Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopují Norové, Rakušané či Estonci, ale nejhorší jsou vždy Rusové

Policejní akce na mistrovství světa v klasickém lyžování v Rakousku, při které bylo zajištěno několik dopingových hříšníků, opět oživila diskuse na téma odhalování dopingu a spravedlivosti při jeho trestání.

Jak asi řada sportovních příznivců zaregistrovala, během mistrovství světa v klasickém lyžování, konaného v rakouském Seefeldu, podnikla tamní policie rozsáhlou akci, díky níž bylo přistiženo při činu pět dopingových hříšníků: dva z nich byli Rakušané, další dva Estonci, nejznámějším z celé pětice pak byl kazašský běžec na lyžích Poltoranin. Při souběžné akci v německém Erfurtu pak byli zadrženi další dva lidé, kteří dle všeho patřili k hlavám nadnárodní dopingové sítě.

Tento příklad bohužel ukazuje, že byť je doping v současné době přísně trestán, zcela ho vymýtit ze světa sportu se jen těžko někdy podaří. Také se opět ukazuje, že organizovaný doping (byť ne na státní úrovni) není jen záležitostí Ruska a některých dalších postsovětských států, neboť ve zmiňovaném případě figurují i přistižení rakouští sportovci či německý sportovní lékař. Přesto však sportovní redaktor iDNES Tomáš Macek ani tentokrát neodolal a napsal komentář ve stylu: dopují i jiní, ale nejhorší je to zaručeně v Rusku. Komentář má příznačný titulek: Špinavá krev. Jeden stát ji kryje, jiný ji při raziích odhaluje.

Ne, že by pan redaktor Macek neměl v některých věcech pravdu – například v tom, že je asi těžko představitelné, aby při vrcholné sportovní akci v Rusku provedla ruská policie zátah, který by poškodil renomé takové akce a zároveň prokázal podvody domácím sportovcům. Dopingové skandály některých ruských sportovců v nedávných letech, zejména pak atletů a biatlonistů, se skutečně mnozí ruští činitelé, včetně ruského ministra sportu Vitalije Mutka, pokoušeli ututlat.

Jenže znovu mně to nedá položit otázku, zda i přes tyto skutečnosti je správné, když byl na ruské sportovce ze strany některých mezinárodních asociací uplatňován princip kolektivní viny. Například na posledních letních olympijských hrách v Riu v roce 2016 nesměl startovat žádný ruský atlet vyjma v USA žijící dálkařky Klišinové, na loňských zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu zase potkal zákaz startu kromě několika dříve usvědčených hříšníků i některé ruské sportovce, kterým doping nikdy prokázán nebyl.

O uplynulém víkendu probíhalo shodou okolností ve skotském Glasgowě halové mistrovství Evropy v atletice. Zlatou medaili pro Rusko zde vybojovaly výškařka Lasickienová a skokanka o tyči Sidorovová. Obě tyto atletky přitom měly reálnou šanci získat zlatou medaili již před 3 lety na olympiádě v Riu, kvůli kolektivnímu trestu tam však startovat nemohly, přestože nikdy během své kariéry neměly pozitivní dopingový nález.

Když se naopak vrátíme k lyžařskému šampionátu v Seefeldu: jeho hlavní hvězdou byla norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová, která zvítězila ve všech třech individuálních závodech, přičemž své soupeřky téměř vždy deklasovala rozdílem třídy. Johaugová se přitom vrátila v letošní sezóně na závodní scénu po dvouletém dopingovém trestu. Na podzim roku 2016 totiž měla pozitivní dopingový nález na clostebol (Johaugová se tehdy vymlouvala, že se jí zakázaný prostředek dostal do těla z opalovacího krému).

V mužském běžeckém závodě na 15 kilometrů se pak stal mistrem světa Nor Johnsrud Sundby (zvítězil o necelé 3 sekundy před Rusem Bessměrtnychem).  I Sundbyho kariéra byla poznamenána dopingovým nálezem: v roce 2015 přišel o celkové vítězství ve Světovém poháru kvůli použití nadměrného množství léku, který tento běžec používal na astma. Bylo to však ze strany WADA a CAS vyhodnoceno jako neúmyslné použití dopingu, a tak Sundby tehdy dostal pouze dvouměsíční zákaz činnosti. Problém sportovců – astmatiků přitom není v případě norských běžců na lyžích ojedinělý, léky na astma měla před závody povoleno brát i lyžařka Marit Bjőrgenová, která loni ukončila závodní kariéru poté, co se stala vůbec nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her. Bjőrgenová často čelila obviněním, že právě léky na astma její výkonnost zvyšují a má tak proti svým soupeřkám výhodu.

Co tedy říci na závěr? Boj za čistotu sportu je nepochybně správný a je-li někdo usvědčen z dopingu, měl by být co nejpřísněji trestán. Ovšem dle mého názoru není správné aplikovat zde princip kolektivní viny – bez ohledu na to, zda jde o sportovce norské, rakouské či ruské.

Autor: Josef Nožička | úterý 5.3.2019 14:11 | karma článku: 39,36 | přečteno: 1527x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1131x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7253x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik