Nejsou ty reakce na Zemanovo „vměšování“ do slovenských voleb trochu hysterické?

26. 03. 2019 12:40:00
Prezident Miloš Zeman přijal v neděli na zámku v Lánech kandidáta na úřad slovenského prezidenta Maroše Šefčoviče. Setkání, které se uskutečnilo na Šefčovičovu žádost, vyvolalo v českých médiích řadu negativních reakcí...

Snaží se český prezident Miloš Zeman cíleně ovlivnit slovenské prezidentské volby, když v neděli přijal na zámku v Lánech jednoho z jejich finalistů Maroše Šefčoviče? A je vůbec reálné, aby Miloš Zeman či kterýkoliv jiný český politik výsledek slovenských voleb v Šefčovičův prospěch ovlivnil? Takové otázky asi napadly nejenom mě v reakci na rozruch, který nedělní lánské setkání v některých českých médiích vyvolalo.

Fakta jsou taková, že o setkání se Zemanem požádal sám Šefkovič. Tento člověk je v současné době místopředsedou Evropské komise a ve slovenských volbách kandiduje jako nestraník za stranu Smer. K této straně má přitom, jak známo, současný český prezident blízko. Přátelské vztahy ho pojí především s předsedou strany Smer, kterým je bývalý slovenský premiér Róbert Fico. Tomu Zeman například v roce 2014 udělil nejvyšší české státní vyznamenání, Řád Bílého lva. Měl Zeman i přes tuto skutečnost Šefčovičovu žádost o přijetí odmítnout, aby nebyl obviňován z pokusu o ovlivňování slovenských prezidentských voleb?

Zemanovi odpůrci mají dle očekávání jasno v tom, že měl, a i já, jakožto člověk, který Miloše Zemana za prezidenta volil, se spíše přikláním k tomu, že po zkušenostech s tím, jakou kritiku vyvolalo v roce 2016 Zemanovo přijetí tehdejšího kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera, raději měl Šefčoviče zdvořile odmítnout. Jenže na druhou stranu všichni dobře vědí, že Zeman na mínění politologů, novinářů či svých politických odpůrců nikdy příliš nedbá a negativní kritikou se obvykle až tak moc netrápí. Navíc kandidáta na slovenského prezidenta nejenom přijal na jeho žádost, ale také sám do těchto okamžiků nepřednesl žádnou veřejnou výzvu ohledně toho, že slovenští voliči mají ve druhém kole Šefčoviče upřednostnit před jeho protikandidátkou Zuzanou Čaputovou.

Ostatně, i kdyby tak učinil, je jen velmi málo pravděpodobné, že by dokázal veřejné mínění na Slovensku zvrátit tak dramaticky, aby pomohl k vítězství kandidátovi Smeru. Vždyť paní Čaputová zvítězila v prvním kole před druhým v pořadí Šefčovičem s náskokem více než 20 procent, a i dle posledních zveřejněných průzkumů před druhým kolem vede Čaputová nad svým protikandidátem v poměru zhruba 60:40. A opravdu lze stěží věřit tomu, že by se díky podpoře českého prezidenta tento poměr zásadním způsobem změnil, zvlášť když Miloš Zeman kvůli svým někdejším výrokům o slovenském pivu či o Alexandru Dubčekovi u Slováků až tak moc oblíbený není.

Proto mi přišla kritika Zemanova počinu v některých médiích hodně přehnaná, místy až hysterická. Například redaktor Reflexu Karel Steigerwald českého prezidenta ostře zkritizoval v komentáři s výmluvným titulkem Zeman načichl ruskými mravy, pokouší se ovlivnit slovenské volby. K tomu bych snad dodal jen to, že výsledky voleb v řadě zemí se v dnešní době pokouší ovlivňovat nejenom Rusové, ovšem hlavní zásluhu na tom, jak dopadly například poslední výsledky amerických voleb, českých voleb či britského referenda o vystoupení z EU, nejspíš nemají ruští hackeři.

Další známý „zemanobijec“, redaktor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych, zase napsal komentář s titulkem Neotesanec Zeman se plete do slovenských voleb, ve kterém mimo jiné vyjadřuje obavy nad tím, že v případě pravděpodobného vítězství Čaputové může mít Zemanova podpora Šefčoviče negativní vliv na pozdější vztahy mezi prezidenty České republiky a Slovenska. Mně ovšem nepřijde, že by například někdejší výše zmíněná Zemanova podpora neúspěšného prezidentského kandidáta Hofera měla v současné době jakýkoliv negativní vliv na vztahy mezi Českou republikou a Rakouskem. Ale oni si ti „zemanobijci“ holt vždycky něco najdou...

Autor: Josef Nožička | úterý 26.3.2019 12:40 | karma článku: 43.50 | přečteno: 3983x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.86 | Přečteno: 1143 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.16 | Přečteno: 5526 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 488 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1517 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 470 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.72 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...