A to ještě Greta necestovala po české železnici…

15. 12. 2019 18:10:09
Cestovat přeplněným vlakem přece jen není vždy tak pohodlné jako letět letadlem nebo plout po moři na jachtě. O tom se nyní přesvědčila i švédská aktivistka Greta Thurnberg.

Při nedělním brouzdáním internetem mě asi nejvíce zaujaly zprávy o tom, jaké „trable“ potkaly švédskou aktivistku Gretu Thunberg při její cestě z Madridu domů do Švédska. Jak známo, v Madridu se tato šestnáctiletá celosvětová celebrita zúčastnila konference OSN o změnách klimatu, která zde probíhala téměř dva týdny, ovšem skončila bez dohody zúčastněných zemí na zásadních problémech.

Do španělské metropole přijela Greta z USA, a jelikož z ekologických důvodů odmítá využívat leteckou dopravu, cestu přes Atlantik absolvovala na jachtě, a závěrečnou část trasy z Lisabonu do Madridu následně vlakem. Jelikož zpáteční cesta ze Španělska do jejího rodného Švédska se již dá z velké části absolvovat po pevnině, využila Greta pro její zdolání železniční dopravy. Člověk by očekával, že bude mladá aktivistka nadšená z toho, jak šetrně s ohledem na životní prostředí se dá po světě cestovat a po příjezdu do Švédska všem tento způsob dopravy vřele doporučí.

Jenže ouha: jak jsem si přečetl například zde na iDNES, Greta si na svém twitterovém účtu jejím fanouškům postěžovala, že při cestě přes Německo byl vlak tak přeplněný, že v něm musela sedět na podlaze, obklopená spoustou zavazadel (což dokumentuje i v článku zveřejněná fotografie). Cestovat s tak velkým množstvím zavazadel přeplněným vlakem je jistě méně pohodlné než cestovat po moři soukromou jachtou... Jenže přece jen, neměla by tato neohrožená a nesmiřitelná bojovnice za záchranu naší planety být spíše nadšená z toho, jak velké množství lidí tento ekologický dopravní prostředek, který zanechává menší uhlíkovou stopu než většina ostatních dopravních prostředků, v Německu využilo?

A pokud byla Greta Thunberg natolik rozladěná z toho, jak jsou v Německu vlaky přeplněné, potom má asi štěstí, že nemusela část cesty ze Španělska do Švédska absolvovat přes Českou republiku. Když si totiž vybavím, jak přeplněné občas bývají některé dálkové vlakové spoje u nás, tak se musím nad „trablem“ této šestnáctileté švédské aktivistky pousmát. Samozřejmě, že znalí této situace u nás mohou takovým problémům jednoduše předejít tím, že si dopředu zakoupí jízdenku s místenkou. I já, když cestuji například do Prahy, možnosti pohodlné koupi jízdenky přes internet již delší dobu využívám. Jenže nebyli bychom v České republice, kdyby to, co je funkční a pohodlné, někdo občanům určitým způsobem nezkomplikoval.

Shodou okolností byla dnes spuštěna „revoluce“ na železnici, v jejímž důsledku budou v některých krajích zajišťovat ve větší míře než dosud dopravní spojení kromě Českých drah i soukromé společnosti. Větší konkurence je samozřejmě v pořádku, ovšem dle prvních ohlasů tento systém mimo jiné přináší velké komplikace při kupování jízdenek. Když například někdo pojede Českými drahami z Prahy do Uherského Hradiště přímým vlakem, tak si stále může koupit jízdenku přes internet. Když však bude následně v Uherském Hradišti přesedat třeba do Uherského Ostrohu nebo Popovic, tak si již jízdenku pro tuto část cesty bude muset koupit na místě - bez ohledu na to, zda pojede vlakem společnosti Arriva nebo Českými drahami, neboť v rámci Zlínského kraje bude platit jiný cenový tarif...

Chudinka Greta Thurnberg, pokud náhodou někdy v budoucnu přijede do České republiky podpořit nějaký protest na ochranu naší planety a bude muset část cesty absolvovat vlakem...

Autor: Josef Nožička | neděle 15.12.2019 18:10 | karma článku: 45.44 | přečteno: 11051x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1123 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5499 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.01 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.75 | Přečteno: 722 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 196 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 161 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 235 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...