Umělci nechtějí jako sponzory Českou zbrojovku či Agrofert, organizátorům přibývají vrásky

22. 07. 2019 13:35:50
Nesouhlas se sponzorováním kulturních akcí holdingem Agrofert dali někteří čeští umělci najevo již v minulém roce. Letos k tomu přidali protest proti tomu, že mezi sponzory karlovarského filmového festivalu byla Česká zbrojovka.

K létu patří kromě cestování a pobytů u vody také festivaly všeho druhu. K těm celorepublikově nejznámějším patří například Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, Open Air festival v Trutnově či festival Colours of Ostrava. Nejenom tyto festivaly mají každoročně velmi vysokou návštěvnost, ovšem jenom příjmy ze vstupného by jejich organizátoři náklady na jejich pořádání stěží pokryli. Spoléhat musí i na přízeň sponzorů.

V souvislosti se sponzorováním kulturních akcí se v poslední době stále více objevuje polemika ohledně toho, zda je v pořádku, když se část naší umělecké fronty veřejně ohrazuje vůči tomu, že se mezi podporovateli některé kulturní akce vyskytuje ta či ona firma. Začalo to vloni v létě, když známý zpěvák Tomáš Klus veřejně vyhlásil bojkot nejenom všech médií, vlastněných Andrejem Babišem (přesněji řečeno médií, nacházejících se v jeho svěřenských fondech), ale i bojkot všech kulturních akcí, na jejichž sponzorování se podílejí firmy, spojené se současným premiérem.

Ke Klusovu bojkotu se postupně přidali i někteří další umělci, a pravděpodobně v důsledku tohoto počinu následně odstoupil Babišem vlastněný koncern Agrofert od sponzorování některých akcí, konkrétně od výše zmíněného festivalu Colours of Ostrava. Multižánrový hudební festival, konaný v Dolních Vítkovicích, se tak musel po šesti letech obejít bez peněz od Agrofertu. Uplynulý víkend Colours of Ostrava i přesto proběhl, což je určitě dobře. Nicméně dle toho, co jsem si dnes přečetl v jednom článku na Aktuálně.cz, jeho dlouholeté organizátorce Zlatě Holušové vrásky se sháněním peněz pro něj stále přibývají. Nemluvila sice konkrétně o Agrofertu, nicméně své starosti na tohle téma vyjádřila v jednom rozhovoru větou: "Pokud budou lidé firmám nadávat za to, že rozdávají peníze na kulturu, žádné festivaly nebudou."

Není vyloučeno, že podobné starosti jako paní Holušovou čekají v blízké budoucnosti i organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jak asi většině lidí neuniklo, letos poslala karlovarským organizátorům zhruba čtyřicítka režisérů či herců (například Jan Hřebejk, Anna Geislerová, Jana Plodková...) otevřený dopis, v kterém kritizovala, že mezi sponzory festivalu je i uherskobrodská společnost Česká zbrojovka. Podle signatářů dopisu „firma svojí obchodní politikou neodpovídá idejím, na nichž stojí mezinárodní filmový festival.“ Konkrétně například uvedli, že Česká zbrojovka v minulosti vyvážela zbraně do nedemokratických zemí s represivními režimy a vydělávala tak na porušování lidských práv (viz odkaz zde).

Jak dané dilema vyřešit? Určitě se najdou ti, kteří dají zapravdu umělcům a budou razit zásadu, že sebevětší objem peněz by nikdy neměl převýšit určité morální zásady – i za cenu toho, že se některé akce v budoucnu konat nebudou, případně se konat budou, ovšem jejich vystupující již nebudou patřit do světové umělecké extratřídy, ale jen třeba do druhé české ligy. Zrovna tak se však nejspíš najdou i lidé, kteří budou naopak argumentovat tím, že v souvislosti se sponzorováním nejenom kulturních akcí je nesmyslné posuzovat, peníze kterých sponzorů jsou křišťálově čisté, kterých sponzorů méně čisté a kterých zcela špinavé.

A jak tedy danou problematiku vidím já? V případě dvou problematických sponzorů, o nichž je v mém dnešním článku řeč, bych to viděl následovně: Chápu, že Andreje Babiše spousta lidí nemusí, a ani já jeho voličem nejsem (byť mají někteří zdejší diskutéři pod mými články „jasno“ v tom, že jeho stranu zcela jistě volím). Ale přece jak návštěvník, který přijde na akci, sponzorovanou Agrofertem, tak i interpret, který tam vystupuje (bez toho, že by jakkoliv přesvědčoval publikum o tom, proč je dobré ANO 2011 volit), tímto žádnou podporu současnému českému premiérovi nevyjadřuje. A co se týká České zbrojovky: zbrojní průmysl z pochopitelných důvodů u řady lidí velké sympatie nenachází. Ovšem na druhou stranu, konkrétně Česká zbrojovka nevyrábí jen zbraně pro armádu – vyrábí již spoustu let i kvalitní sportovní zbraně či zbraně pro policisty, a ve svém regionu dává práci téměř dvěma tisícům lidí.

Autor: Josef Nožička | pondělí 22.7.2019 13:35 | karma článku: 46.41 | přečteno: 9127x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1126 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5502 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 27.58 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.49 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 235 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 179 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 245 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...