Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Prymula určitě není „diktátor“, ale že někdy straší občany zbytečně moc, je pravda

Je v pořádku, když náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula veřejně mluví o možném uzavření hranic až na dva roky, nebo jde z jeho strany o zbytečné strašení občanů?

Kolega bloger Jan Bartoň dnes napsal zajímavý článek s názvem „Diktátor“ Prymula – dva roky koronavirových prázdnin. Jak už jeho titulek napovídá, rozebírá v něm včerejší vyjádření náměstka ministra zdravotnictví a zároveň i předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly ohledně toho, že cestování našich občanů do zahraničí může být omezené až na dva roky. Tento výrok sklidil kritiku u řady lidí, především pak u opozičních politiků jako například Víta Rakušana z hnutí STAN, Markéty Pekarové Adamové či Miroslava Kalouska z TOP 09 nebo předsedy ODS Petra Fialy. Jan Bartoň je ve svém článku za jejich počínání kritizuje.

Kdo čte mé blogy delší dobu, tak mě asi těžko může podezírat z toho, že bych byl příznivcem Miroslava Kalouska či Petra Fialy. Ale v tomto případě se jednoznačně klaním na jejich stranu. Samozřejmě, že realita je nyní taková, že pandemie koronaviru ještě stále není na vrcholu, a situace v mnoha evropských zemích včetně sousedního Německa i Rakouska je mnohem horší než u nás. Proto se asi téměř každý realisticky uvažující člověk již smířil s tím, že letos v létě nejspíš nepoletí na dovolenou do tradičních přímořských destinací v Chorvatsku, Turecku či na Mallorce, ale bude rád, když bude moci s rodinou či přáteli zajet aspoň na Lipno, na Pálavu nebo do Českého ráje.        

Jinou věcí však je, zda je opravdu rozumné strašit dnes občany takovým restriktivním opatřením až na dva roky dopředu. Ono totiž nejde jen o možnost jezdit v létě k moři nebo v zimě do Alp. Pro mnoho lidí je totiž možnost cestovat do zahraničí citlivou otázkou, pokud například mají v zahraničí blízké příbuzné, studují na zahraniční vysoké škole nebo často jezdí do ciziny služebně. Samozřejmě, že boj s pandemií či epidemií koronaviru může být tak náročný a složitý, že se slova pana Prymuly v budoucnu skutečně naplní. Ale je rozumné mluvit o tom, co teoreticky může nastat za dva roky, když nikdo kromě Pána Boha dnes neví, jaká bude situace řekněme za 6 měsíců?    

Výroky pana Prymuly v souvislosti s délkou zavření hranic přitom nejsou jediným přešlapem, kterého se předseda krizového štábu v posledních dnech dopustil. Ještě za mnohem více nešťastnější jsem považoval jeho páteční výrok o tom, že v případě obcházení karantény českými občany by mohlo přijít na řadu vyhlášení úplného zákazu vycházení (viz odkaz zde). Což by fakticky znamenalo, že s výjimkou nemocnic a kritické infrastruktury typu elektráren by bylo zavřeno prakticky vše a lidé by nemohli například chodit ani na nákupy.

Je zcela jistě odsouzeníhodné, pokud někteří lidé za aktuální situace porušují vládní opatření, nařízená v souvislosti s karanténou či nouzovým stavem. Takoví hříšníci ať jsou trestáni pokutou v patřičné výši či jinak. Je ale podle mého názoru špatně kvůli takovým lidem kolektivně potrestat všechny občany České republiky restriktivním opatřením typu úplného zákazu vycházení, ke kterému zatím nesáhla ani Itálie (Čína možná ano, ale jen v nejvíce nakažených oblastech, nikoliv v celé zemi). A byť premiér Babiš i sám pan Prymula tato slova později mírnili, paniku mezi lidmi vyvolat mohla. Pak se ani příliš nelze divit tomu, když někteří lidé šíří po síti poplašné zprávy ohledně toho, že vláda chystá vyhlásit zákaz vycházení již v nejbližší době.

Také si nejsem jist, zda v době, kdy je nejdůležitějším problémem v této zemi provedení co největšího počtu testů na koronavir, zajištění potřebného počtu lůžek pro vážně nemocné a urychlené dodání ochranných pomůcek především pro zdravotníky, řeší předseda Ústředního krizového štábu ne úplně podstatné věci typu, zda je pro lidi nad 65 let vhodnější otvírací doba 10-12 nebo 7-9, případně, zda by nebylo dobré zakázat slevové akce v supermarketech.

V žádném případě tímto dnešním článkem nechci zpochybňovat odbornou způsobilost pana Prymuly jakožto epidemiologa, je určitě i jeho zásluhou, že počet nakažených v České republice je v porovnání s řadou jiných evropských zemích stále poměrně malý. Ovšem co se týká především komunikace s lidmi, schopnosti vysvětlit jim potřebu různých restriktivních opatření a zároveň jim dát potřebné povzbuzení, mnohem lépe na mě v tomhle směru působí ministr vnitra Jan Hamáček. Je proto otázkou, zda by předsedou Ústředního krizového štábu neměl být místo pana Prymuly raději on. 

Autor: Josef Nožička | pondělí 23.3.2020 14:43 | karma článku: 37,06 | přečteno: 5731x
  • Další články autora

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1368x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,32 | Přečteno: 1227x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,19 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,38 | Přečteno: 5685x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,19 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik