Nový spojenec Šojdrové: už i zpěvák Klus bojuje za sirotky z uprchlických táborů

25. 05. 2020 18:03:00
Populární zpěvák Tomáš Klus se připojil k iniciativě Češi pomáhají, jejímž cílem je vzbudit u veřejnosti zájem o pomoc lidem, kteří utíkají před válkou.

Snahu o přijetí sirotků z řeckých uprchlických táborů má většina české veřejnosti spojenou především s europoslankyní Michaelou Šojdrovou. Tato politička z KDU-ČSL již před rokem a půl přišla s nápadem, že by Česká republika měla přijmout 50 sirotků, pocházejících ze Sýrie, aby zlepšila svůj obraz v Evropě a „vyžehlila“ si tak v Bruselu to, že od začátku migrační krize odmítala přijímat uprchlíky na základě povinných kvót.

Její aktivita se však u vládních politiků, zejména pak premiéra Babiše, s velkým nadšením nesetkala. Kroměřížská europoslankyně však svou snahu nevzdávala, osobně se například zajela do řeckých uprchlických táborů podívat a někdy v únoru loňského roku přivezla do České republiky seznam sirotků, kteří by mohli být do naší země adoptováni. Pravda, bylo jich oproti původně avizovanému počtu 50 jen 14 a ne všichni byli ze Sýrie... Ani to však Andreje Babiše neobměkčilo a nejenom on stále razil myšlenku, že by bylo rozumnější, kdyby Česká republika přispěla finanční částkou na výstavbu dětských domovů či center pro tyto děti, vybudovaných v některé zemi na Blízkém východě.

Poté, co paní Šojdrová v loňských květnových volbách obhájila post europoslankyně, mi přišlo, že její úsilí o získání sirotků z řeckých táborů malinko polevilo. Ovšem tato myšlenka znovu ožila poté, co vloni na podzim samotné Řecko vyzvalo ostatní členské země EU, aby si děti, pobývající v jejich uprchlických táborech, rozdělily. Český ministr vnitra Hamáček následně vyzval řeckou stranu, aby nám zaslala seznam dětí, které by naše země mohla přijmout. Po několika měsících přece jen dorazila z Řecka odpověď, ze které však vyplynulo, že by se většinově nejspíš nejednalo o menší děti do 15 let, ale o „adolescenty před dovršením plnoletosti“, přičemž většina z nich by pocházela z Afghánistánu či Pákistánu (viz odkaz zde).

Vypadalo to, že prvotně proklamovaná snaha paní Šojdrové o adopci malých syrských sirotků vzala za své. Jenže chyba lávky... Hned poté, kdy trochu pominul strach z pandemie Covid-19 a pomalu začíná návrat k normálnímu životu, ožily i aktivity různých spolků pro „konání dobra“, jako například občanské iniciativy Češi pomáhají, která kvůli přijetí nejenom syrských sirotků na českou vládu již delší dobu tlačí. A jak jsem si dnes přečetl v jednom článku na Aktuálně, tato iniciativa nyní získala významného spojence v podobě populárního zpěváka Tomáše Kluse.

Jak jsem se ve zmíněném článku dočetl, někdejší držitel Českého slavíka se na ty Čechy, kteří správnost přijetí sirotků z uprchlických táborů zpochybňují, pořádně rozohnil: "Jak je možné, že řešíme to, jestli pomůžeme nějakým dětem? Mně je úplně jedno, jestli jsou z Íránu nebo třeba Afghánistánu. Mně to je úplně fuk, jsou to proboha děti. Nejvíc nechutné mi přijde to, že se tady z dětí a lidí, kteří utíkají před válkou, dělá politický náboj," prohlásil například.

S poslední citovanou větou pana Kluse bych určitě souhlasil. Otázkou ovšem je, kdo z této záležitosti zmíněný politický náboj především dělá. Nebyla to v první řadě paní europoslankyně Šojdrová? Pokud by šlo o nějakou iniciativu „zezdola“, kdy by se například některé české rodiny obrátily na naši vládu s žádostí, že by měly zájem nějaké děti z uprchlických táborů, u kterých by byly vyjasněné jejich rodinné vazby, adoptovat, proč ne. Ale jestliže prvně proklamovaným cílem jejího úsilí byla snaha, aby si naše země šplhla v Bruselu, tak se nelze divit tomu, že spousta lidí takovou iniciativu hodnotí negativně.

A když se navíc následně ukázalo, že v úvahu by přicházely především „děti“, kterým je víc než 15 let a tudíž by pro ně nebyla příliš vhodná adopce ani svěření do pěstounské péče, a jediným možným řešením by v jejich případě nejspíš bylo umístit je do speciálně vybudovaných ubytoven či center, má věc trochu jiný rozměr. A přece jen jsem přesvědčen, že i v zájmu těchto dětí či dospívajících by bylo nejvhodnějším řešením vybudovat taková centra v některé zemi Blízkého východu, neohrožené válkou, a na výstavbu těchto center finančně přispět. Jsem přesvědčen, že s něčím takovým by většina českých občanů neměla žádný problém.

Autor: Josef Nožička | pondělí 25.5.2020 18:03 | karma článku: 47.65 | přečteno: 7887x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.86 | Přečteno: 614 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.42 | Přečteno: 7003 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.60 | Přečteno: 674 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.39 | Přečteno: 883 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 17.75 | Přečteno: 312 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.42 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 359 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.71 | Přečteno: 347 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.84 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.07 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...