadují speciální a individuální péči, ke které ovšem ani vyškolení učitelé nemají potřebný čas, vzdělání ani kapacitu. To se týká zejména žáků z imigrantských rodin. Ty často navíc neumějí německy, nebo jen špatně, a zejména učitelky si stěžují na chybějící respekt vůči sobě i ostatním dívkám ve třídě, a to i ze strany rodičů.”

Jak se tedy zdá, problémů či starostí, které německému školství přinesl výrazný nárůst počtu migrantů v posledních letech, je přece jen více než těch pozitiv...

P. S. Tímto článkem rozhodně nechci říci, že v českém školství funguje na rozdíl od toho německého vše ideálně a například s nedostatkem učitelů se již potýkají i některé regiony u nás. Ale nebojte, o problémech našeho školství vás budu během nadcházejícího školního roku, jehož začátek se již nezadržitelné blíží, referovat také.

Autor: Josef Nožička | pondělí 27.8.2018 6:10 | karma článku: 42.94 | přečteno: 3852x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1136 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5512 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.33 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...