Deutsche Bahn se ohradily kvůli kritice Gréty… A schytaly to kvůli ochraně osobních údajů

29. 12. 2019 18:10:00
Co všechno je vlastně dnes předmětem ochrany osobních údajů? A má jí být někdo omezován například i v případě, že se brání něčím pomluvám?

O takřka legendární cestě mladé aktivistky Grety Thunberg z madridské konference o změnách klimatu vlakem domů do Švédska již nejspíš většina lidí četla či slyšela. Pokud někteří náhodou ne, jen v kostce připomínám: Greta si během ní na svém twitterovém účtu postěžovala, že při cestování přes Německo byl vlak tak přeplněný, že musela sedět na podlaze vlaku (což dokumentovala i přiložená fotografie, na níž je vedle sedící Grety k vidění i kupa jejích objemných zavazadel). Proti této kritice se však vzápětí ohradila německá dopravní společnost Deutsche Bahn, když v médiích uvedla, že Greta měla u nich koupenou místenku ve voze první třídy a zaměstnanci DB se o ni po celou dobu cesty vzorně starali.

Greta se pak hájila tím, že při cestě Německem jela ve dvou různých vlacích a na podlaze skutečně část cesty seděla, neboť své místo dostala až od města Gőttingen. Událost nicméně vyvolala v médiích velký ohlas a bouřlivě se debatovalo o tom, zda je pravda na straně Grety či naopak na straně Deutsche Bahn, zda si mladá aktivistka na zem jen účelově na chvíli nesedla kvůli pořízení fotky, atd.

Pokud jste však nabyli dojmu, že z tohoto sporu vyšla vítězně spíše německá dopravní společnost, tak vás bohužel musím zklamat. Jak jsem se totiž nedávno dočetl například zde, Deutsche Bahn dostaly výtku od německého pověřence pro ochranu osobních údajů, že o cestě Grety Thunberg zveřejnily „detailní informace.“ Konkrétně to, že mladá aktivistka seděla ve voze první třídy a také číslo vlaku, kterým cestovala. A takové informace prý mohou být zveřejňovány pouze se souhlasem dotyčného cestujícího.

Při čtení zpráv podobného charakteru si asi nejenom já vždy říkám, zda je dnešní svět stále ještě v pořádku. Případně, kam až to za pár let dospěje, když se lidé nebudou řídit zdravým selským rozumem, ale jakýmisi „hyperkorektnostmi“ typu toho, co všechno by ještě mělo v dnešní době spadat pod ochranu osobních údajů. V případě Grety jde přece o takřka „světovou celebritu“ a informace o tom, kam cestovala, které konference či protestní akce se zúčastnila a co „objevného“ na nich prohlásila, přece pravidelně plní titulní strany spousty médií.

Když se bez souhlasu mladé aktivistky nesmí zveřejnit ani to, že jela ve vlaku v první třídě, nebude za chvilku potřeba vyžadovat i písemný souhlas každého politika s tím, aby bylo možné napsat, jaký dopravní prostředek použil při návštěvě toho či onoho kraje, v kterém hotelu bydlel či co měl na večeři? A když půjdeme do úplné absurdity: nebude za chvíli porušením ochrany osobních údajů i to, když policie nechá v médiích zveřejnit foto domnělého pachatele trestné činnosti bez jeho písemného souhlasu? Přece jen, co kdyby se v hledané osobě spletla, tak jak se to třeba nedávno stalo při pátrání po střelci z ostravské nemocnice?

Doufám tedy, že až takové absurdity bruselští ani čeští zákonodárci přece jen nevymyslí, a že většina lidí si přece jen v dnešní době dokáže zdravý rozum stále uchovat. A jelikož se zřejmě jedná o můj poslední blog v tomto kalendářním roce, chtěl bych všem čtenářům, ostatním kolegům blogerům i členům administrátorského týmu popřát do nového roku 2020 vše nejlepší, především pak hodně zdraví, štěstí a osobní spokojenosti.

Autor: Josef Nožička | neděle 29.12.2019 18:10 | karma článku: 46.95 | přečteno: 9492x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.81 | Přečteno: 1141 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.15 | Přečteno: 5523 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 77 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 157 |
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...