Podle více než poloviny Čechů se u nás novodobá historie začíná falšovat

4. 01. 2020 17:40:00
Začíná u nás docházet k falšování některých událostí z novodobé historie? Podle výsledků průzkumu agentury Median je o tom přesvědčena více než polovina osob...

Dle exkluzivního průzkumu agentury Median pro rozhlasovou stanici Radiožurnál si více než polovina Čechů (přesně 55 %) myslí, že se výklad novodobých dějin začíná u nás falšovat. Přičemž se to týká především událostí, spojených s druhou světovou válkou. Dle výsledků tohoto průzkumu totiž 62 % jeho respondentů vadí, že jsou v dnešní době odstraňovány památníky, určené sovětským vojákům, kteří se v roce 1945 podíleli na osvobozování Československa. A 60 % respondentů pak vadí i stavění nových památníků podle měnícího se pohledu na historii (viz odkaz zde).

Z výsledků průzkumu je tudíž zřejmé, že zdaleka ne pro všechny občany České republiky jsou lidé jako starosta Prahy 6 Ondřej Kolář či starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný novodobí „hrdinové.“ Předpokládám, že většina čtenářů tuší, na co narážím, pro jistotu však provedu stručné připomenutí toho, čím se tito dva „neohrožení bojovníci“ proti putinovskému Rusku v loňském roce vyznamenali.

Poté, co loni v srpnu někdo polil sochu maršála Koněva na Praze 6 rudou barvou, prohlásil Ondřej Kolář, že Dejvice již jeho sochu na svém teritoriu nechtějí, a jelikož je opakované čištění sochy stojí peníze, nebudou ho již znovu provádět. Koněvovu sochu dokonce nechal na několik dní zakrýt velkou plachtou, kterou však aktivisté několikrát sundali a asi po týdnu byl pan Kolář nucen plachtu z památníku zase sundat. Starosta pražských Řeporyjí zase vloni přišel s nápadem postavit pomník vojákům Vlasovovy armády (dle oficiálního názvu Ruské osvobozenecké armády), kteří se podíleli na osvobození našeho hlavního města v květnu 1945. Což vyvolalo velký odpor ze strany ruského ministerstva zahraničí a starosta Novotný tento spor ještě více „osolil“ předáním dopisu ruské ambasádě, kam přijel v multikáře, a posléze i teatrálním vystoupením v ruské televizi.

Jak to tedy s výkladem novodobých dějin a zejména pak událostí, spojených s druhou světovou válkou, vlastně je? Má pravdu naše BIS, když tvrdí, že na českých školách v dnešní době stále převládá prosovětský výklad dějin? Nebo naopak mají pravdu ti, kteří říkají, že například výklad druhé světové války dnes mnozí historici otáčí téměř o 180 stupňů?

Já to vidím tak, že je samozřejmě v pořádku, když se na rozdíl od období před rokem 1989 mluví o tom, že na osvobozování Československa se kromě Rudé armády podílela i armáda americká (na Moravě pak i armáda rumunská), nebo třeba o tom, že v době zahájení druhé světového války v roce 1939 byl díky Ribentrop-Molotovovu paktu Sovětský svaz spojencem hitlerovského Německa. Ovšem už mi vadí, když se dnes někteří snaží zamlčovat významnou roli sovětské armády při osvobozování Československa v roce 1945 a zlehčovat zvěrstva, kterých se na našem národě dopustili němečtí nacisté.

Co se týká problému Koněva a vlasovců: maršál Koněv jistě byl kontroverzní postavou, neboť kromě toho, že byl významným vojevůdcem, podílejícím se na našem osvobození, se zúčastnil i potlačení maďarského povstání v roce 1956 či stavby Berlínské zdi v roce 1961. Ovšem tyto skutečnosti jsou již uvedeny na desce, která byla k jeho památníku na Praze 6 dodatečně doinstalována. Proč tedy někteří trvají na úplném odstranění sochy a především: proč se v souvislosti s postavením památníku Vlasovově armádě také nemluví o tom, že i u něho by měla být umístěna deska, která by pro změnu vysvětlovala, že vojáci této armády se sice významně podíleli na osvobození Prahy, ovšem předtím po většinu války bojovali na straně hitlerovského Německa?

Proto se nikterak nedivím výsledkům, které z průzkumu agentury Median pro Radiožurnál vyšly. Naopak mě pobavila reakce šéfredaktora internetového deníku Forum24 Pavla Šafra, který se rozohnil nad tím, že si český veřejnoprávní rozhlas dovolil své posluchače o něčem takovém informovat. Ve svém komentáři totiž mimo jiné napsal: „Jedná se o velmi podivnou práci jak konkrétních editorů Českého rozhlasu, tak i o skandální práci agentury Median. Zjištění nahrává extremistickým a protievropským stranám KSČM a SPD a je zajímavé, jak se k názorům těchto stran kloní v této věci i voliči vládního hnutí ANO.“

To je tedy vskutku skandální: už ani počínání našeho veřejnoprávního rozhlasu se některým novodobým „politrukům“ nelíbí...

P. S. Dodatečně se čtenářům omlouvám za jednu nepřesnost, které jsem se v článku dopustil a na kterou mě upozornili někteří diskutéři: vojáci Vlasovovy armády neboli ROA nebojovali na straně Němců po většinu druhé světové války, ale pouze část války. Myslím však, že na podstatě toho, že šlo o kontroverzní postavy, se tímto nic zásadního nemění.

Autor: Josef Nožička | sobota 4.1.2020 17:40 | karma článku: 47.50 | přečteno: 11767x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1136 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5514 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.77 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...