Hokej stále hrát umíme, ale medaile opět není…

28. 05. 2019 8:03:00
Hokejové mistrovství světa na Slovensku je minulostí, a i po něm české čekání na medaili stále trvá. Naposledy ji naši hokejisté přivezli ze světového šampionátu v roce 2012.

V neděli skončilo v Bratislavě a Košicích hokejové mistrovství světa. Jak asi všichni sportovní příznivci vědí, mistry světa se trochu nečekaně stali Finové, český tým skončil těsně pod medailovými stupni jako čtvrtý. Čekání na vytouženou medaili tak stále pokračuje, naposledy ji naši hokejisté vybojovali na šampionátu v roce 2012, kde získali bronz.

Čtvrté místo na světě je samozřejmě velmi hezké, a co bychom dali za to, kdybychom byli čtvrtí na světě nejenom v řadě jiných sportů, ale například i v růstu HDP na hlavu nebo v úrovni našeho školství. Ovšem problém je v tom, že právě v ledním hokeji jsme často byli zvyklí na ještě lepší časy. Vždyť naše země byla v minulosti v tomto populárním zimním sportu dvanáctkrát mistrem světa (šestkrát jako Československo, šestkrát pak jako samostatná Česká republika) a historicky úplně největším úspěchem pak byl náš triumf na olympijském turnaji v Naganu v roce 1998. Proto řada českých hokejových fanoušků je již trochu frustrovaná z toho, že čekání na jakoukoliv medaili ze světového šampionátu trvá dlouhých sedm let.

Ne všichni jsou přitom ochotni si připustit, že síla našeho hokeje již dávno není taková, jaká byla v éře Nagana či následného období 1999-2001, kdy jsme se mistry světa stali třikrát za sebou. Současní čeští hráči se přece jen nemohou srovnávat s generací hráčů, jakými tenkrát byli například Hašek, Jágr, Reichel či Straka. Byť například Pastrňák a Krejčí aktuálně září v barvách Bostonu Bruins, se kterým se probojovali do finále Stanley Cupu, přece jen: byly doby, kdy například v prvním desítce kanadského bodování NHL pravidelně bývali dva až tři čeští hokejisté. Zatímco v uplynulé sezóně se nejlepší z Čechů (David Pastrňák) umístil na dvacátém šestém místě, a celkově jen čtyři čeští hokejisté, hrající NHL, se vešli do první stovky.

Přesto však byli fanoušci včetně mě před letošním šampionátem trochu více optimističtí než v minulých letech, neboť téměř nikdo z oslovených hráčů z NHL pozvání reprezentovat neodmítl, a především se šampionát konal na sousedním Slovensku, kam to měli čeští fanoušci velmi blízko. A i přes ne zrovna nízké ceny vstupného jich spousta do Bratislavy dorazila a české reprezentaci při všech jejích zápasech vytvořila výbornou atmosféru.

Proč nám přesto i tentokrát medaile těsně unikla? Jak se někdy říká, co Čech, to hokejový trenér, a názory asi budou u každého takového „trenéra“ odlišné. Když bych vzal já dva poslední zápasy, tak v semifinále nás příliš nepodržel brankář (v zápasech ve skupině však byl naopak proti Kanadě chytající Patrik Bartošák významnou oporou), v zápase o bronz proti Rusku nám možná chybělo jen trochu více štěstí, neboť na počet střel jsme Rusy jednoznačně trumfli. O troše štěstí je to samozřejmě nejenom v hokeji velmi často: vždyť stříbrní Kanaďané vstřelili ve čtvrtfinále proti Švýcarsku vyrovnávací gól 73 tisícin sekundy (!) před koncem zápasu, mistři světa Finové také zachraňovali čtvrtfinále proti Švédům až v poslední minutě.

I přes mírné zklamání z toho, že na nás zbyla jen „bramborová“ medaile, je třeba české hokejisty za předvedený výkon pochválit. Nejenom za to, že se po čtyřech letech dostali aspoň do semifinále, ale i za předvedenou hru. Věřím, že nejenom mně se útočný hokej v podání například Voráčka, Frolíka, Kováře či ofenzivního obránce Hronka líbil. A za rok ve Švýcarsku snad budeme mít i trochu více toho štěstíčka...

Autor: Josef Nožička | úterý 28.5.2019 8:03 | karma článku: 25.81 | přečteno: 711x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.48 | Přečteno: 1113 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.09 | Přečteno: 5476 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5050 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...