Je u pánů Lásky, Hály či Fischera důležitější ideologie nebo záchrana lidských životů?

28. 03. 2020 18:10:00
Je opravdu v současné situaci od některých lidí smysluplné, když kritizují českou vládu za nákup zdravotnických pomůcek v objemu několika miliard korun od „nepřátelské“ Číny?

Člověk nemusí být velký odborník v oboru epidemiologie, aby věděl, že v současném boji proti pandemii koronaviru jsou klíčovými prvky jak zodpovědné chování všech občanů, tak i zajištění ochranných prostředků pro policisty, hasiče a především pak pro zdravotníky a vojáky, kteří zajišťují provádění co největšího počtu testů osob s podezřením na výskyt onemocnění Covid-19.

Česká vláda byla prvně téměř ze všech stran kritizována za to, že se zajištěním ochranných pomůcek a potřebného zdravotnického materiálu zaspala. Částečně oprávněně, protože při interpelacích v Poslanecké sněmovně na konci ledna skutečně přistupoval k tomuto problému ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poněkud lehkovážně. Ovšem problém s nedostatkem roušek, respirátorů či ochranných obleků řeší v současné době nejenom Česká republika, ale téměř všechny evropské státy. Je proto dobře, že především díky dodávkám z Číny v objemu mnoha milionů kusů se tento problém přece jen postupně zlepšuje. Co však v této souvislosti naprosto nechápu, je skutečnost, že se najdou lidé, kteří vládě v nynější situaci vyčítají, že nakupuje prostředky v Číně, čímž se dle nich dopouští podlézání této asijské velmoci a naopak rozbíjení evropské soudržnosti.

Přesně taková slova použil v rozhovoru pro Prostor X senátor Václav Láska. Dále v rozhovoru například říká, že některé skupiny kolem Hradu a Kellnerova PPF zneužívají současné pandemie koronaviru k posílení čínského vlivu u nás, a kritizuje ministra vnitra Jana Hamáčka za to, že při svých mediálních vystoupeních děkuje Číně a naopak údajně zamlčuje evropskou pomoc. Již dříve se v podobném duchu vyjádřil i sinolog Martin Hála ve svém komentáři s výmluvným titulkem Investice nebudou, zato z Činy přijdou roušky!, publikovaném na Aktuálně.cz.

Asi vůbec nejostřejší slova pak použil senátor a někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, když mimo jiné prohlásil, že „klanění se čínským rouškám hraničí s vlastizradou“ (viz odkaz zde), čímž naráží zejména na to, že při dodání první zásilky z Číny byla na letišti přítomna část členů vlády. Přitom pan Fischer na mě působil při prezidentské kampani před dvěma lety z těch kandidátů, kteří byli voličům doporučováni jakožto protipól Miloše Zemana, ještě nejrozumněji...

Opravdu jsou pro mě výroky těchto pánů za nynější situace zcela nepochopitelné. K současným poměrům v nejlidnatější zemi světa může každý oprávněně mít spoustu výhrad, ne každý musí být zastáncem přátelských vztahů České republiky s ní. Ovšem realita je prostě taková, že nikde jinde než v Číně není nyní možné ochranné prostředky a zdravotnický materiál v potřebném množství koupit. Je jistě dobře, že se u nás například do šití roušek zapojilo velké množství dobrovolníků, dělajících to zcela zdarma, máme i některé firmy, které začaly s výrobou ochranným oděvů pro zdravotníky. Velmi pozitivní je, že na ČVUT v Praze vyvinuli respirátor s nejvyšším stupněm bezpečnosti, který již obdržel potřebný certifikát a může se začít s jeho výrobou. Ale i kdyby se do činností tohoto typu zapojily mnohé další české firmy (a vláda by je v tom měla podpořit co nejvíc), s největší pravděpodobností by nebylo možné rychle dodat z domácího trhu potřebné prostředky v takovém objemu, v jakém je v těchto dnech nakupujeme a dovážíme z Číny.

V této souvislosti si proto musím položit otázku, zda je pro pány Fischera, Lásku či Hálu v současné situaci opravdu důležitější politikaření a zachování si jakési „hrdosti“ ohledně našich vztahů s Čínou než to, že v případě nedostatku potřebného zdravotnického materiálu by se s největší pravděpodobností počet výskytů Covid-19 v naší zemi ještě více rozšířil a logicky tak stoupl i počet těch, kteří by na tuto zákeřnou nemoc zemřeli?

Autor: Josef Nožička | sobota 28.3.2020 18:10 | karma článku: 47.99 | přečteno: 11719x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.86 | Přečteno: 611 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.42 | Přečteno: 6995 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.60 | Přečteno: 674 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.39 | Přečteno: 883 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.79 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.45 | Přečteno: 619 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 575 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.07 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...