Inkluze ve vzdělávání slibovala také lepší péči o nadané žáky, realita je zatím jiná…

19. 05. 2019 20:10:04
Za necelé tři roky od doby, kdy začala platit takzvaná inkluzivní vyhláška, se péče o mimořádně nadané žáky na českých školách příliš nezlepšila. A na vině jsou jako obvykle učitelé...

Téma inkluze bylo od doby, kdy byla v září 2016 naplno spuštěna takzvaná inkluzivní vyhláška, mnohokrát propíráno v médiích především v souvislosti s péči o děti, postižené určitým handicapem. Málokdo však ví, že součástí inkluze ve vzdělávání by mělo být i zlepšení péče o děti mimořádně nadané. Alespoň něco takového před třemi lety slibovali ti, co nejhorlivěji spuštění takzvané inkluzivní vyhlášky prosazovali.

Jaká je dnes realita, o tom jsem se dočetl v sobotní MF DNES v článku s výstižným titulkem „Inkluze: mimořádně nadané děti mají smůlu“ (v elektronické podobě na iDNES článek k dispozici zatím není, pouze jsem nalezl část jeho textu zde na serveru Česká škola). V textu v MF DNES se píše o tom, že mimořádně nadaných dětí je v současné době evidováno ve školních statistikách zhruba 1 500, podle toho, jaké procento nadaných lidí v populaci obvykle bývá, by jich však mělo být nejméně 30 000. Přičemž na vině jsou (jako obvykle) učitelé, neboť prý nedokáží nadané děti rozpoznat.

Že čeští učitelé mohou dle mnohých novinářů, různých vzdělávacích odborníků i části veřejnosti prakticky za všechno, co se v našem školství nepodaří, na to už jsem si dávno zvykl. Například jsou prvně kritizováni za to, že své žáky údajně přetěžují velkým množstvím domácích úkolů, načež pak někdo zjistí, že dle nějakého mezinárodního průzkumu jich v porovnání s ostatními zeměmi naopak dávají příliš málo, a jsou kritizováni opět. Zrovna tak se v médiích často dočítáme, že čeští učitelé učí nemoderně, jsou příliš konzervativní, nezvládají práci s problémovými žáky, atd. Jaké tedy překvapení, když se člověk dočte v novinách, že neumějí pracovat ani s žáky nadanými...

Jenom by mě zajímalo, kolik z těch největších kritiků stálo někdy za katedrou a dovedou si představit, co to je mít ve třídě až 30 žáků, kteří jsou různě nadaní a mají samozřejmě i různé zájmy. Aby se každému z nich mohl pedagog individuálně věnovat, musel by jich mít ve třídě několikanásobně méně. A někde na prvním stupni základní školy opravdu není vždy jednoduché mimořádně nadané dítě včas rozpoznat. Ono ne vždy se ten žák pozná například podle toho, že na rozdíl od svých spolužáků umí již na začátku první třídy číst a psát. Třeba takový Albert Einstein, jeden z největších géniů v historii lidstva, začal mluvit až ve svých čtyřech letech a číst v sedmi letech. Ne vždy také může být spolehlivou metodou rozpoznat něčí nadání podle výše jeho IQ testu. Některý žák totiž může být mimořádně nadaný jen v určité oblasti a při testu ztrácet body například kvůli své nižší sociální inteligenci.

A ani když se v současné době u někoho mimořádné nadání rozpozná, nemají dle toho, co se v článku v MF DNES píše, mimořádně nadané dítě a jeho rodiče ještě vyhráno. K tomu, aby škola finanční prostředky pro takové dítě dostala, je totiž potřeba nejenom spousty papírování, ale paradoxně i toho, aby kromě svého talentu mělo dítě i nějaký handicap. Tedy když se například zjistí, že žák je mimořádně nadaný na matematiku a fyziku, ale nejde mu naopak čeština, případně má problémy s chováním. Nebo kvůli tomu, že není manuálně zručný, nedosahuje moc dobrých výsledků v pracovní výchově. Přičemž stát v rámci inkluze nepřispívá na rozvoj té oblasti, v které je žák nadaný, ale naopak toho, co mu nejde.

I tento uvedený příklad bohužel ukazuje, že bylo velkou chybou, když v roce 2016 tehdejší ministerstvo školství i přes varování mnohých učitelů (ať už speciálních nebo běžných škol), rodičů i části politiků, kteří upozorňovali na to, že věc není dobře připravena a příslušný zákon je v mnoha směrech nedomyšlený, inkluzi ve vzdělávání spustilo.

Autor: Josef Nožička | neděle 19.5.2019 20:10 | karma článku: 44.61 | přečteno: 4098x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.39 | Přečteno: 6965 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 223 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4672 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...