Záchranáři prý dávají Zemanovi kapky aneb jak vznikají fámy (reakce na Jana Zieglera)

21. 03. 2020 10:40:40
Je fotka zdravotních sester, ukazujících prezidentovi vztyčený prostředníček, skutečně vzkazem českých zdravotníků, nebo jde jen o nepříliš zdařilou fotomontáž?

Ohlasů na čtvrteční projev prezidenta Miloše Zemana již tady bylo napsáno spoustu, přičemž jeho obsah je vesměs hodnocen negativně. A nutno říci, že asi po právu, což říkám jako ten, kdo Miloše Zemana v prezidentské volbě volil a kdo se ho zde ve svých blozích v minulosti často zastával.

Ne, že by všechny pasáže jeho projevu byly špatné. Je určitě v pořádku, když prezident v těchto kritických dnech apeloval na občany, aby pandemii koronaviru nezlehčovali, ale zároveň ani nepropadali panice a strachu. Také je dobře, že poděkoval například dobrovolníkům, kteří v těchto těžkých dnech chodí pomáhat potřebným, medikům, pomáhajícím v nemocnicím, i jiným lidem (pravda, výčet lidí, zasluhujících poděkování, mohl být trochu širší). Ovšem prezident si bohužel ani tentokrát neodpustil útoky na ty, které v lásce zrovna nemá. Tím mám na mysli například slova, adresovaná novinářům, o nichž se vyjádřil jako „o těch, co píší o všem a nerozumí ničemu.“ Zbytečný byl i jeho výpad vůči hercům, když jim radil, aby místo stěžování si na nedostatek kšeftů šli například navštívit domovy důchodců a udělali tam trochu radosti.

Nejenom totiž, že domovy pro seniory v současné době navštěvovat nelze, ale jak se dovídáme ze zpráv, jsou to i zaměstnanci některých divadel, kteří dnes pomáhají potřebným šitím roušek. A jak už jsem uvedl o kousek výš: lidí, kteří v současné době pomáhají, je spousta, což je jistě jedno z mála pozitiv, které pandemie koronaviru přinesla. Asi tudíž nešlo vyjmenovat úplně všechny, ale když už pan prezident zmínil například dobrovolníky, pomáhající starým lidem, a mediky, určitě neměl zapomenout minimálně na záchranáře, lékaře a zdravotní sestrv nemocnicích, kteří na svých bedrech nesou tíhu těchto dnů asi úplně nejvíc ze všech.

V tomto souhlasím i s kolegou blogerem Janem Zieglerem, když ve svém včerejším blogu píše o možném zklamáním těchto lidí, pokud marně čekali na povzbuzení od hlavy státu. Jinou věcí, na kterou jsem se rozhodl reagovat, je tvrzení pana Zieglera, že prezident tímto záchranáře urazil a ti mu za to nyní dávají kapky. Konkrétně píše o fotce zdravotních sester se vztyčeným prostředníčkem, na níž je údajný vzkaz Miloši Zemanovi: „Personál nemocnice zdraví pana prezidenta a děkuje za veřejně projevenou podporu a poděkování.“ Jak jsem se sám přesvědčil, taková fotka po sociálních sítích nyní skutečně koluje. Jsem ovšem přesvědčen, že nejde o žádný skutečný vzkaz zdravotních sester z některé naší nemocnice, nýbrž o fotomontáž. Chcete důkaz? Tady ho máte:

Nejprve vkládám printscreen ze stránky recesistické facebookové skupiny Český institut pro urážení politiků (už ten název je myslím dostatečně výmluvný), kde skutečně taková fotka k nalezení je:

Následně vkládám printscreen z jednoho twitterového účtu:

Je zde tedy k vidění stejná fotka, ovšem oproti první fotce je u ní text ve francouzštině. A hlavně: jak si každý může všimnout, datum jejího vložení bylo 18. 3. Přičemž projev Miloše Zemana byl pronesen až o den později, tedy 19. 3. Je tedy jasné, že někdo použil fotku, vloženou na sociální síť za zcela jiným účelem, ke které přidal údajnou výzvu personálu nějaké české nemocnice.

Jistě mnozí prohlásí, že je to vtipné i tak, a byť mně tohle přijde již trochu za hranicí vkusu, pokud i něco takového některým lidem zlepší v těchto pochmurných dnech náladu, budiž. Ovšem jinou věcí je, že by nikdo na základě tohoto recesistického počinu neměl šířit fámy o tom, že se čeští zdravotníci mstí prezidentovi za jeho čtvrteční projev. Samozřejmě, že to není tak nebezpečné, jako když někdo v nynější situaci šíří po sítích fámy o tom, že česká vláda údajně vyhlásila zákaz vycházení. Ale nekorektní to nepochybně je.

Autor: Josef Nožička | sobota 21.3.2020 10:40 | karma článku: 47.16 | přečteno: 13940x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1134 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5509 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...