Generál Pavel je zodpovědný občan: když bude nejhůř, tak do boje o Hrad půjde

9. 11. 2019 17:20:00
Generál Petr Pavel je dle posledních vyjádření za jistých okolností ochoten přijmout kandidaturu na českého prezidenta. Ovlivní u některých voličů Pavlovy šance i jeho předlistopadové členství v KSČ?

Přestože do vypršení mandátu současného českého prezidenta zbývají ještě více než tři roky, řada politologů či politických komentátorů již spekuluje o tom, kdo by mohl po příští prezidentské volbě Miloše Zemana na Pražském hradě vystřídat. Mezi ty, jejichž jméno bývá občas řazeno mezi vhodné kandidáty pro tuto funkci, patří i generál Petr Pavel.

Pan Pavel, který je bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky či předsedou vojenského výboru NATO, ještě donedávna mluvil o tom, že politické ambice nemá, a tudíž o nabídce kandidovat na prezidenta neuvažuje. Jak se však dle jeho některých mediálních vyjádření z poslední doby zdá, pan Pavel přece jen svůj názor změnil. Co ho k tomu vedlo? Dle toho, co prohlásil například při rozhovoru pro Prostor X, chce být zodpovědným občanem a pokud by hrozilo, že mezi kandidáty na příštího prezidenta budou lidé, kteří představují hrozbu pro naši zemi a zároveň tam nebude žádný vhodný kandidát na volitelném místě, tak se generál Pavel obětuje a do boje o Pražský hrad půjde. V podobném duchu mluvil i v nedávném rozhovoru pro Deník N.

Na tom, že generál Pavel chce kandidovat na hlavu českého státu, samozřejmě nic špatného nevidím – čím více osobností budou voliči při příští prezidentské volbě na výběr mít, tím lépe. Byť tedy nepředpokládám, že by pan Pavel dostal při této volbě můj hlas – snad vyjma situace, kdy by jedinými dvěma kandidáty byli například on a Tomáš Halík (ale k něčemu takovému předpokládám nedojde). Důvodem rozhodně není to, že by byl pan Pavel pro mě nepřijatelný kvůli jeho výše zmíněné funkci v NATO (v letech 2015-2018 byl de facto druhým nejvýše postaveným mužem v této organizaci) či kvůli tomu, že často kritizuje současného českého prezidenta.

Je určitě dobře, že Česká republika je členem NATO i Evropské unie. U pana Pavla mi ovšem docela často přijde, že vyžaduje vůči těmto organizacím naprostou loajalitu a zastává názor, že by naši političtí představitelé neměli být vůči nim nikdy kritičtí. Mám tím na mysli například případy, kdy pan Pavel v minulosti hovořil o přeceňování hrozby terorismu a uprchlíků v současné době nebo když v lednu 2018 podpořil tehdejší tureckou invazi v syrském Afrínu (při současné invazi, ke které došlo zhruba před měsícem, již vůči Turecku jakožto členskému státu NATO částečně kritický byl, ale jen velmi mírně).

Jak generál Pavel i v rozhovoru pro Prostor X připouští, pro některé voliče může případně být problémem i jeho předlistopadové členství v KSČ (Pavel byl členem strany v letech 1985-1989). V této souvislosti mně přijdou pokrytečtí jak ti, pro které je Pavlovo předchozí členství v KSČ zásadním problémem a nevadí jim totéž u Andreje Babiše či Miloše Zemana, tak také ti, kteří naopak tuhle skutečnost rádi zdůrazňují u Babiše i Zemana (přičemž mluví třeba i o tom, že bývalý komunista je totéž jako bývalý černoch) a v případě kandidatury pana Pavla nic takového nezmiňují.

Já osobně bych tedy Pavlovo předchozí členství v KSČ jako zásadní problém neviděl, ovšem na druhou stranu mi dnes neznějí úplně věrohodně jeho slova o tom, že když do KSČ vstupoval, tak věřil tomu, že je komunismus reformovatelný. Mám určité pochopení pro ty, kteří něčemu takovému věřili v období Pražského jara v 60. letech. Ale v době, kdy v naší zemi pevně vládli Husák, Bilak či Jakeš? Pan Pavel sice v rozhovoru zmiňuje Gorbačovovu perestrojku, která právě v roce 1985 začala, ovšem kandidátem strany se přece stal již o dva roky dříve... Proto by od generála Pavla bylo dnes asi férovější říci, že do KSČ tehdy vstoupil s vidinou lepšího kariérního postupu v armádě.

I to je jeden z důvodů, proč pan Pavel pro mě zcela důvěryhodným kandidátem na funkci českého prezidenta není. Většina voličů však může být jiného názoru a pokud se případně Petr Pavel příštím prezidentem stane, budu to zcela jistě respektovat. Což by v demokratické společnosti mělo být samozřejmostí pro každého občana.

Autor: Josef Nožička | sobota 9.11.2019 17:20 | karma článku: 46.46 | přečteno: 10147x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 608 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.41 | Přečteno: 6980 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.53 | Přečteno: 321 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 459 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 865 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 608 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2797 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...