Na ruské sportovce jsou mezinárodní organizace přísné. Na turecké či arabské už nikoliv…

12. 12. 2019 7:20:00
Měří se ve světě sportu všem zemím stejným metrem nebo i zde platí, že jsou si někteří rovnější než jiní?

Jak už asi zaregistrovali i ti, co se o sport příliš nezajímají, výkonný výbor Světové antidopingové agentury WADA rozhodl v pondělí o vyloučení z Ruska z olympijských her i všech mistrovství světa na dobu 4 let. Neznamená to sice, že by se například žádní ruští sportovci nemohli zúčastnit letních olympijských her, které bude v příštím roce hostit japonské Tokio, nebo zimních olympijských her, konaných v roce 2022 v čínském Pekingu, ovšem mohou zde startovat pouze pod neutrální vlajkou, a nikoliv jako reprezentanti své země. (viz odkaz zde)

Co zapříčinilo tak tvrdý trest, s kterým WADA přišla? Především zfalšované záznamy z moskevské antidopingové laboratoře RUSADA, které měly přispět k odhalení rozsahu systematického dopingu v Rusku. Rusko dle tvrzení WADA jejich dodání protahovalo a když už k němu došlo, záznamy údajně nebyly kompletní. Tato skutečnost bohužel svědčí o tom, že v ruském sportu jsou stále činovníci, kteří se snaží dopingové podvody krýt a nepoučili se z toho, jaký tvrdý dopad takové konání na jejich sportovce v posledních 4 letech mělo. Moje otázka přesto zní: je díky tomu ospravedlnitelné kolektivní trestání všech ruských sportovců bez ohledu na to, zda byli do systematické dopingu zapleteni či nikoliv?

Někteří jistě namítnou, že ti „čistí“ přece i na příštích olympiádách či mistrovstvích světa startovat mohou. Ovšem tito sportovci budou muset nejprve prokázat, že žádné podpůrné látky neužívají. Což sice na první pohled zní logicky, ale není to tak jednoduché: sportovci jsou totiž testováni na doping nejenom při závodních startech, ale i během tréninků či soustředění. A v případě toho druhého je to těžko technicky proveditelné, pokud nebudou moci být testováni během jejich pobytu na území Ruska. Ruská agentura RUSADA totiž byla shledána nespolehlivou, proti čemuž asi s ohledem na dřívější skandály nelze mít námitek, ovšem pokud Světová antidopingová agentura WADA nezajistí možnost otestování ruských sportovců jinou mezinárodní agenturou, může to pro mnohé z nich být těžko řešitelný problém. Pokud se tedy nebudou převážnou většinu roku připravovat v zahraničí, na což však ne každý sportovec má dostatek finančních prostředků...

Nemilé je pro sportovce, kterým se podaří svou „čistotu“ prokázat, navíc i to, že nebudou moci startovat v ruských národních dresech a v případě svého vítězství si nebudou moci vyslechnout svou národní hymnu. A jak jsem se dočetl včera zde na iDNES, například ruští boxeři vzkázali ústy svého generálního sekretáře Kremljova, že pokud zůstane trest od WADA v platnosti, olympijských her v Tokiu se nezúčastní. Dle Kremljova jim totiž nejde o medaile, ale především o pocit, že získají nejvyšší poctu pro svou vlast, a navíc nechápou, proč mají být trestání za něco, čeho se dopustili zástupci jiných sportů (dopingové nálezy měli v minulých letech hlavně ruští atleti a biatlonisté).

S tímto jejich argumentem určitě souhlasím. V podobném duchu se ostatně vyjádřil i Český olympijský výbor, který v reakci na trest WADA ústy své tiskové mluvčí Barbory Žehanové prohlásil: „Rozhodnutí Světové antidopingové agentury je za stávající situace očekávané a navazuje na kroky z předchozích let. Proti dopingu je nutné bojovat, ale stejně tak je důležité najít cestu k tomu, aby netrpěli ti, kdo se neprovinili.“

Další věcí, která mě v současné době v souvislosti s přísnými tresty pro ruské sportovce zaráží, je fakt, že na sportovce některých jiných zemí představitelé mezinárodních organizací až tak přísní nejsou, a netýká se to jenom oblasti dopingu. Například ze strany evropské fotbalové asociace UEFA ani po měsíci a půl stále nedošlo k potrestání tureckých fotbalistů, kteří při kvalifikačních zápasech na fotbalové Euro opakovaně salutovali na podporu tureckých vojáků, kteří v té době provedli invazi do Sýrie. Přitom například srbský plavec Čavič byl v minulosti vyloučen z plaveckého mistrovství Evropy kvůli tomu, že po vítězném závodě přišel na stupně vítězů v tričku s nápisem „Kosovo je Srbsko.“ Britské fotbalové týmy pak byly před 3 lety dokonce potrestány za to, že si při mezistátním zápase pomocí symbolů vlčích máků připomněly Den válečných veteránů.

Velmi benevolentní obvykle jsou příslušné mezinárodní sportovní organizace i při trestání sportovců z arabských zemí, kteří odmítají nastoupit proti sportovcům z Izraele a raději zápas proti nim vzdají. A když například íránský reprezentant Sajíd Mollají na letošním judistickém mistrovství světa odmítl takový příkaz uposlechnout, ze strachu o život se již do své země nevrátil a raději požádal v Německu o azyl. Před dvěma lety se pak izraelští šachisté nemohli zúčastnit mistrovství světa v rapid šachu, neboť pořádající Saúdská Arábie jim odmítla udělit víza.

Jak vidno z uvedených příkladů, ne všem zemím se dnes měří na mezinárodní půdě stejným metrem, a zdaleka to neplatí jen ve sportu...

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 12.12.2019 7:20 | karma článku: 46.64 | přečteno: 8347x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.86 | Přečteno: 613 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.42 | Přečteno: 6998 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.60 | Přečteno: 674 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.39 | Přečteno: 883 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.29 | Přečteno: 126 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 311 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.07 | Přečteno: 141 | Diskuse

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 363 | Diskuse

Jiří Beránek

Slávie je na výjezdě, město se třese

Fanoušci Sparty byli před čtvrtečním osmifinále s Liverpoolem hodně natěšení, že by v jejich současné formě mohli vedoucí tým Premiere League potrápit a při troše štěstí třeba i postoupit. Realita však byla odlišná. Jedním slovem

10.3.2024 v 10:01 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.07 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...