Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dění kolem Koláře, Novotného a Hřiba mně čím dál víc připomíná lacinou bondovku

Kromě rozvolňování protikoronavirových opatření je aktuálně nejsledovanější mediální událostí kauza policejní ochrany pražského primátora a dvou pražských starostů kvůli hrozbám ze strany Ruska.

Jak nejspíš všichni vědí, pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný jsou stále pod policejní ochranou. Byla jim poskytnuta kvůli tomu, že zhruba před měsícem údajně přicestoval do České republiky agent ruských tajných služeb s diplomatickým pasem, vybavený jedem ricin, aby se pomstil některým pražským politikům za jejich nepřátelský postoj vůči Rusku.

S informací o nebezpečném ruském agentovi přišel jako první 26. dubna týdeník Respekt. Jak je v tamním článku uvedeno, Ondřeje Koláře chce Moskva údajně potrestat za to, že z náměstí Interbrigády na Praze 6 nechal odstranit pomník maršála Koněva, který se významnou měrou podílel na osvobození Československa od nacismu v roce 1945. Primátora Zdeňka Hřiba pak za to, že nechal pražské náměstí Pod Kaštany přejmenovat po někdejším ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi - „shodou okolností“ náměstí, na kterém sídlí ruská ambasáda. Řeporyjský starosta Novotný byl zřejmě ke zmíněným dvěma „hříšníkům“ přiřazen až dodatečně, když zhruba před týdnem nechal na území své městské čtvrti nainstalovat pamětní desku vojákům Ruské osvobozenecké armády (takzvaným Vlasovcům), kteří sice část války bojovali na straně Němců, ovšem v květnu 1945 naopak pomáhali pražským povstalcům v boji proti nim. Jeho počin byl totiž následně Moskvou rovněž kritizován.

Někteří lidé považují pány Koláře, Novotného a Hřiba de facto za novodobé hrdiny, kteří na rozdíl od řady jiných našich politiků, servilních vůči Rusku (nejčastěji takto bývají označováni prezident Miloš Zeman, exprezident Václav Klaus a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší), dokázali projevit statečný postoj vůči této nám nepřátelské zemi. Jiní v nich naopak vidí exhibicionisty, kterým jde hlavně o vlastní politické zviditelnění. Jak už jsem psal i v mém minulém blogu, je určitě v pořádku, když naši vrcholní politici odsoudili některé kroky ruské strany, zejména pak záměr ruského ministra obrany trestně stíhat pana Koláře za odstranění Koněvova památníku, jakožto nepřípustné vměšování Ruska do našich záležitostí.

Ovšem část parlamentní opozice, zejména pak strana TOP 09, to viděla jakožto nedostačují a na úterním zasedání Poslanecké sněmovny se neúspěšně snažila zařadit na program téma "Vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky". Zrovna tak neúspěšná byla i snaha této strany, již delší dobu balancující v průzkumech na hranici 5% volitelnosti, prosadit odvolání předsedy KSČM Filipa z postu místopředsedy Sněmovny kvůli jeho nevhodnému výroku na adresu Vlasovců. Tedy zjevná snaha vytřískat z této kauzy aspoň nějaké politické body.

Nakolik je to s nebezpečím údajného ruského agenta s ricinem opravdu horké, lze samozřejmě těžko usuzovat, pokud člověk nemá relevantní informace, kterými disponuje například BIS. Nemálo lidí ovšem vyjadřuje pochybnosti nad tím, jestli by opravdu Rusko pokus o něčí fyzickou likvidaci provádělo takovým amatérským způsobem, jak popisovali redaktoři z Respektu. K oživení této „bondovky“ pak dnes přispěli jiní novináři, pro změnu z Deníku N.

Jak je psáno zde na iDNES, nejmenovaný člen sněmovního bezpečnostního výboru tomuto médiu sdělil, že ruský agent do Prahy skutečně přicestoval – poslancům to prý potvrdil ředitel BIS Koudelka. Taktéž jim prý sdělil, že Česko ruského diplomata zatím nevyhostilo, protože nemá přímé důkazy, že dotyčný se skutečně k spáchání kriminálního činu chystá. Jinými slovy: po pražských ulicích chodí člověk, o kterém se domníváme, že je vrah, ale není jisté, že se chystá vraždit…

Za dovršení celé této „laciné bondovky“ pak považuji to, že se starosta Ondřej Kolář rozhodl kvůli kauze napsat dopis předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové (viz odkaz zde). V souvislosti s hrozbou, které ze strany Ruska v těchto dnech čelí, mimo jiné píše: „Pokud budeme jako Evropa tomuto pseudovelmocenskému tlaku východního obra na hliněných nohách ustupovat, nebude to znamenat nic jiného, než pomalé, ale jisté zhroucení liberální demokracie.“ A následně vyzývá předsedkyni EK, aby se ohledně nepřípustného chování Ruska k nám důrazně zasadila o sjednání nápravy.

Je možné, že se několikatýdenní policejní dohled na stavu pana Koláře skutečně podepsal. Obrátit se v této záležitosti zrovna na paní von der Leyenovou totiž považuji za akt zoufalství…  

Autor: Josef Nožička | středa 6.5.2020 18:12 | karma článku: 46,92 | přečteno: 6546x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1129x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7252x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik