Jaká je Ukrajina 5 let po Majdanu? Za rozhovor s Jelenou Bondarenko dávám palec nahoru

10. 03. 2019 11:15:00
Informují česká média své čtenáře o situaci na Ukrajině objektivně? Ti, kteří tvrdí, že ne, jsou zpravidla označováni za proruské trolly či prokremelské propagandisty. Je ale vše tak černobílé?

Na serveru iDNES byl nedávno zveřejněn rozhovor s bývalou ukrajinskou poslankyní a nynější ředitelkou tamního Centra svobody slova Jelenou Bondarenkovou. Rozhovor vyšel předtím i v deníku MF DNES a má výmluvný titulek Rusové nevzali Krym Ukrajincům, ale Američanům.

Rozhovor jsem si se zájmem přečetl a mnohé odpovědi paní Bondarenkové na otázky redaktora Ladislava Henka jsou doslova šokující. Například při popisu toho, co všechno se dělo před 5 lety po událostech na kyjevském Majdanu, mluví o tom, jak coby tehdejší poslankyně ukrajinského parlamentu čelila nátlaku na to, aby zvedla ruku pro zákon o amnestii, kteří organizátoři převratu protlačili v parlamentu hned druhý den po krvavých událostech na Majdanu. Údajně jí vyhrožovali smrtí nebo dokonce tím, že v případě nezvednutí ruky pro zákon zabijí její děti.

Ještě více šokující pak je, když Bondarenková mluví o tom, že na Ukrajině dnes prakticky neexistuje žádná svoboda slova. Dle jejích slov bylo zabito asi 10 novinářů, další jsou pak vězněni, unášeni či zastrašováni. To se prý odráží i v současné kampani před prezidentskými volbami, jejichž první kolo čeká Ukrajinu 31. března. Tyto volby však navzdory tomu, co píše prakticky všechen západní tisk, nebudou dle Bondarenkové svobodné, což dokládá slovy: „Všechna velká média kontroluje státní moc. Bylo vytvořeno ministerstvo propagandy, oficiálně se pochopitelně jmenuje ministerstvo informací. To rozhoduje o tom, která média jsou špatná a která dobrá, komu seberou licenci. Toto ministerstvo vede kmotr prezidenta Porošenka. A členové volební komise jsou výsměchem demokracii. Dvě třetiny z nich jsou osobně závislí na Porošenkovi. V ústřední komisi není jediný zástupce opozice.“

Na Ukrajině jsem nebyl ani při památných událostech na Majdanu, ani nyní (a většina čtenářů nejspíš také ne). Těžko tedy objektivně posuzovat, zda vše, co Jelena Bondarenková v rozhovoru pro iDNES říká, je pravda (včetně například tvrzení, že se USA chystaly vybudovat na Krymu vojenskou základnu). Ovšem to, že současná situace na Ukrajině rozhodně není tak růžová, jak nám ještě donedávna tvrdili například Jaromír Štětina, Karel Schwarzenberg či někteří novináři, je nejspíš pravda, a poukazují na to i jiné zdroje. Že na Ukrajině dosahuje korupce, zneužívání práva i umlčování nepohodlných hlasů obrovských rozměrů, píše například redaktor Petr Šulka ve svém komentáři na severu Eurozprávy.cz. O obrovské ekonomické krizi, spojené s obrovským zdražováním plynu, elektřiny či většiny potravin, ani nemluvě. Ukrajině nepomáhají ani půjčky od Mezinárodního měnového fondu a mnozí ekonomové varují před tím, aby se z Ukrajiny nestala druhá Argentina.

Podle mě je proto dobře, když aspoň některá česká mainstreamová média dávají v souvislosti s informováním o Ukrajině prostor i druhé straně, a proto dávám deníku MF DNES i serveru iDNES za zveřejnění rozhovoru s paní Bondarenkovou pomyslný palec nahoru. Ne od všech si však vydavatelství Mafra (pod které MF DNES a iDNES spadají) vysloužilo za svůj počin pochvalu. Jak jsem při dnešním googlování zjistil, například na webovém portále Evropský rozhled, který řídí jistá Ingrid Romancová, sklidil server iDNES následující kritiku: „Na portále iDnes.cz se čím dál častěji objevují rozhovory o Ukrajině s prokremelskými propagandisty, aniž by byl na pravou míru uveden jejich postoj k současnému režimu Vladimíra Putina a jejich financování Ruskou federací za účelem šíření propagandy.“ (viz odkaz zde)

Autor: Josef Nožička | neděle 10.3.2019 11:15 | karma článku: 47.67 | přečteno: 11487x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.59 | Přečteno: 1115 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.11 | Přečteno: 5484 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5050 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 450 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...