Kauza Altner se po 19 letech vrací na začátek. I takhle „funguje“ české soudnictví

8. 06. 2019 18:15:00
V kauze Zdeněk Altner versus ČSSD jme již byli po dobu 19 let jejího trvání spousty překvapivých obratů. A jak se po včerejšku zdá, její konec je stále v nedohlednu...

Jak asi většina čtenářů zaregistrovala již včera, Nejvyšší soud vrátil spor mezi dědici advokáta Zdeňka Altnera a Českou stranou sociálně demokratickou na její začátek k obvodnímu soudu pro Prahu 1 (viz odkaz zde). V praxi to znamená, že ČSSD tak zatím nemusí platit žalující straně dlužnou částku ve výši 337 milionů korun. K této částce přitom dospěl před 3 lety Pražský městský soud, když k odměně pro pana Altnera ve výši 18,5 milionu připočetl dalších téměř 320 milionů jako smluvní pokutu za to, že spor od podání žaloby do vynesení rozsudku trval 16 let.

Zejména na internetových diskusích zapříčinil verdikt Nejvyššího soudu bouřlivé reakce. ČSSD je kvůli němu mnohými nálepkována jako strana zlodějů, podvodníků či šmejdů, která odmítá platit dluhy. Někteří pak mají jasno i v tom, že její dílčí úspěch v kauze Altner je prací nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové, kvůli níž a premiérovi Andreji Babišovi chodí stále více nespokojených občanů již více než měsíc v Praze i jiných českých městech pravidelně demonstrovat...

Kopnout si do ČSSD je nepochybně „in“, tato ještě vcelku nedávno nejsilnější politická strana u nás má odpůrců stále více. Jedni jí vyčítají vstup do koaliční vlády s Babišovým ANO po posledních sněmovních volbách a obviňují ji z toho, že díky její „touze po křeslech“ je premiérem člověk, který kvůli svému podnikání čelí trestnímu stíhání či střetu zájmů. Ti, co naopak Andreji Babišovi fandí, sice vstup ČSSD do vlády logicky nekritizují, ovšem sociálním demokratům pro změnu vytýkají nedostatečnou loajalitu s ANO či příliš štědrou sociální politiku. Nechť se však každý nyní oprostí od svých politických sympatií či antipatií a zkusí si sáhnout do svědomí ohledně toho, zda by jeho postoj k této kauze byl stejný i v případě, že by ve sporu s advokátem Altnerem, respektive jeho dědici, místo ČSSD figurovala například ODS, TOP 09, KDU-ČSL či ANO 2011.

Zkusme si stručně připomenout průběh této kauzy. Advokát Altner v roce 2000 vyhrál pro ČSSD spor o Lidový dům a obdržel za to odměnu ve výši 52 milionů (smlouvu s ním uzavřel v roce 1997 Miloš Zeman jakožto tehdejší předseda ČSSD). Altner však požadoval po sociální demokracii zaplacení dalších pohledávek a v roce 2004 mu Obvodní soud pro Prahu 1 přiznal nárok na další odměnu ve výši 18,5 milionu. Proti tomu se ČSSD odvolala, Altner naopak vznášel nároky na vyplacení dalších 72 milionů korun, později podal i návrh na zahájení insolvenčního řízení s ČSSD. Zároveň ale sám čelil trestním oznámením a stížnostem k České advokátní komoře, která jej v roce 2011 vyškrtla ze seznamu advokátů. Kauzu řešily soudy různých instancí, až nakonec (jak už jsem uvedl výše) Pražský městský soud v roce 2016 přiznal panu Altnerovi nejenom původně požadovanou odměnu ve výši 18,5 milionu korun, ale i astronomickou pokutu ve výši 318 milionu korun za to, že ČSSD Altnerovi nevyplatila zmíněnou odměnu hned.

Nevím, co přesně je obsaženo ve smlouvě mezi ČSSD a panem Altnerem z roku 1997, a proto si netroufám posoudit, na čí straně je pravda. Ale od Městského soudu v Praze mi přišlo absurdní jeho rozhodnutí, aby někdo platil takto astronomickou pokutu kvůli tomu, že české soudy nebyly schopny kauzu za 16 let (a nyní již 19 let) od podání žaloby vyřešit. Neměly by české soudy tuto obří pokutu udělit spíše samy sobě?

Ať už totiž kauza dopadne jakkoliv, jisté je, že se pan Altner konečného verdiktu nedožije (v listopadu 2016 bohužel zemřel), a ani ČSSD v případě jejího konečného vítězství nikdo nebude kompenzovat starosti, které jí v souvislosti s abnormálně dlouhou dobou, po kterou se spor řeší, vznikly. Takto abnormálně dlouhá doba by přitom měla být pro českou justici, ať už v jejím čele bude stát kdokoliv, alarmující. Zvlášť, když v českém soudnictví nejde o až tak výjimečnou věc. Vždyť prakticky stejně dlouho jako kauzu Altner řešily české soudy i kauzu H-System, spoustu let se již vleče například kauza bývalého hejtmana Davida Ratha, kauza expremiéra Nečase a jeho nynější manželky, a mnohé další.

Autor: Josef Nožička | sobota 8.6.2019 18:15 | karma článku: 41.29 | přečteno: 3420x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1133 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5508 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.32 | Přečteno: 658 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...