Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školský expert Kartous volá po veřejné diskusi. Jen s těmi, co mají stejný názor jako on

O stavu současného českého školství se vede již několik let veřejná debata. Což je jistě v pořádku a může to být i přínosné. Ovšem pouze za předpokladu, že prostor v ní nedostávají stále stejní lidé. 

Jméno Bohumila Kartouse je nejspíš těm, kteří sledují v médiích veřejné diskuse o školství, dobře známé. Jde o vedoucího komunikace a tiskového mluvčího obecně prospěšné společnosti EDUin, který předtím působil řadu let i ve společnosti Scio. Právě představitelé společnosti EDUin, přestože je jim dáván v mainstreamových médiích poměrně velký prostor, několikrát v minulosti kritizovali, že hlasům jejich „expertů“ je ze strany ministerstva školství málo nasloucháno a nebyli přizváni k veřejné debatě tam či onam.

Otázkou však je, zda představitelům této obecně prospěšné společnosti skutečně jde o veřejnou diskusi, které se může zúčastnit každý, kdo má chuť a má se školstvím patřičné zkušenosti (čímž nemyslím jen to, že sám kdysi chodil do školy, případně že tam v současné době chodí jeho děti nebo vnuci). Když jsem si totiž přečetl článek Bohumila Kartouse Nehledejme ztracený čas, publikovaný 27. 9. v Lidových novinách, tak jsem nabyl dojmu, že konkrétně pan Kartous sice veřejně o školství diskutovat chce, ale nejspíš jen s těmi, co mají stejný či podobný názor jako on.

Hned v úvodu svého komentáře například pan Kartous píše: „Marnost nad marnost, říkám si, když sleduju různé diskuse na téma vzdělávání.Mnohdy překvapí názory jinak vysoce vzdělaných lidí, kteří se nechají unést svým přesvědčením a zcela rezignují na svůj jinak vybroušený kritický aparát. Ostatně, nedávno jsem reagoval na názor zoologa Tomáše Grima, který na stránkách LN vyzýval k tolik oblíbenému návratu do starých dobrých časů, kdy ještě vysokoškolské vzdělání mělo svou hodnotu, již zaručovala exkluzivita jeho dostupnosti pro určitou společenskou elitu. “ 

Schválně jsem si jméno Tomáš Grim zadal do Google a zjistil jsem zhruba následující: jde o dlouholetého vysokoškolského pedagoga, který se však nedávno rozhodl ze školství odejít. Důvody, které ho k tomu vedly, velmi hezky popisuje například v rozhovoru zde. Jako hlavní z nich uvádí bující byrokracii ve školství, neférové jednání u státnic a především to, že ohledně vysokoškolských studentů u nás vyhrává kvantita nad kvalitou. S tou poslední věcí zcela souhlasím i já, a netýká se to jenom škol vysokých: jednou z hlavních příčin stále se snižující úrovně našeho školství je fakt, že mnohé vysoké školy i střední školy s maturitou, aby naplnily svou kapacitu, přijímají ke studiu i uchazeče, kteří k jeho zvládnutí nemají reálné předpoklady. Ale marnost nad marnost, když na to někdo veřejně upozorní, tak je pak experty typu pana Kartouse obviněn z toho, že je milovníkem starých časů a chce, aby vysokoškolské vzdělání bylo dostupné jen pro určitou společenskou elitu…

V druhé části svého komentáře se tiskový mluvčí EDUinu věnuje problematice domácích úkolů ve školách a volá po vědeckých poznatcích o tom, jak domácí úkoly korelují s výsledky vzdělávání, nebo o tom, že domácí úkoly mohou různým dětem pomáhat různě. Vskutku „originální“ poznatek – jen by možná pan Kartous ještě měl poradit pedagogům, jak mají tento problém vyřešit. Domácí úkol, který učitel či učitelka zadá, může opravdu být pro některé žáky zbytečný. Jenže když před třídou například řekne, že Anička, Klárka a Honzík domácí úkol dělat nemusí, protože na rozdíl od zbytku třídy učivo perfektně umí, tak budou logicky Anička, Klárka i Honzík obviňováni z toho, že jim pan učitel či paní učitelka nadržuje. A když kantor nechá domácí úkol pro celou třídu jako dobrovolný, tak ho většina žáků nejspíš neudělá. Případně ho udělají spíše ti, u kterých procvičení učiva ani není třeba, a naopak ti, kteří by to nejvíce potřebovali, se na něj vykašlou (aspoň dle mých zkušeností tomu tak obvykle je).

Poslední část komentáře se pak týká populární inkluze, které je pan Karous náruživým zastáncem a proto se rázně vymezuje vůči jejím kritikům slovy: „Jako největší bizár v tomto směru ovšem vnímám inkluzi. Považte, sbor moudrých hlav okolo hlavy českého státu, z nichž ani jedna pravděpodobně nedokáže definovat, co to vlastně inkluze ve vzdělávání ve skutečnosti znamená, se shodl na tom, že je třeba reformy inkluze. Premiér této země takovým radám asi bedlivě naslouchá, neboť má inkluze plná ústa a neváhá ji vinit ze všeho špatného, s čím se musí český vzdělávací systém vyrovnávat. Pravděpodobně mu ve Finsku, jímž se chlubí, zapomněli sdělit, že jsou jedním z nejvíce proinkluzivních systémů na světě.”

Opravdu nechci do tohoto blogu tahat politiku, ale rozhodně si nemyslím, že by inkluzi a zejména podobu, v jaké byla do českého školství před rokem zavedena, kritizovali pouze „moudré hlavy okolo prezidenta“ nebo premiér Babiš. A ohledně toho Finska – panu Kartousovi zase možná neřekli, že ve Finsku je sice běžné, že handicapovaní žáci chodí do stejné školy jako ti zdraví, ovšem rozhodně to není tak, že by se tam společně učili všechny vyučovací předměty.

Autor: Josef Nožička | neděle 30.9.2018 10:40 | karma článku: 41,63 | přečteno: 3125x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1131x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7252x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik