Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se dnes o zvěrstvech Němců na konci války píše a mluví jen sporadicky?

Píše se dnes v souvislosti se vzpomínkami na druhou světovou válku rovnoměrně jak o prohřešcích sovětských vojáků, tak i o zvěrstvech, kterých se dopouštěli němečtí nacisté? Já takový dojem vždy nemám…

Připomenutí 75. výročí osvobození Československa od nacismu a s ním spojeného konce druhé světové války v Evropě máme za sebou. Bylo poznamenáno jednak tím, že z důvodu karanténních opatření se nikde nekonaly vzpomínkové akce za účasti širší veřejnosti, obvykle politici s nezbytně nutným doprovodem pouze položili věnce či kytice k některým pietním místům. A také tím, že vzpomínky na to, co se v květnu 1945 odehrálo, byly v médiích přehlušeny rozebíráním toho, že třem pražským komunálním politikům údajně hrozí nebezpečí likvidace ze strany ruského agenta.     

K tomuto tématu se již vracet nechci, neboť jsem ho již rozebíral ve dvou mých dřívějších blozích. Také již nechci rozebírat zásluhy na osvobození v roce 1945 a naopak jiné kontroverzní činy maršála Koněva ani vojáků Vlasovovy armády. Čemu se naopak v dnešním článku chci věnovat, je to, že dle mého dojmu i letos pokračoval v souvislosti s připomenutím si konce druhé světové války jakýsi trend posledních let, spočívající v tom, že v souvislosti s Rudou armádou se u nás stále více mluví o některých negativních věcech, ke kterým při osvobozování naší země docházelo, kdežto o zvěrstvech, ke kterým se ke konci války uchylovali němečtí nacisté, se mluví a píše čím dál méně.

Tím samozřejmě nechci říct, že by se nemělo mluvit a psát například o tom, že docházelo ke znásilňování českých žen a dívek sovětskými vojáky, že vojáci Rudé armády někde rabovali nebo že v důsledku sovětského bombardování na konci války v některých městech kromě ustupujících německých vojáků zbytečně zemřeli i civilní obyvatelé. Co mi ale vadí, je to, že se u nás v posledních letech mnohem méně a de facto spíše sporadicky mluví například o tragických událostech, ke kterým došlo na konci války v moravských obcích Ploština, Prlov či Salaš.

Začnu Ploštinou, u které předpokládám, že je většině čtenářů (hlavně z té starší generace) známa asi nejvíc. V dubnu 1945 tuto obec na Valašsku nacisté ve spolupráci se slovenskou protipartyzánskou jednotkou vypálili a navíc popravili 24 místních osob kvůli tomu, že obyvatelé této obce na konci války pomáhali partyzánům. Mnohem méně je již však mezi veřejností například známo, že téměř stejný osud stihl i jiné dvě obce na Valašsku, a to Prlov, kde jednotky SS popravily 21 osob, a Vařákovy Paseky, které lehly popelem až začátkem května 1945, kdy už se všude v okolí oslavoval mír (viz odkaz na starší článek na IDNES).

V obci Salaš na Uherskohradišťsku pak došlo na konci dubna 1945 k tomu, že Němci ve spolupráci s Vlasovci udělali lest na místní obyvatele, když nechali šířit zprávu, aby se ti, kteří chtějí pomoci partyzánům, dostavili do místní hájovny. Devatenáct mužů této výzvy uposlechlo a do hájovny se dostavilo, tam je však němečtí vojáci, oblečení do ruských uniforem, nemilosrdně postříleli. Dvacátou obětí pak byla žena, která přijela na kole salašské muže varovat, a byla dokonce nacisty rozřezána zaživa (viz odkaz zde).

Krutosti, jakých byli němečtí vojáci schopni, ostatně ukázal i film Anthropoid, líčící hrdinství českých parašutistů, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Televizní diváci ho mohli zhlédnout 9. května na TV Nova, zatímco Česká televize v tyto dny tradičně zařadila do svého repertoáru filmy Želary a Musíme si pomáhat (proti těmto filmům nic nemám, ovšem přece jen mi přijde, že veřejnoprávní televize je v květnové dny dává již spoustu let, přičemž máme i řadu jiných dobrých filmů, pojednávajících o druhé světové válce).

Historie zkrátka není černobílá, je určitě dobře, že se dnes může v souvislosti s druhou světovou válkou mluvit i o věcech, které byly před 30 a více lety lidem záměrně utajovány. Zároveň je však také důležité, aby někteří historici neotáčeli výklad dějin o 180 stupňů a aby nebylo postupně zapomínáno, k čemu například během druhé světové války došlo v obcích Lidice, Ležáky, Ploština či Salaš.  

Autor: Josef Nožička | neděle 17.5.2020 18:10 | karma článku: 44,43 | přečteno: 2770x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1129x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,99 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7252x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik