Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

75. výročí osvobození Prahy ve znamení policejní ochrany primátora i dvou starostů

Zaslouží starostové pražských čtvrtí Kolář a Novotný i pražský primátor Hřib za svůj nesmiřitelný protiruský postoj uznání, nebo naopak kritiku za to, že měli postupovat přece jen rozvážněji?

Letošní připomenutí jubilejního 75. výročí osvobození naší země od nacistické okupace bude mít velmi specifický charakter. Nejenom, že se kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením nebudou v Praze, Brně, Plzni ani nikde jinde konat vzpomínkové akce za účasti širší veřejnosti. V našem hlavním městě je vzpomínka na květnové dny roku 1945 „okořeněna“ i tím, že pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný jsou v těchto dnech pod policejní ochranou kvůli tomu, že jim údajně hrozí nebezpečí fyzické likvidace ze strany ruského agenta. Přičemž u obou zmíněných starostů má tato hrozba přímou souvislost s věcmi, které se udály při osvobození v roce 1945.  

Jak je téměř všem nejspíš známo, starosta Prahy 6 Kolář prosadil na loňském zasedání zastupitelstva této pražské čtvrti návrh, aby byl z tamního náměstí Interbrigády odstraněn pomník sovětského maršála Koněva a v budoucnu nahrazen takzvaným pomníkem hrdinů. A letos začátkem dubna ho skutečně nechal odstranit, když „statečně“ využil toho, že v tu dobu nebylo z důvodu protikoronavirových opatření dovolené uspořádat žádné protestní shromáždění. Řeporyjský starosta zase nechal na území své městské části postavit památník vojákům Ruské osvobozenecké armády (takzvaným vlasovcům), kteří se v roce 1945 podíleli na osvobození Prahy.

Od mnoha lidí se oběma starostům dostalo uznání za to, že se údajně nebáli negativních reakcí ze strany Ruska a napravili některé věci, spojené se zamlčováním určitých historických skutečností v minulé éře. Konkrétně například toho, že maršál Koněv se sice v roce 1945 významně podílel na osvobození Československa a předtím například i na osvobození koncentračního tábora Osvětim, ovšem později se zúčastnil i potlačení maďarského povstání v roce 1956 či stavby Berlínské zdi v roce 1961. Rovněž tak podíl Vlasovců při Pražském povstání v roce 1945 byl dlouhou dobu novým generacím zamlčován.

Jenže historie není černobílá. Zrovna tak, jako bylo špatně, když se v éře komunismu například zatajovalo, že část našeho území osvobodila na konci druhé světové války armáda americká, je stejně špatně, pokud je dnes některými lidmi bagatelizováno to, že největší část našeho území tehdy osvobodila armáda sovětská. A i když při osvobození Prahy dorazili 6. května 1945 jako první na pomoc povstalcům Vlasovci, definitivní odpor části německých jednotek, které se do poslední chvíle odmítaly vzdát, zlomily až tanky Rudé armády, které do Prahy dorazily 9. května nad ránem (viz například dokument o Pražském povstání na stránkách Českého rozhlasu zde).

Někdo může argumentovat tím, že jak Ondřej Kolář, tak Pavel Novotný měli na svůj čin plné právo, neboť jim ho odhlasovala většina městského zastupitelstva, které vzešlo z demokratických voleb. Jenže co by někdo říkal třeba na to, pokud by v některé obci měli většinu členové KSČM a odhlasovali by si na území své obce například odstranění památníku komunisty popravené Milady Horákové? Je to samozřejmě extrémní případ, rozhodně nechci srovnávat doktorku Horákovou s maršálem Koněvem, ovšem z hlediska principu hájení demokracie je to prakticky stejně liché…

Z tohoto pohledu měli asi postupovat uvážlivěji jak starostové Kolář s Novotným, tak i primátor Hřib, který nedávno nechal přejmenovat pražské náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova - pojmenovat náměstí či ulici po bývalém ruském opozičním politikovi je naprosto v pořádku, ovšem když se pro tento účel využije náměstí, kde „shodou okolností“ sídlí ruská ambasáda, tak to působí trochu kontroverzním dojmem.

Jinou věcí samozřejmě je zcela neadekvátní reakce ruské strany, zejména pak záměr ruského ministra obrany trestně stíhat starostu Ondřeje Koláře za odstranění Koněvova památníku. Ostatně, tuhle věc odsoudili mnozí vrcholní čeští politici včetně premiéra i prezidenta jako nepřípustnou snahu o vměšování do vnitřních záležitostí naší země. O tom, jestli je to skutečně až tak horké s údajným ruským agentem, který k nám měl přijet za účelem provedení fyzické likvidace Koláře s Novotným, mám ovšem určité pochybnosti a v podstatě se shoduji s názorem, který zde minulý týden prezentoval kolega bloger Vladimír Kroupa.

P. S. Omlouvám se všem čtenářům, že jsem přestal otvírat diskuse, ale praktiky některých lidí mě k tomu donutily. Ironií osudu možná je, že ten, který se o to „zasloužil“ nejvíc, včera diskusi pod svým blogem na obdobné téma rovněž neotevřel…       

Autor: Josef Nožička | pondělí 4.5.2020 14:35 | karma článku: 44,77 | přečteno: 4563x
  • Další články autora

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,63 | Přečteno: 1625x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,43 | Přečteno: 1244x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,23 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,38 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,19 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,93
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik