Je korektní ptát se politika na jeho sexuální orientaci aneb kam až média zajdou?

20. 02. 2020 13:20:00
Je ve veřejném zájmu zjišťovat, jakou sexuální orientaci má ten či onen politik? Nebo je naopak něco takového v rozporu se základní novinářskou etikou?

Kromě „blokády“ řečnického pultu ve Slovenské národní radě několika opozičními politiky hýbe v těchto dnech Slovenskem další skandál. Premiér a lídr strany Smer Peter Pellegrini poskytl rozhovor týdeníku Plus 7 dní, v jehož závěru reportér zabrousil na velmi citlivé téma – premiérovu sexuální orientaci.

U premiéra Pellegriniho se totiž v určitých kruzích vedou již delší dobu neveřejné spekulace, zda je gay. Na reportérovu otázku „Je to pravda?“ odpověděl premiér „Nie.“, z publikovaného rozhovoru na stránkách Plus 7 dní však nakonec tato otázka byla vyškrtnuta (údajně na Pellegriniho žádost). Šéfredaktorka tohoto bulvárního týdeníku Katarína Šelestiaková na protest proti této „cenzuře“ ze strany vydavatele podala rezignaci. Své rozhodnutí zdůvodnila mimo jiné slovy: „Šéfredaktor, který politikům, ale i různým Kočnerům dovolí rozhodovat, na co se mohou redaktoři ptát, není novinář, ale chová se jako placená PR agentura.“ (viz odkaz na iDNES, kde najdete i odstřiženou část rozhovoru, která unikla do médií a jako první ji zveřejnil slovenský Denník N).

Je rozhořčení paní šéfredaktorky na místě a je sestříhání rozhovoru na něčí příkaz důkazem toho, že je na Slovensku ohrožena svoboda tisku, která patří k základním vymoženostem demokratické společnosti? Ostatně, taková otázka bývá často pokládána i v souvislosti s aktuální situací například v Maďarsku, Polsku a ve spojení s tím, že český premiér ještě donedávna vlastnil média (a byť je později Andrej Babiš převedl do svěřenského fondu, jeho odpůrci stále tvrdí, že ovlivňuje jejich chod), i u nás.

Politickou situaci u našeho východního souseda až tak podrobně nesleduji, ovšem čistě v případě této kauzy bych ohrožení svobody slova opravdu neviděl. Je totiž pro demokratické fungování státu opravdu důležité, aby jeho občané věděli o tom, jak je to se sexuální orientací jejich premiéra či kteréhokoliv jiného politika? Já jsem přesvědčen, že nikoliv a že tato věc, na rozdíl například od toho, jak je to třeba s některými škraloupy z politické či profesní minulosti daného politika, jeho možným napojením na vlivné byznysmanské kruhy či podnikatelskými aktivitami blízkých členů jeho rodiny, věcí veřejného zájmu prostě není.

Pokud někdo namítne, že kvůli své menšinové sexuální orientaci může být politik vydíratelný, tak já se ptám: proč? Ostatně, Peter Pellegrini je již téměř dva roky slovenským premiérem (funkce se ujal v březnu 2018, když nahradil Róberta Fica, který tehdy odstoupil na nátlak veřejnosti v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka), předtím byl předsedou Slovenské národní rady a není mi známo, že by „nejasnosti“ ohledně jeho sexuální orientace měly nějaký vliv na výkon jeho funkcí. Jde pouze o to, že na Slovensku, podobně jako v Polsku, je téma homosexuality stále trochu tabu – na rozdíl od některých jiných zemí jako například Lucemburska, kde se premiér Xavier Bettel k homosexualitě otevřeně hlásí.

Proto se nabízí určitá úvaha, zda hlavním záměrem některých slovenských „strážců demokracie“ nebylo dotazem na Pellegriniho sexuální orientaci poškodit stranu Smer před blížícími se parlamentními volbami (budou se konat 29. února a že většina slovenských novinářů Ficův Smer moc nemusí, je známou věcí již delší dobu) v očích konzervativních křesťanských voličů. To je samozřejmě trochu v rovině spekulace, ale ať už je to pravda či nikoliv, každý novinář, ať už fandí komukoliv, by měl ctít základní novinářskou etiku. A tu dle mého názoru redaktoři z týdeníku Plus 7 dní svým dotazem na sexuální orientaci slovenského premiéra porušili.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 20.2.2020 13:20 | karma článku: 43.00 | přečteno: 6218x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.40 | Přečteno: 6966 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 23.47 | Přečteno: 2335 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 19.83 | Přečteno: 341 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 224 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.37 | Přečteno: 788 | Diskuse

Rudolf Pekař

Jsou blogy mrtvým médiem?

Vítejte na mé první blogové stránce! Těším se na sdílení svých myšlenek, zkušeností a příběhů s vámi. Doufám, že vás můj blog inspiruje, pobaví a přinese vám nové poznání. Děkuji za vaši podporu a přízeň!

16.2.2024 v 14:09 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...