Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proti povinné maturitě z matematiky se hodí cokoliv – i demagogie pana Šteffla

Proč dostávají v mainstreamových médiích zastánci povinné maturity z matematiky mnohem menší prostor než její odpůrci? A proč pan Šteffl i někteří další používají proti ní zcela podpásové argumenty?

V Poslanecké sněmovně se má v příštím týdnu hlasovat o novele školského zákona, která by znamenala zrušení dosavadního plánu povinně maturovat z matematiky od roku 2021 (pro studenty gymnázií a lyceí), respektive 2022 (pro studenty většiny ostatních středních škol vyjma například konzervatoří, uměleckých škol či zdravotnických škol). Není proto asi náhoda, že v sobotní MF DNES vyšel obsáhlý komentář Ondřeje Šteffla s titulkem „Maturanti jako rukojmí zastánců povinné maturity za každou cenu“ (text je dostupný i v elektronické podobě zde, ovšem pouze pro předplatitele iDNES Premium).

Ondřej Šteffl je ředitelem společnosti Scio, tedy instituce, která se zaměřuje na tvorbu testů (její testy jsou například na některých vysokých školách používané při přijímacích zkouškách). V posledních letech tato společnost navíc začala budovat síť takzvaných ScioŠkol, což jsou soukromé alternativní školy s důrazem na respektování individuality každého dítěte. Je tedy otázkou, zda vzhledem k těmto skutečnostem není pan Šteffl při posuzování toho, zda matematika u maturity má či nemá povinně být, trochu ve střetu zájmů, právo vyjádřit na to svůj názor však nepochybně má jako každý jiný. Jde o pouze o to, že by při kritice povinné maturity z královny věd neměl používat zcela demagogické či podpásové argumenty. A takových se bohužel ve svém komentáři v MF DNES dopustil více než dosti.

V úvodní části svého komentáře pan Šteffl například píše: „Kdo si v roce 2035 vzpomene, zda byla roku 2020 matematika u maturity povinná? Zkuste si vzpomenout, jak vypadala maturita před 15 lety. Pokud jste zrovna vy nebo vaše děti nematurovali, nejspíš nevíte. Nestaráte se. Dobře tušíte, že to je z­ dnešního hlediska úplně jedno. České HDP ani váš plat na tom nezávisejí, stejně jako postavení české vědy, ba ani úroveň vysokých škol.

Souhlasím s panem Štefflem, že ne každý by dovedl říci, z čeho se na jednotlivých typech středních škol maturovalo před 15 lety. Ale opravdu z toho vyplývá, že něco takového není z hlediska naší země důležité? Jsem si totiž jist, že většina lidí by bez googlování zrovna tak nedokázala říct, jaký přebytek či deficit měl před 15 lety náš státní rozpočet, kolika procentní byl tehdy náš růst HDP, atd. Někteří by si dost možná ani nevzpomněli, kdo byl v té době premiérem či ministrem financí. Přesto si troufnu tvrdit, že se jedná o věci z hlediska fungování našeho státu velmi důležité.

Takřka podpásový mi pak přijde další pseudoargument pana Šteffla: „Proč má zůstat bez maturity dítě, kterého dva roky učila matematiku maturantka a pak se vystřídali tělocvikář a češtinářka? Nezdá se vám, že tu děti slouží jako rukojmí?

Ve školství působím již více než 25 let a o žádné střední škole, kde by matematiku vyučoval češtinář či dokonce tělocvikář, jsem opravdu neslyšel (pokud tedy ten tělocvikář neměl vystudovanou aprobaci matematika – tělesná výchova, což je, byť se to zdá některým lidem divné, aprobace poměrně častá). Jak dále Ondřej Šteffl ve svém komentáři píše, podle ministerského šetření se matematika vyučuje na středních školách neaprobovaně ve 4,5 % případů. Samozřejmě, že optimální by bylo, kdyby takových případů bylo 0 %. Ale zobecňovat z toho, že studenti u maturity z matematiky neuspějí kvůli tomu, že školy nemají k dispozici aprobované učitele, a navíc uvádět jako modelový příklad matematiku vyučujícího češtináře či tělocvikáře, je minimálně nekorektní.

Demagogický je v komentáři pana Šteffla i odstavec, ve kterém píše o tom, kdo především lobuje pro zavedení povinné maturity z matematiky: “Inu promluvila si (bývalá ministryně školství Valachová) s kozlem, kolik se má vysadit petržele. Tím kozlem bylo vedení Jednoty českých matematiků a fyziků. To byli a stále jsou především učitelé matematiky a fyziky z Matematicko-fyzikální fakulty UK a z dalších vysokých škol. Ty zajímá jediné – aby k nim přicházeli co nejlépe připravení žáci a studenti. Maturant, který neuspěje, je nezajímá. Neúspěšné nepotkávají a líto jim jich není, paní Valachové už také ne. Ale mně ano.“

Realita je však taková, že kromě Jednoty českých matematiků a fyziků (mezi jejími kolektivními členy je kromě některých vysokých škol i zhruba stovka středních škol) patří mezi zastánce povinné maturity z královny věd například představitelé Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory, Asociace ředitelů gymnázií i řada dalších lidí, kterým záleží na tom, jakou úroveň znalostí budou absolventi středních škol mít. Na rozdíl od vzdělávacích odborníků typu pana Šteffla ze společnosti Scio, spoluzakladatele projektu Kalibro pana Botlíka či pánů Feřteka a Kartouse ze společnosti EDUin však tito lidé dostávají se svými názory na podobu maturitní zkoušky v mainstreamových médiích prostor poměrně malý. Těžko říci proč…  

Autor: Josef Nožička | neděle 26.1.2020 18:10 | karma článku: 36,86 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,43 | Přečteno: 1601x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,42 | Přečteno: 1242x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,21 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,38 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,19 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik