Generál Pavel je zodpovědný občan: když bude nejhůř, tak do boje o Hrad půjde

9. 11. 2019 17:20:00
Generál Petr Pavel je dle posledních vyjádření za jistých okolností ochoten přijmout kandidaturu na českého prezidenta. Ovlivní u některých voličů Pavlovy šance i jeho předlistopadové členství v KSČ?

Přestože do vypršení mandátu současného českého prezidenta zbývají ještě více než tři roky, řada politologů či politických komentátorů již spekuluje o tom, kdo by mohl po příští prezidentské volbě Miloše Zemana na Pražském hradě vystřídat. Mezi ty, jejichž jméno bývá občas řazeno mezi vhodné kandidáty pro tuto funkci, patří i generál Petr Pavel.

Pan Pavel, který je bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky či předsedou vojenského výboru NATO, ještě donedávna mluvil o tom, že politické ambice nemá, a tudíž o nabídce kandidovat na prezidenta neuvažuje. Jak se však dle jeho některých mediálních vyjádření z poslední doby zdá, pan Pavel přece jen svůj názor změnil. Co ho k tomu vedlo? Dle toho, co prohlásil například při rozhovoru pro Prostor X, chce být zodpovědným občanem a pokud by hrozilo, že mezi kandidáty na příštího prezidenta budou lidé, kteří představují hrozbu pro naši zemi a zároveň tam nebude žádný vhodný kandidát na volitelném místě, tak se generál Pavel obětuje a do boje o Pražský hrad půjde. V podobném duchu mluvil i v nedávném rozhovoru pro Deník N.

Na tom, že generál Pavel chce kandidovat na hlavu českého státu, samozřejmě nic špatného nevidím – čím více osobností budou voliči při příští prezidentské volbě na výběr mít, tím lépe. Byť tedy nepředpokládám, že by pan Pavel dostal při této volbě můj hlas – snad vyjma situace, kdy by jedinými dvěma kandidáty byli například on a Tomáš Halík (ale k něčemu takovému předpokládám nedojde). Důvodem rozhodně není to, že by byl pan Pavel pro mě nepřijatelný kvůli jeho výše zmíněné funkci v NATO (v letech 2015-2018 byl de facto druhým nejvýše postaveným mužem v této organizaci) či kvůli tomu, že často kritizuje současného českého prezidenta.

Je určitě dobře, že Česká republika je členem NATO i Evropské unie. U pana Pavla mi ovšem docela často přijde, že vyžaduje vůči těmto organizacím naprostou loajalitu a zastává názor, že by naši političtí představitelé neměli být vůči nim nikdy kritičtí. Mám tím na mysli například případy, kdy pan Pavel v minulosti hovořil o přeceňování hrozby terorismu a uprchlíků v současné době nebo když v lednu 2018 podpořil tehdejší tureckou invazi v syrském Afrínu (při současné invazi, ke které došlo zhruba před měsícem, již vůči Turecku jakožto členskému státu NATO částečně kritický byl, ale jen velmi mírně).

Jak generál Pavel i v rozhovoru pro Prostor X připouští, pro některé voliče může případně být problémem i jeho předlistopadové členství v KSČ (Pavel byl členem strany v letech 1985-1989). V této souvislosti mně přijdou pokrytečtí jak ti, pro které je Pavlovo předchozí členství v KSČ zásadním problémem a nevadí jim totéž u Andreje Babiše či Miloše Zemana, tak také ti, kteří naopak tuhle skutečnost rádi zdůrazňují u Babiše i Zemana (přičemž mluví třeba i o tom, že bývalý komunista je totéž jako bývalý černoch) a v případě kandidatury pana Pavla nic takového nezmiňují.

Já osobně bych tedy Pavlovo předchozí členství v KSČ jako zásadní problém neviděl, ovšem na druhou stranu mi dnes neznějí úplně věrohodně jeho slova o tom, že když do KSČ vstupoval, tak věřil tomu, že je komunismus reformovatelný. Mám určité pochopení pro ty, kteří něčemu takovému věřili v období Pražského jara v 60. letech. Ale v době, kdy v naší zemi pevně vládli Husák, Bilak či Jakeš? Pan Pavel sice v rozhovoru zmiňuje Gorbačovovu perestrojku, která právě v roce 1985 začala, ovšem kandidátem strany se přece stal již o dva roky dříve... Proto by od generála Pavla bylo dnes asi férovější říci, že do KSČ tehdy vstoupil s vidinou lepšího kariérního postupu v armádě.

I to je jeden z důvodů, proč pan Pavel pro mě zcela důvěryhodným kandidátem na funkci českého prezidenta není. Většina voličů však může být jiného názoru a pokud se případně Petr Pavel příštím prezidentem stane, budu to zcela jistě respektovat. Což by v demokratické společnosti mělo být samozřejmostí pro každého občana.

Autor: Josef Nožička | sobota 9.11.2019 17:20 | karma článku: 46.46 | přečteno: 10147x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1133 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5508 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 218 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...