Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už je to tu zase: kdo poukazuje na nadbytečný počet maturantů, žije v minulém století

Veřejná debata o tom, zda je či není správné zavedení takzvaného cut-off score u přijímacích zkoušek, neboli minimálního počtu bodů, nutného pro přijetí na maturitní obor, nabývá stále na intenzitě.  

Počet středoškolských studentů, kteří neuspějí u maturitních zkoušek, u nás stále roste. V letošním roce neuspělo u zkoušek z dospělosti v jarním termínu 37,2 % maturantů, tedy více než třetina. Někteří z propadlíků sice na druhý pokus, kdy si již uvědomí, že zkouška není od slova zkusit, maturitní zkoušku zvládnou, přibývá však i takových studentů, kteří zůstanou bez dokončeného maturitního vzdělání i po třetím možném neúspěšném pokusu.
Není proto divu, že se hledají všude možně příčiny toho, proč je počet neúspěšných maturantů tak velký. Někteří vzdělávací odborníci mluví o špatné kvalitě učitelů, jiní zase o tom, že je maturitní zkouška pro studenty zbytečně moc náročná. Nad tím druhým argumentem se nejspíš každý, kdo maturoval před 20 či více lety a viděl zadání některých maturitních testů z posledních let, musí  pousmát. A co se týká učitelů, tak jako v kterékoliv jiné profesi, i mezi nimi jsou lidé výborní, průměrní i podprůměrní. Ovšem pokud na střední školu přijde například žák, který měl již na základní škole na vysvědčení několik čtyřek a pro vybraný maturitní obor nemá studijní předpoklady, ani sebelepší učitel  zpravidla nedokáže udělat zázraky.   
Proto za hlavní příčinu toho, proč při maturitních zkouškách (zejména u jednotných testů ve společné části) propadá stále více studentů, považuji to, že je u nás počet středoškoláků, studujících maturitní obor, příliš velký. Vždyť dnes studuje obor, zakončený maturitou,  zhruba 70 % lidí z populačního ročníku, zatímco před 30 lety to bylo méně než 30 %. A jelikož se průměrné IQ naší populace nezvýšilo, je logické, že pokud se výrazně nesnižuje náročnost maturitní zkoušky, přibývá i počet těch, kteří u ní neuspějí.
Jedno z možných opatření, které tomuto trendu mělo zabránit, bylo zavedení povinných přijímacích zkoušek na střední školy před několika lety. Opatření dle mého názoru vcelku rozumné,  problém byl ovšem v tom, že tehdy neprošel požadavek, aby byl jednotně stanoven minimální počet bodů, který musí u testů získat každý uchazeč, aby mohl být přijatý na maturitní obor - takzvané cut-off score. Proto mnozí ředitelé škol, učitelé i hejtmani z Asociace krajů volají po co nejrychlejším uvedení tohoto požadavku do praxe.
Proti zavedení cut-off score však zatím je současný ministr školství Robert Plaga, a nejvíce proti němu brojí (soudě dle odezvy v médiích) lidé z obecně prospěšné společnosti EDUin. Největším "bojovníkem" pak je představitel této společnosti Bohumil Kartous. Úsilí představitelů Asociace krajů ohledně zavedení cut-off score  nedávno například zkritizoval slovy: "Většina zástupců Asociace krajů žije ve 20. století. Tehdy 70 procent lidí pracovalo v průmyslu. Proto bylo potřeba, aby většina lidí měla střední odborné vzdělání, protože absolventi byli potřeba na socialistickém trhu práce. My už ale žijeme v úplně jiném světě. Teď 60 procent lidí pracuje ve službách a globální trend je takový, že se prodlužuje doba vzdělávání. " (viz odkaz zde)
U pana Kartouse (jde o stejného člověka, který, jak jsem psal nedávno zde, působí na "vedlejší úvazek" i jako elf neboli bojovník proti internetovým trollům), je zkrátka normální, že každého, kdo nesdílí jeho "moderní" názory ohledně potřeby maturitního i vysokoškolského vzdělání (nejlépe  humanitního) pro co největší část populace, potřebnosti inkluze ve vzdělávání, atd., označuje jako člověka se zastaralým myšlením, patřícího do minulého, případně předminulého století.  
Asi ovšem žiji v jiném světě než pan Kartous nebo někteří jiní vzdělávací odborníci. V průmyslu sice pracuje o něco méně lidí než před rokem 1989, ale ve většině regionů v současné době nejvíce chybí na pracovním trhu právě lidé pro průmyslovou výrobu. Samozřejmě, že i vysokoškolsky či středoškolsky vzdělaní konstruktéři, technologové či IT specialisté, ale především pak obráběči, nástrojáři, zámečníci a podobné profese, u kterých je potřebná především zručnost a určitá praxe, nikoliv však maturitní vzdělání. Mnozí sice argumentují tím, že vzhledem k stále větší robotizaci bude manuálně pracujících lidí potřeba stále méně, ovšem nepředpokládám, že by například práci instalatéra či kadeřnice v budoucnu nahradili roboti (aspoň v to tedy doufám...) 

 

Autor: Josef Nožička | neděle 2.12.2018 12:05 | karma článku: 42,79 | přečteno: 3750x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1131x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7253x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik