Pane Koláři, zakrýt Koněvovu sochu plachtou bylo opravdu kontraproduktivní (ne-li hloupé)

3. 09. 2019 20:12:40
Plachta, která od minulého pátku zakrývala sochu maršála Koněva, byla při včerejší demonstraci opět odstraněna. Radnice Prahy 6 se poté rozhodla, že sochu již dále zakrývat nebude.

Když letos 22. srpna neznámý pachatel polil sochu sovětského maršála Koněva rudou barvou, reagovala na tento počin radnice Prahy 6 ústy svého starosty Ondřeje Koláře slovy: „Dejvice Koněva nechtějí. S ruskou ambasádou jsme v minulosti jednali o přemístění sochy a dokonce jim nabízeli, že si Koněva mohou odvézt na nedalekou zahradu velvyslanectví. O odstranění budeme jednat znova, a dokud nezačnou jednat konstruktivně, zůstane socha pomalovaná. A zdaleka nejde jen o to, že nás opakované čištění sochy stojí peníze, které už platit nechceme.“ (viz odkaz zde)

Asi týden poté se pak pan starosta rozhodl, že se kolem pomníku, symbolizujícímu účast vojáků Rudé armády při osvobození Československa v roce 1945, postaví lešení a na něj pověsí plachta, která Koněvovu sochu zakryje. Hodinu poté, co se tak stalo, však plachtu sundal aktivista Černohorský. Plachta byla po několika hodinách namontována zpět, ovšem v průběhu dalších dnů se o totéž pokoušeli i někteří další lidé, a tak sochu, respektive plachtu na ni pověšenou, museli prakticky trvale hlídat pražští strážníci. Starostovi Kolářovi navíc byla přidělena policejní ochrana, neboť začal dostávat nenávistné emaily a údajně mu bylo vyhrožováno i fyzickou likvidací.

Protesty proti zakrytí sochy plachtou pak vyvrcholily pondělní demonstrací, které se zúčastnilo asi 300 osob (mezi nimi například poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna nebo prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček), při které výše zmíněný aktivista Černohorský opět plachtu sundal a následně byl odvezen na policejní stanici. Po těchto událostech pak radnice Prahy 6 sdělila, že plot i lešení kolem pomníku odstraní a nebude ho znovu zakrývat. Její mluvčí Ondřej Šrámek tohle rozhodnutí doplnil slovy: „Chtěli jsme sochu sice před barvami chránit plachtou, to se však ukázalo téměř až jako kontraproduktivní, a protože se nachází zcela volně ve veřejném prostoru, byla po vyčištění opatřena alespoň ochranným nátěrem.“ (viz odkaz zde)

Radnice Prahy 6 tedy pozdě, ale nakonec přece pochopila, že její rozhodnutí zakrýt pomník plachtou bylo kontraproduktivní, ne-li přímo hloupé. Bylo dojemné, když pan starosta za TOP 09 chtěl šetřit peníze daňových poplatníků a prvně odmítal nechat sochu čistit. Jenže kolik peněz pak stála daňové poplatníky trvalá přítomnost policistů, hlídkujících, aby plachtu zase někdo nesundal a případně se nepokusil pomník vyčistit sám? Případně, kolik peněz stála daňové poplatníky policejní ochrana pana Koláře?

Samozřejmě, že vyhrožování komukoliv fyzickou likvidací či psaní nenávistných emailů je odsouzeníhodné, a rozhodně s něčím takovým nesouhlasím. Ovšem pan starosta Kolář by si měl před tím, než se zase příště bude na adresu zastánců Koněvova památníku ne zrovna lichotivě vyjadřovat, uvědomit, že zdaleka ne každý, kdo je proti jeho odstranění, musí nutně být komunista či ruský troll – byť u voličů TOP 09 takovým laciným prohlášením dost možná zaboduje. Je totiž spousta lidí, kterým pouze vadí to, když se v dnešní době někteří lidé snaží zamlčovat či zlehčovat, že na osvobození Československa v roce 1945 se podílela nejenom armáda americká, ale i armáda sovětská či armáda rumunská. Přičemž sovětských vojáků padlo při osvobození naší země kolem 140 tisíc.

Proto i já jsem toho názoru, že sochy, postavené vojákům, kteří se tohoto osvobození zúčastnili, by se dnes neměly bourat ani zakrývat. Na čemž nic nemění ani skutečnost, že se maršál Ivan Koněv později zúčastnil i potlačení maďarského povstání v roce 1956 či stavby Berlínské zdi v roce 1961. Ostatně, tyhle skutečnosti jsou již zmíněny i na desce, která bylo k jeho pomníku přidělána loni.

Autor: Josef Nožička | úterý 3.9.2019 20:12 | karma článku: 39.82 | přečteno: 1310x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1126 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5503 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.79 | Přečteno: 372 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1364 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 242 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 185 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...