Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čech i Šafářová se loučili porážkou, přesto však důstojněji než Koukalová

V minulém týdnu oficiálně ukončili svou sportovní kariéru tři významní čeští sportovci: biatlonistka Gabriela Koukalová, tenistka Lucie Šafářová a fotbalový brankář Petr Čech.

Jména Gabriela Koukalová, Lucie Šafářová a Petr Čech jsou nepochybně známa i těm, kteří sledují sport jen okrajově. Proto asi většině lidí neuniklo, že shodou okolností minulý týden ukončili všichni tito tři čeští reprezentanti svou úspěšnou sportovní kariéru. Jakožto náruživý sportovní fanoušek proto cítím jako určitou povinnost věnovat jejich odchodu svůj dnešní blog.

Začnu Petrem Čechem. Z jeho bohaté sportovní kariéry se těžko vybírá to nejpodstatnější. V dresu anglické Chelsea se stal čtyřikrát vítězem anglické Premier League a čtyřikrát vítězem Anglického poháru (popáté ho pak ještě vyhrál v dresu dalšího londýnského klubu FC Arsenal), v dresu české fotbalové reprezentace pak odchytal úctyhodných 124 zápasů, přičemž největším úspěchem byla bronzová medaile z mistrovsví Evropy v roce 2004 v Portugalsku. Ovšem asi úplně nejvíc budu nejenom já vzpomínat na finále Ligy mistrů v roce 2012, ve kterém se utkala FC Chelsea s Bayernem Mnichov, který měl v zápase výhodu domácího prostředí. Dramatický zápas tehdy rozhodly až penalty, přičemž Petr Čech dvě z nich mnichovským střelcům chytil a měl tak velký podíl na tom, že FC Chelsea poprvé (a zatím naposled) tuto nejprestižnější klubovou trofej získala.

Tenistka Lucie Šafářová sice nikdy nebyla až tak velkou hvězdou, jakou je pro české tenisové fanoušky Petra Kvitová nebo jakými v minulosti byly Jana Novotná či Hana Mandlíková. Ovšem i ona během své dlouholeté sportovní kariéry dosáhla řady úspěchů, které stojí za připomenutí. Ve čtyřhře vybojovala po boku americké tenistky Mattekové-Sandsové pět grandslamových titulů, ve dvouhře ční zřejmě nejvýše její postup do finále French Open v roce 2015 a semifinále Wimbledonu o rok dřív. Já však v souvislosti s Luckou Šafářovou budu asi nejvíc vzpomínat na mnohé její skvělé výkony v české reprezentaci při zápasech Fed Cupu. Zejména pak na finále v pražské O2 Areně v roce 2012 (kterému jsem byl osobně přítomen) proti Srbsku, kdy Šafářová po výhrách proti tehdejším výborným srbským tenistkám Ivanovičové a Jankovičové získala pro český tým dva rozhodující body.

Co se týká Gabriely Koukalové, kompletní výčet všech jejích úspěchů by zabral samostatný blog. Zmíním proto jenom zimní olympijské hry v Soči v roce 2014, kde Gabriela (tehdy ještě jako Soukalová) po dvou smolných čtvrtých místech v závěrečném individuálním závodě s hromadným startem nakonec přece jen vybojovala stříbrnou olympijskou medaili (druhou pak ještě přidala jako členka smíšené štafety), její vítězství v celkovém pořadí Světového poháru v sezóně 2015-2016 a především pak mistrovství světa v roce 2017 v rakouském Hochfilzenu. Tam se Gabriela Koukalová stala mistryní světa ve sprintu na 7,5 km a přidala navíc ještě stříbro a bronz z dalších dvou individuálních závodů. Nejspíš nikdo tehdy netušil, že sezóna 2016-2017 bude pro Gabrielu v její závodní kariéře tou poslední…

 A jak tedy proběhlo rozloučení těchto tří významných českých sportovců s jejich sportovní kariérou? Petr Čech odchytal svůj poslední zápas při finále Evropské ligy v Baku. Bylo velmi pikantní, že soupeřem londýnského Arsenalu, v jehož dresu Čech na závěr kariéry chytal, byla právě FC Chelsea. Tedy klub, se kterým ve svém fotbalovém životě dosáhl svých největších úspěchů (a kde má po skončení hráčské kariéry působit jako manažer). Asi nejenom většina českých fanoušků Petrovi vítězství v posledním zápase moc přála. Jenže realita byla jiná – jak asi většina čtenářů ví, Chelsea zvítězila 4:1, byť Petr Čech ani na jednom ze čtyř inkasovaných gólů nenesl vinu…

Lucie Šafářová odehrála svůj poslední zápas na Rolland Garros, když ve čtyřhře se Slovenkou Cibulkovou vypadly již v prvním kole. Spousta lidí jistě Lucce přála, aby těch zápasů na letošním French Open odehrála více, dlouhá herní pauza, zaviněná zdravotními problémy, se však na jejím výkonu logicky projevila. I tak se jí však dostalo zasloužených ovací nejenom od přítomných diváků, ale i od řady uznávaných osobností ze světa tenisu.

Šafářová i Čech se tedy loučili porážkou v posledním zápase, i tak mi ale přišlo jejich loučení mnohem důstojnější než v případě Gabriely Koukalové. Ta nejprve dlouho dopředu avizovala, že koncem května oznámí, zda bude v závodní kariéře pokračovat nebo ji ukončí, nakonec v asi tříminutovém videu, které vystavila na Youtube (viz odkaz zde), poděkovala za svou podporu rodině i fanouškům a oznámila důvody, proč s biatlonem definitivně končí.

Chápu, že u Koukalové nemělo smysl, aby tak jako Šafářová nebo Čech nastupovala do nějakého posledního závodu, ovšem myslím si, že aspoň tiskovou konferenci při ukončení své kariéry uspořádat mohla. Věřím, že nejenom já na ni budu vzpomínat především v souvislosti s jejími skvělými sportovními úspěchy (a nikoliv ve spojení s vydáním její kontroverzní autobiografické knihy Jiná), přesto se však nemohu zbavit dojmu, že její veleúspěšná sportovní kariéra si zasloužila důstojnější tečku.

Autor: Josef Nožička | úterý 4.6.2019 13:40 | karma článku: 30,43 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,49 | Přečteno: 909x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,15 | Přečteno: 1195x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5680x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,19 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,62
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik