Byl vznik Československa chybou a opravdu není dnes co oslavovat?

28. 10. 2018 9:43:37
Dnes je tomu přesně 100 let, kdy byla vyhlášena samostatná Československá republika, a proto se nejenom v Praze chystají velké oslavy tohoto výročí. Jsou však i takoví, kteří mluví o tom, že vlastně není co slavit.

Vzhledem k dnešnímu datu snad ani nebylo možné zvolit jiné téma tohoto blogu. Jak totiž jistě všichni vědí, dnes je tomu přesně 100 let, co v Praze došlo k vyhlášení samostatného československého státu a tím i definitivnímu rozpadu Rakouska-Uherska. A i když Československo jako takové dnes již neexistuje, neboť k jeho definitivnímu rozpadu došlo v roce 1992, kdy se Češi a Slováci pokojnou cestou rozešli a od 1. 1. 1993 vznikly dva samostatné státy Česká republika a Slovenská republika, určitě je dnešní výročí pro oba národy významné, a proto stojí za to si ho nějakým způsobem připomenout.

K mému překvapení je však i dost takových (a nemyslím tím jen některé zdejší kolegy blogery), kteří mluví o tom, že vlastně není co slavit, neboť vznik samostatného československého státu byl hrubou historickou chybou, a kdybychom v roce 1918 zůstali ve společném svazku s Rakouskem, bylo by nám dnes mnohem lépe. I když si tím možná trochu kazím hezkou sváteční neděli, nakonec mi to nedalo na takové úvahy nereagovat.

Vzhledem k tomu, co náš stát potkalo v letech 1938, 1948 či 1968 (tedy shodou okolností v letech, jejichž kulatá výročí si letos rovněž připomínáme), je možná skutečně oprávněné spekulovat nad tím, zda jsme raději neměli v rakouské monarchii setrvat. Ale nikdo není jasnovidec a spekulovat nad tím, jak by se v takovém případě naše dějiny vyvíjely, je asi stejně smysluplné, jako donekonečna spekulovat nad tím, jak by se vyvíjel včerejší semifinálový zápas naší tenistky Karolíny Plíškové, kdyby za stavu 6:0, 2:0 a 40:15 v její prospěch dokázala udržet své podání a jít v druhém setu do vedení 3:0. Možná, že by to odpor její americké soupeřky definitivně zlomilo, a do dnešního finále by místo Stephensové postoupila Plíšková, ale možná také ne. Nikdo zkrátka není jasnovidec, aby něco takového mohl tvrdit s jistotou, a to samé platí i ohledně historického vývoje Čechů a dalších národů.

Fakta jsou nicméně taková, že po roce 1918 se podařilo udělat z nově vzniklého Československa republiku s parlamentní demokracií, která zaznamenala významné hospodářské úspěchy: byla to země s rozvinutým průmyslem, přičemž zejména obuvnický a textilní průmysl patřil k nejvyspělejším na světě, a i proto bylo Československo v tehdejší době devátým nejbohatším státem světa. Sice ho, tak jako i převážnou většinu jiných evropských států citelně poznamenala hospodářská krize začátkem 30. let, koncem tohoto desetiletí se však československá ekonomika začala opět dostávat do původní kondice. Tehdy však, jak všichni víme, došlo k Mnichovské dohodě či spíše zradě, odstoupení českého pohraničí Němcům a následně i rozpadu Československa. Co se pak dělo následujících 50 let, na to jistě příliš důvodů vzpomínat s radostí nemáme...

Když se však na náš stát podíváme dnes – je opravdu třeba plakat nad tím, že společně s Rakouskem bychom byli někde jinde? Opět jsme demokratickým státem, a byť někteří v případě, že volby nedopadnou dle jejich představ, často mluví o ohrožení demokracie a možném návratu totality, reálně nám nic takového nehrozí. A byť naše průměrná mzda zdaleka nedosahuje výše té rakouské, životní úroveň většiny obyvatel stále roste, pokračuje hospodářský růst a nezaměstnanost je u nás v současné době nejnižší v celé Evropské unii. Máme navíc řadu úspěšných vědců, sportovců, umělců i podnikatelů, na které můžeme být právem hrdi. Proto dle mého názoru není na místě projevovat v den stoletého výročí vzniku nezávislého samostatného státu jakési své „čecháčkovství“ řečmi o tom, že v dnešní den není co oslavovat.

Autor: Josef Nožička | neděle 28.10.2018 9:43 | karma článku: 26.13 | přečteno: 853x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.86 | Přečteno: 1143 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.16 | Přečteno: 5526 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 254 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.72 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...